Voiko bloggaamisesta oikeasti saada rahaa?

Olet ehkä kuullut monista superbloggaajista, jotka saavat oman elantonsa pelkästään blogin kirjoittamisesta. Olisihan se mukavaa, jos voisi itse kirjoitella koko päivän omista tekemisistään ja sitten saada itselleen rahaa. Monet ovat ehkä kokeilleetkin bloggaamista pienessä mittakaavassa, mutta jättäneet sen sikseen, kun tuloksia ei ole näkynyt.

Bloggaaminen voi kuitenkin olla mielenkiintoinen keino saada lisää rahaa omaan rahapussiin. Lainoja Suomessa on helppo saada netin kautta, joten tiukan rahatilanteen tullessa vastaan, monet turvautuvat lainan ottamiseen. Mutta sen sijaan, että ottaisit lainaa, kannattaa keksiä luova tapa saada lisätienestejä!

Blogin kirjoittaminen ei tuo sinulle huimasti rahaa heti kättelyssä. Blogin kasvattamisessa menee kuukausia, mahdollisesti vuosia, joten sen varaan ei kannata laskea, jos haluat rahaa heti. Jos kuitenkin hoidat blogin rakentamisen huolellisesti ja tehokkaasti, saatat hyvinkin pystyä saamaan koko elantosi bloggaamisesta.

Olet varmasti kuullut monista tavallisista perheenäideistä, jotka bloggaavat vanhemmuudesta ja lapsistaan. Ja usko tai älä, monet heistä saavat elantonsa täysin näistä blogeistaan. Se ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, vaan blogia pitää kasvattaa ja bloggaamisesta tulee tietääkin jotain.

Miten blogi aloitetaan?

Suunnittele ensin blogin niche, eli markkina-alue. Mistä haluat kirjoittaa? Kannattaa valita aiheeksi sellainen, josta itse tiedät paljon, joka on sinulle mielenkiintoista ja josta oikeasti haluat kirjoittaa. Bloggaamisen tulee ennen kaikkea olla hyvin hauskaa, sillä etenkään ensi alkuun et saa siitä vielä rahaa. Bloggaa siis aiheesta, josta kirjoittaisit mielelläsi ilmaiseksikin.

Voit valita aiheeksi ihan tavallisen, jokapäiväisen aiheen. Esimerkiksi kokkaaminen, lastenhoito, autojen huolto, koirat, hauskat uutiset tai mikä tahansa muu sinua kiinnostava aihe. Valitse kuitenkin sellainen aihe, joka ei ole liian laaja. Ihmiset tykkäävät lukea asioista, missä sinä olet itse mukana. Oletko koskaan ihmetellyt, miksi perheen äitien pitämät blogit ovat lukijoille niin mielenkiintoisia? He kirjoittavat omasta elämästään ja itsestään, pitäen kuitenkin blogissaan selkeän tyylin.

Valitse teema

Valitse blogillesi teema. Värit, blogin fontti, mahdolliset kuvat ja tietysti kirjoittamasi teksti – kaikki tämä tulee osua saumattomasti yhteen. Jos siis kirjoitat esimerkiksi ruoanlaitosta, haluaisit käyttää sivuillasi selkeää fonttia ja värikästä kokoonpanoa. Taustamusiikkina ei esimerkiksi ehkä käy metallimusiikki tai räppi. Kuvina et ehkä halua käyttää eläimiä, jos kirjoitat ruoasta. Ja niin edelleen. Teeman tulisi olla selkeä ja se tulisi näkyä läpi koko sivuston.

Miten blogi rakennetaan?

Blogin aloittaminen on helppoa. Voit alkaa rakentaa yksinkertaista blogia esimerkiksi Blogspotissa, Wixissä tai Squarespacessa. Päätä, millaisen sivun haluat blogillesi ja rakenna sivu huolellisesti. Pidä mielessäsi valitsemasi teema, brändäys ja värit. Voit jopa kehitellä itsellesi logon ja asettaa sen sivuillesi. Muista käyttää selkeitä ja valoisia kuvia.

Voit rakentaa blogin helposti itse. Jos kuitenkin nettisivun rakentaminen tuntuu turhan vaikealta, voit käyttää apunasi ammattilaista. Ammattilaiset saattavat kuitenkin laskuttaa työstään pitkän pennin, joten yritä rakentaa sivu itse tai pyydä apua kaverilta, jos ammattilaiselle maksaminen ei ole mahdollista.

Kun sivusto on valmis, logo ja kuvat ovat paikallaan ja värit, teema ja fontti fiksattuna, voit alkaa kirjoittamaan!

Kirjoita

Kirjoittaminen on työläin, hauskin ja aikaa vievin vaihe. Tästä syystä sinun tulisi rakastaa kirjoittamista ja tehdä sitä jopa ilmaiseksikin. Ennen kuin ihmiset alkavat oikeasti seurata blogiasi, he haluavat nähdä sivuilla jonkin verran postauksia ja luettavaa. Jos blogi on tyhjä, miksi he tulisivat takaisin?

Kirjoita siis vähintään 10 blogipostausta, ennen kuin alat mainostaa blogiasi enemmän. Mitä pidempiä postauksia kirjoitat, sen paremmin hakukoneet löytävät sinut. Käytä siis aikaa postauksien kirjoittamiseen ja kirjoita mielenkiintoisista aiheista. Muista, että ihmiset rakastavat kuvia ja videoita, joten älä unohda niitä.

Yhden blogipostauksen tulisi olla vähintään 300 sanaa, mutta parhaimmillaan jopa 1000 sanaa. Näin hakukoneet löytävät blogisi ja saat sivuillesi enemmän kävijöitä – ja sehän tietysti tietää enemmän rahaa.

Valitse itsellesi tietyt päivät, jolloin kirjoitat blogiasi. Tämä auttaa paitsi hakukoneita, se myös tuo lukijoillesi luotettavuutta ja saa heidät palaamaan sivuillesi uudelleen ja uudelleen. Ja palaavat kävijät ovat aina hieno asia nettisivullesi.

SEO:n tärkeys kirjoittaessa

SEO, eli search engine optimization, määrittää sen, kuinka hyvin hakukoneet löytävät blogisi. Sillä ei ole mitään väliä, kuinka paljon kirjoitat, jos kukaan ei löydä blogiasi. Valitse siis blogillesi avainsanat, jotka kuvaavat sitä, ja käytä niitä paljon. Muista myös käyttää blogissasi linkkejä sekä blogin sisäisiin sivuihin, että ulkoisiin lähteisiin. Näin nostat taas blogiasi ylemmäs ja saatat saada paljon enemmän vierailijoita sivuillesi. Youtubessa on paljon videoita, jotka kertovat lisää SEO:sta.

Miten saat rahaa?

Kun blogisi on pystyssä ja sinulla on hyvä määrä kävijöitä, voit alkaa tienata. Voit tienata myymällä yrityksille mainostilaa tai ottamalla sivuillesi Google AdSense mainoksia. Kokemuksen mukaan kuitenkin paras vaihtoehto ovat affiliate-linkit. Näillä linkeillä voit tienata rahaa jokaisesta asiakkaasta, joka klikkaa linkkiä tai ostaa linkin kautta jotain. Yritys, jonka linkkiä käytät, maksaa sinulle sitten komission. Voit käyttää näitä kaikkia keinoja hyväksesi maksimoidaksesi tulosi blogistasi.

Mainosten myyminen vaatii sitä, että olet yhteydessä eri yrityksiin itse ja tarjoat heille mainostilaa blogissasi. Google AdSense ei vaadi moista, vaan voit asettaa linkit suoraan blogiisi. Sinulle maksetaan joka kerran, kun asiakas klikkaa sivuillasi olevia mainoksia. Nämä klikit maksavat kuitenkin melko pieniä summia, joten kannattaa turvautua affiliate-linkkeihin. Affiliate-linkit voivat parhaimmillaan maksaa sinulle jopa satasia.

Yhteenveto

Blogin rakentamiseen tulee käyttää kunnolla aikaa, jotta saat varmasti rakennettua hienosti toimivan ja kauniin blogin. Kun blogi on valmis, sinulle tuleekin vastaan kaikista haastavin osio, mikä on kirjoittaminen. Jos kirjoitat aiheista, jotka kiinnostavat sinua eniten, kirjoittaminen on hauskaa ja jaksat kirjoittaa, vaikka et vielä saisikaan blogistasi rahaa.

Kasvata lukijakuntaasi varmistamalla, että blogisi SEO on hyvässä kunnossa. Muista myös olla yhteistyössä toisten bloggaajien kanssa ja voit esimerkiksi ottaa vastaan vieraspostauksia. Nämä vieraat kirjoittajat voivat tuoda mukanaan muutamia omista lukijoistaan ja vieraspostauksen linkit saattavat vielä lisätä omaa SEO:tasi.

Blogin lukijakuntaa voi kasvattaa hienosti sosiaalisessa mediassa. Perustamalla blogille omat tilit esimerkiksi Instagramiin, Twitteriin ja Facebookiin saat blogillesi lisää näkyvyyttä ja saatat saada mukavan määrän lukijoita lisää blogillesi. Voit julkaista omia blogipostauksiasi sosiaalisessa mediassa, mikä parantaa paitsi SEO:ta, myös saavuttaa paljon enemmän ihmisiä.

Hyvä idea on pitää omassa blogissa kävijälaskuria niin tiedät, kuinka monta lukijaa sinulla jo on. Lukijamäärän kasvaessa tiedät, mitä teet oikein ja mitä pitäisi parantaa. Toinen hyvä tapa saada itsellesi enemmän lukijoita on antaa heille ilmaisia pieniä yllätyksiä. Voit esimerkiksi luvata arvonnan, jossa palkintona on kirja tai vaikka oma tekemäsi tuote. Voit myös pyytää ihmisiä antamaan sinulle sähköpostiosoitteensa, jotta voit lähettää heille uutisia suoraan omaan sähköpostiin. Ole luova blogisi kanssa ja kokeile keinoja, joita ei ole vielä kokeiltu!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI