Uusille urille – työn ja taloudellisuuden merkitystä etsimässä

Moni etsii todellista motivaatiota ja merkitystä niin taloutensa, uransa kuin yleensä ottaen elämänsä suhteen. Nykypäivänä ymmärrämme tyytyväisyytemme koostuvan muustakin kuin siitä, että saadaan leipää pöytään.

Mikä yhteys merkityksellisyydellä sitten on oman taloutemme tai uramme kehitykseen? Mistä unelmoit? Mitä haluat elämässäsi saavuttaa? Millaisen riskin olet valmis ottamaan tavoitteidesi saavuttamiseksi? Näiden kysymysten pohjalta voit määrittää missä olet urasi ja taloudenhoitosi suhteen. Mikäli unelmasi poikkeavat kovasti nykyisestä elämäsi suunnasta, et todennäköisesti ole niin tyytyväinen työhösi tai raha-asioidesi hoitoon kuin toivoisit olevasi.

Laadi vaihtoehtoisia suunnitelmia

Nykyinen tilanteesi on voinut pohjautua väliaikaiseksi tarkoitettuun suunnitelmaan. Ehkäpä se perustuu muiden mielipiteisiin – tai jopa painostukseen. Ehkä olet kasvanut siitä ulos elämänkokemustesi tuloksena. Koska elämä on täynnä yllätyksiä, kannattaakin niin urasi kuin taloutesikin varalle laatia useampia suunnitelmia. Saatoit ajautua nykyiselle urallesi, koska uskoit sen pitkällä aikavälillä mahdollistavan unelmasi omasta talosta, ulkomaanmatkoista ja vapaudesta. Olet ehkä jopa saavuttanut nämä unelmat, mutta työ vie vastapainoksi kaikki voimavarasi etkä ehdi nauttia kaikesta, mitä olet saavuttanut. Oletko valmis muuttamaan tilanteen?

Voi olla, että ajauduit heikohkon koulumenestyksen perusteella hanttihommiin. Olet saattanut rakentaa tyydyttävän elämän sinulle ja perheellesi, mutta sisälläsi on toteutumattomia unelmia. Unelmasi tuntuvat pakenevan sitä mukaa, kun alat niitä lähestyä. Kenties taakkanasi voi olla velkaantuminen. Uskotko, että tilanteesi voi muuttua? Uusien suunnitelmien pohjana on usko omiin mahdollisuuksiisi.

Viisivuotissuunnitelmat

Unelmissa, joita sinulla on niin taloutesi kuin muunkin elämäsi varalle, on tärkeätä suunnata katse riittävän kauas. Ei kuitenkaan niin kauas, että motivaatiota on vaikea pitää yllä. Työkaluna voit käyttää vaikkapa Burnettin ja Evansin Odysseys-suunnitelmaa. Kuusi vuotta näyttäytyy tärkeänä rajapyykkinä työtyytyväisyyttä koskevissa tutkimuksissa. Tällöin tapahtuu eniten työpaikan- ja uran vaihdoksia.

Tee kolme eri suunnitelmaa, jotka antavat kyllin erilaisia tulevaisuuden näkymiä.

1. Siirtymäsuunnitelma:

Tämä suunnitelma pohjautuu nykyiseen elämäntilanteeseesi, johon asteittain lisäät haluamiasi aspekteja viiden vuoden ajanjaksolla. Tee tästä mahdollisimman realistinen, yksityiskohtainen kuvaus taloutesi ja urasi kehittämiseksi.

2. Täydellinen elämänmuutossuunnitelma:

Mieti yllättävää elämäntilannetta, joka tekisi siitymäsuunnitelman toteuttamisen mahdottomaksi. Työttömyys tai työkyvyttömyys voivat kuulua näihin. Mieti, mikä voisi innostavaa ja motivoida sinua aloittamaan kaiken “puhtaalta pöydältä”.

3. Unelmien toteutussuunnitelma

Kolmas näkökulma antaa unelmillesi siivet. Mieti, mitä haluaisit tehdä, mikäli mikään ei sinua estäisi. Taloudellinen tilanteesi tai statuksesi voivat merkitä sinulle enemmän kuin annat itsellesi luvan uskoa. Pohdi, mikä saisi sinun motivaatiosi kukoistamaan, jos esteitä ei olisi?

Anna kullekin suunnitelmallesi nimi

Anna suunnitelmille nimet, jotka kuvaavat niitä korkeintaan kuudella sanalla: “Suuntana velattomuus – maltillinen näkökulma”, “Hyppy tuntemattomaan – kaikki uusiksi” tai “Unelmille siivet – todellisten haaveiden toteuttaminen”. Kirjoita ylös kolme tärkeintä kysymystä suunnitelmia koskien: “Mahdollistaako suunnitelma taitojeni ja kykyjeni käyttämisen?”, “Antaako tämä merkityksellisyyden tunteen?”, “Olenko valmis hyppäämään tähän suunnitelmaan?”

Aseta tavoitteita

Voit piirtää aikajanalle 1-5 vuoden tavoitteet. Merkitse myös tapahtumat, joilla tiedät olevan vaikutusta resursseihisi suunnitelman toteuttamiseen, esimerkiksi toiveesi perheen perustamisesta, talon rakentamisesta, uuden koulutuksen suorittamisesta jne.

Arvioi suunnitelman potentiaali prosentteina, joka kuvaa innostustasi, uskoasi omiin kykyihisi, taloudellisia resurssejasi sekä käytettävissäsi olevaa aikaa suunnitelman toteuttamiseksi. Mieti myös, mikä mahdollistaisi prosenttilukujen kasvattamisen.

Moni unelma jää toteutumatta, koska sitä ei koskaan jaeta. Siksi sinun kannattaa jakaa tämä vaihe luotetun ihmisen kanssa. Puhuessasi suunnitelmistasi tarkkaile, mikä saa sinut innostumaan? Voi olla, että tarvitset vain tilaa uudelle ajattelulle. Saatat päätyä kokonaan erilaiseen suunnitelmaan.

Uudet urat, uudet työkalut:

1. Anna aikaa asioille, jotka antavat energiaa

Energia on keskeinen tekijä uusien urien raivaamisessa. Suunnitelma, joka energisoi sinua, saa sinut järjestämään elämäsi sen mukaan. Näin omat voimavarasi tulevat käyttöön ja motivaatiosi kukoistaa. Väsymys ja kyllästyminen eivät saa parhaita puoliasi esiin. Siksi on olennaista oppia keskittymään asioihin, jotka ruokkivat energiatasoasi ja innostustasi.

2. Tarkkaile ruokavaliotasi

Mikäli olet tottunut syömään korkeahiilihydraattisia välipaloja, jotta jaksat tehdä pitkiä päiviä, energiatason ja mielialan heilahtelut eivät ole yllätys. Minimoituasi sokerin ja vaaleiden jauhojen kulutuksen tunnet jo pienellä aikavälillä itsesi vahvemmaksi, elinvoimaisemmaksi ja stabiilimmaksi. Panosta luonnollisiin, mahdollisimman vähän lisäaineita sisältävään ruokavalioon, joka auttaa pitämään energiatasoasi yllä pidempään ja ravitsee kehoasi sekä mieltäsi.

Huomioi myös ne ravinteet, joita ruokavaliosi ei kata. Näihin kuuluvat muun muassa vitamiinit ja hivenaineet. Niiden avulla pysyt terveempänä ja elinvoimaisena. Näin elämänlaatusi paranee entisestään. Mittauta oma vitamiinien saantisi, jotta saat selville tarvitsetko ravintolisiä.

3. Pidä huolta kehostasi

Liikunta parantaa energiatasoasi sekä mielesi ja kehosi hyvinvointia. Säännöllinen liikkuminen auttaa jaksamaan. Kyse ei ole ajasta vaan viitseliäisyydestä. Liikunnan positiiviset vaikutukset auttavat, paitsi taistelemaan apatiaa ja passivoitumista vastaan, myös tuomaan tasapainoa ajatteluusi. Puolen tunnin lenkki vähintään kolme kertaa viikossa on riittävä. Voit päätttää haluatko sijoittaa sen aamuun ennen muita päivän tehtäviä vai iltaan edeltämään rentoutumista. Mikäli työskentelet esimerkiksi tietokoneen ääressä, muista pitää taukoa vähintään tunnin välein ja venytellä jännittyneitä jäseniäsi.

4. Keskity asioihin, joista pidät

Mikäli nautit työstäsi, on helpompi olla positiivinen. Saatat tarvita suuren muutoksen päästäksesi tähän tilanteeseen, mutta voit aloittaa matkan pienillä askelilla. Esimerkiksi yritystoiminnan voi aloittaa koko- tai osapäivätyön rinnalla. Alkupääomaksi voivat riittää omat säästöt, starttiraha tai pikavippi ilman korkoja. Yrittäjyydessä monia kiehtoo vapaus tehdä mitä, milloin ja kenen kanssa tahdot. On tietysti hyvä ymmärtää yritystoiminnan aloittamisen vaativan myös uhrauksia. Tämä ei nykyisin välttämättä tarkoita niinkään taloudellisia vaan ajankäytöllisiä: tuottavan liiketoiminnan kehittäminen vie aikaa. Yrittäjänä voit kuitenkin kasvattaa tulojasi rajattomasti.

5. Positiivinen elämänasenne

Kun odotat parasta mahdollista lopputulosta, vaikeuksista kertyy kokemusta ja ilot moninkertaistuvat. Näin vältät karikoita, mutta et menetä suuntaa. Jatkuvuus on keskeinen tekijä, joka auttaa tavoitteisiisi pääsemisessä. Jatka unelmointia. Unelmointi tuo mielihyvän kokemuksen, joka edistää hyvinvointiasi. Näin uskosi tulevaisuuteen säilyy. Rakennat asteittain unelmaasi konkreettisten tavoitteiden varaan.

6. Rentoudu

Työn vastapainoksi on olennaista löytää oma tapasi rentoutua ja levätä. Levossa luovuutesi ja unelmasi pääsevät kukkimaan. Antaessasi aikaa itsellesi mielesi kirkastuu ja tuotteliaisuutesi lisääntyy. Pitkällä aikavälillä huomaat sen arvon niin taloutesi kuin urasikin kehityksen kannalta.

7. Tutki ja opiskele

Sinun ei tarvitse oppia kaikkea kantapään kautta. Tutustu sinua kiinnostaviin aiheisiin erilaisten koulutusten, valmennusten, artikkelien ja kirjojen avulla. Suuren osan tiedosta löydät nettiä selailemalla. Saatavillasi on siis edullisia työkaluja.

8. Muodosta itsellesi tukiverkosto

Tukiverkosto voi koostua ammattilaisista, ystävistä, perheenjäsenistä tai valmennusryhmästä. Varsinkin kokeneempien ihmisten esimerkillä, kokemuksilla ja kannustuksella on suuri merkitys.

9. Panosta taloutesi kehittämiseen

Kaikkia aiempia työkaluja käyttäen voit kehittää myös raha-asioidesi hallintaa. Taloudellinen suunnitelmallisuus auttaa suuntaamaan varasi unelmiesi toteutumiseen. Valitsemasi suunnitelman rinnalle kannattaa siksi luoda budjetti. Mikäli sinulla on enemmän tuloja kuin menoja, voit joka kuukausi säästää tai sijoittaa osan rahoistasi. Sijoittaminen mahdollistaa tuoton, jonka avulla voit pitkällä aikavälillä jopa moninkertaistaa taloudelliset resurssisi.
Sinun on kuitenkin syytä arvioida oma riskinsietokykysi, sillä suuremman tuottavuuden lupaavat sijoituskohteet sisältävät myös huomattavan riskin. Viiden vuoden sijoitussuunnitelma on kyllinj pitkä, jotta voit alkaa arvioida sijoituksesi kannattavuutta.

Säännöllinen arviointi

Arvioi tavoitteidesi toteutumista säännöllisesti. Mitä konkreettisempia, mitattavampia tavoitteita olet luonut, sitä helpompi sinun on arvioida niiden toteutumista. Taloudellisten tavoitteiden tulisi siis olla yksityiskohtaisia euromääriä, jolloin kuukausisäästöjen tulisi yhteenlaskettuna täyttää automaattisesti vuosittainen tavoitteesi. Arvioidessasi tavoitteidesi toteutumista kirjaa ylös, mitä teit mahdollistaaksesi tuon tavoitteen toteutumisen. Mikäli tavoitteet eivät toteutuneet, kirjaa mitä opit ja mitä sinun tulisi muuttaa. Näin jokainen askel vie sinua eteenpäin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI