Tiedätkö mihin rahasi menevät – miten tehdä onnistunut budjetti?

Moni kokee oman budjetin laatimisen vaivalloisena hommana, eikä siihen haluta laittaa aikaa eikä vaivaa. Silti moni ihmettelee, että mihin ne rahat oikein menevät. Loppu kuussa tili saattaa olla tyhjänä mutta moni kuitenkin haaveilee myös säästämisestä. Oikeasti oman budjetin tekeminen ei tarvitse olla ollenkaan hankalaa. Päinvastoin, se voi olla hauskaa ja palkitsevaa, kun huomataan, miten paljon omaan rahankäyttöön voidaan vaikuttaa. Ei siis kannata aikailla, vaan oma talous voidaan ottaa haltuun helpoilla ja yksinkertaisilla askeleilla. Lähtötilanteita voi myös olla monia, eikä kaiken tarvitse olla heti täydellistä. Oli sinulla sitten mielessäsi pikalaina 1000 euron lainasummalle tai olet jo aloittanut säästämisen, voi oman budjetin luomisesta olla hyötyä.

Miten aloittaa budjetin tekeminen:

Hyvän budjetin taustalla on myös hyvät ideat ja oma motivaatio. Siksi kannattaa keskittyä hetki myös niihin ennen kuin pureudutaan ihan käytännön askeliin. Voit siis miettiä aluksi, miksi ylipäätään haluat laatia oman budjetin:

 • Nimeä itsellesi pääsyy siihen, miksi alun perin halusit alkaa pitämään henkilökohtaista budjettia. Syynä voi olla säästäminen tai oman talouden tasapainottaminen. Tärkeää on kuitenkin, että sinä tiedät, mitä varten olet hommaan ryhtymässä.
 • Kirkasta omat tavoitteesi: oman motivaation ylläpitämisen kannalta voi olla hyvä käydä läpi, mitä tavoitteita haluat budjetin luomisella saavuttaa. Jos aikeenasi on vaikka säästää moottoripyörää tai Thaimaan matkaa varten, toimii se hyvänä motivaattorina myös vaikeina aikoina.
 • Luo realistinen budjetti kaikille omille menoille. Pakollisiin menoihin ei voi ainakaan nopeasti vaikuttaa, mutta muuhun kulutukseen kyllä. Ole kuitenkin realistinen menojen suhteen ja varaa esimerkiksi ruokakuluille riittävästi varoja, jotta et suoralta kädeltä epäonnistu.
 • Aseta myös säästötavoite: haluatko säästää 200 euroa kuukaudessa tai kenties 2000 euroa vuodessa? Monille oman budjetin luomisen taustalla on nimenomaan toive säästää rahaa tai maksaa velat pois.
 • Mieti säästökohteita. Yleensä budjetin luomiseen liittyy myös joidenkin menojen karsiminen, omien tavoitteiden toteuttamiseksi.
 • Ala seuraamaan omaa rahankäyttöäsi. Ota aluksi kaikki kuitit talteen ja pidä niistä kirjaa.

Mitä hyötyä budjetin luomisesta on?

Vaikka suomalaiset hoitavatkin yleisesti ottaen raha-asiansa melko hyvin, monet eivät seuraa talouttaan ollenkaan. Tämä johtaa kuitenkin helposti siihen, että rahaa kuluu joihinkin kohteisiin aivan turhaan, vaikka säästöjäkin voitaisiin suhteellisen helposti saada aikaan. Ensimmäinen asia, joka yleensä huomataan, kun omaa rahankäyttöä aletaan seuraamaan, on se, kuinka paljon rahaa menee aivan turhiin ostoksiin. Mikäli omaa rahankäyttöä ei ole koskaan pohdittu, voi tulla yllätyksenä, mihin ne omat rahat oikeastaan menevät kuukausittaisella tasolla.

Oman taloudenhoito on yksi tärkeimpiä taitoja elämässä, joten budjetin laatiminen on olennainen osa oman talouden hallintaa. Raha-asiat tuottavat paljon stressiä ja huolta, mutta viisaalla budjetoinnilla huolenaiheita voidaan kuitenkin huomattavasti vähentää. Oman budjetin suunnittelulla siten, että se vastaa omia tarpeita, voidaan siis vaikuttaa elämänlaatuun jopa huomattavasti. Kyse ei siis ole vain rahasta, vaikka raha vaikuttaa väistämättä elämäämme moni eri tavoin. Joku voisi jopa uskaltaa väittää, että oman budjetin hyvällä hoitamisella myös koko elämä on paremmin hallinnassa – kun tiedät mihin rahasi menevät sekä kuinka paljon voit käyttää rahaa kunakin hetkenä, voit todella keskittyä olennaiseen ja alkaa nauttimaan elämästä jälleen täysillä

Kuka voi luoda budjetin?

Ei ole väliä oletko pieni- vai suurituloinen, sillä jokainen voi luoda omiin tuloihinsa nähden oikeanlaisen budjetin. Myöskään suurituloisella ei jää automaattisesti rahaa säästöön, vaan kaikki rahat saatetaan tuhlata kuukauden kuluessa ennen seuraavaa tilipäivää. Siksi budjetin luominen on tärkeää kenelle tahansa. Myös lainaratkaisu voi olla osana omaa budjettia, sillä lainat ja kulutusluotot kuuluvat monenlaiseen elämäntilanteeseen.

Tulojen suuruudesta huolimatta, oman budjetin luominen hyödyttää melkein ketä tahansa. Harvalla on varaa käyttää rahaa aivan miten sattuu, joten oma budjetti voi todellakin tuoda kaivattua järjestystä sekä omaan elämään että rahankäyttöön. Ei siis kannata aliarvioida, miten tehokas ja yksinkertainen keino budjetin pitäminen on oman taloudenhallinnan kannalta.

Näin budjetin luominen toimii käytännössä

 • Kirjaa ylös eri tulo- ja menolajit ja summaa ylös paljonko kuhunkin menoerään menee rahaa kuun aikana. Voit laittaa ylös niin ruokakulut, asumismenot kuin erilaiset vapaa-ajan menot.
 • Laske yhteen kaikki tulot ja pakollisen menot. Miinusta pakolliset menot tuloista ja kirjaa ylös paljonko sinulla on käyttövaroja kuukautta kohden.
 • Aseta sopiva säästötavoite: laita osa käyttövaroista säästötilille joka kuukausi.
 • Varaa rahaa myös vapaaseen käyttöön: liian tiukasti ei siis kannata yrittää elää, vaan varoja tulee olla ainakin vähän vapaaseen käyttöön, kuten vaikka lounaan tai iltapäivä cappuccinon ostamiseen silloin tällöin.
 • Ala seuraamaan budjettiasi, joko jonkin sovelluksen tai ihan vain vanhanaikaisen kirjanpidon avulla.

Apuvälineitä

Oman budjetin laatimiseen ja seuraamiseen on olemassa erilaisia työkaluja, joiden on tarkoitus helpottaa laskelmien tekemistä ja budjetin seuraamista. Esimerkiksi sovellus tekee kaikki laskelmat puolestasi, eikä sinun tarvitse muuta kuin syöttää tarvittavat tiedot ja sitten pitää sovellus ajan tasalla omasta rahan käytöstä. Sovelluksen avulla on myös helppo välttää ylilyönnit, kun voit helposti tarkastaa, miten budjetin toteutus etenee kuukauden kuluessa. Jos tarkastellaan esimerkiksi ruokabudjettia, näet helposti sovelluksesta, mikäli ruokavarat hupenevat liian nopeasti jo ensimmäisten viikkojen aikana. Näin on mahdollista ennakoida budjetin ylittäminen, ja voidaan alkaa kohtuullistamaan omia kulutustottumuksia.

Vuosi vai kuukausi budjetti?

Kannattaa harkita sekä kuukausi että vuosibudjetin laatimista. Molemmilla on tärkeä osansa, ja ne voivat myös tukea toisiaan. Mikäli sinulla on vakituiset tulot ja asunto sekä säännölliset harrastukset, on tulojen ja menojen arvioiminen kohtuullisen helppoa. Varsinkin kaikki kiinteät menot on helppo merkitä jokaiselle kuukaudelle saman suuruisina. Kun koko ensi vuoden tulot ja menot on mietitty – kannattaa laittaa ylös myös vuosittaiset vakuutusmaksut ja sen sellaiset – on tilannetta helppo tarkastella myös kuukausittaisella tasolla. Budjetointi kannattaa myös jokaiselle kuukaudelle erikseen, koska joskus kuukauden käyttövaroissa on eroja, mutta kokonaisuudessaan kannattaa pyrkiä tasapainoiseen vuosibudjettiin, jossa rahaa ei käytetä yli varojen, kenties säästöjäkin saadaan aikaan ja mahdollisia velkoja maksetaan pois. Monella suomalaisella on tänä päivänä käytössään erilaisia pikavippejä ja kulutusluottoja. Koko vuoden budjetissa on hyvä huomioida esimerkiksi laskut, jotka eivät tule joka kuukausi, ja budjetoida ne osaksi pakollisia menoja tietyille kuukausille, jolloin käyttövaroja saattaa olla vähemmän kyseiselle kuukaudelle.

Yhteenveto

Monet tuskastelevat oman rahankäytön ja olemattoman budjetin kanssa. Tähän ei kuitenkaan ole mitään syytä, sillä budjetin laatiminen on varsin helppoa, se tuo monenlaisia etuja ja helpottaa arjen pyöritystä. Siksi budjetin laatimista suositellaan ihan jokaiselle. Se tuo elämään suunnitelmallisuutta, omia tavoitteita saadaan toteutettua ja parhaimmillaan raha-asioista koituvat huolet vähentyvät, kun tiedetään missä mennään. Oman budjetin laatimisen voit aloittaa vaikka heti, ja voit rauhassa valita juuri sinulle parhaat työkalut. Helpoimmillaan oma budjetti kulkee mukana kaikkialle omassa puhelimessa, johon olet ladannut parhaan verkkosovelluksen budjetin seurantaan.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI