Taloudellisia tavoitteita alle kolmekymppisille

Reilun kahdenkympin iässä vastaan tulee monenlaisia suuria muutoksia. Opiskelut päättyvät ja työnhaku alkaa. Moni aloittaa uran luomisen, ja sen myötä ovat monet muutkin haaveet toteutettavissa. Monet nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita matkustelusta, oman asunnon hankkimisesta tai perheen perustamisesta. Kunkin yksilölliset tavoitteet heijastuvat päätöksissä, joita he tekevät tulevaisuutensa suhteen.

Mitkä ikinä haaveesi ovatkin, kannattaa harkita viittä taloudellista tukipilaria niitä kannattamaan. Nämä tukipilarit muodostavat taloudellisen suunnitelmasi perustan.

1. Huolehdi velkojesi takaisinmaksusta

Mikäli sinulle on kertynyt velkaa, olipa se sitten opinto- tai muuta lainaa, kannattaa velkojen lyhentäminen aloittaa heti kun mahdollista. Velkojen takaisinmaksun myötä voit ryhtyä säästämään omia tavoitteitasi, esimerkiksi omaa asuntoa, varten. Muista, että jos otata uuttaa lainaa, luottoa tai käteistä verkosta ilman rajoitteita sinun täytyy myös maksaa se pois sovitussa aikataulussa. Siksi lainarahoituksen tarve kannattaa aina harkita erityisen tarkasti.

Tee maksusuunnitelma itse tai varaa aika paikkakuntasi talous- ja velkaneuvojalle, joka antaa maksutonta ohjausta maksusuunnitelman tekoa varten. Mikäli sinulle on kertynyt esimerkiksi luottokorttisaldoa tai kulutusluottoa, nämä kannattaa maksaa pois ensin. Niissä on opintolainaa korkeammat korot, ja näin ollen on kannattavinta hoitaa ne pois alta niin pian kuin suinkin.

2. Ryhdy eläkesäästäjäksi

Eläkesäästäminen saattaa olla viimeinen asia, jota ajattelet astuessasi ensimmäiseen työpaikkaasi. Sinulla on kuitenkin oiva mahdollisuus täydentää pakollisen työeläkkeesi määrää avaamalla vapaaehtoinen eläketili. Kun aloitat säästämisen heti ensimmäisestä työpaikasta, siitä tulee tapa. Näin ollen tasapainotat alkaneen urasi parhaiden vuosien tulosta koko elämäsi ajalle. Tässä vaiheessa kannattaa vertailla erilaisia sijoitustilejä, sillä sinulla on mahdollisuus valita potentiaalisesti suurempituottoisten ja maltillisempien sijoitustilien väliltä. On kuitenkin hyvä huomioida, että mitä suuremman tuoton sijoitus lupaa, sitä suurempi riski siihen myös sisältyy.

Mikäli päätät suorittaa jatko-opintoja, rahasi poikivat eläketilillä ja voit jatkaa säästämistä opintojesi päätyttyä. Tämän tavan ylläpitämisestä tulet kiittämään itseäsi, kun sinun on aika jäädä eläkkeelle.

3. Ryhdy asuntosäästäjäksi

Mikäli sinulla on säästöjä, sinun on helpompi saada asuntolainaa. 15-39 -vuotiailla henkilöillä on mahdolllisuus avata ASP-tili, jonka etuna ovat nuorille ensiasunnon ostajille tarjotut edullisemmat lainaehdot. ASP tarkoittaa asuntosäästöpalkkiota. ASP-tilille talletetaan varoja vähintään kahden vuoden ajan, ja ASP-lainaa voidaan myöntää, kun säästössä on vähintään 10 % hankittavan asunnon hinnasta. ASP-laina on normaalia asuntolainaa edullisempaa, korkotuettua lainaa.

4. Panosta uraasi

Tee tavoitteita urasi suhteen ja ota selvää kaikista sinulle tarjolla olevista mahdollisuuksista. Tutustu mahdollisiin suuntautumisvaihtoehtoihin ja eri tyyppisiin työnkuviin. Kaikki mahdollisuudet ovat ulottuvillasi. Mikäli olet sinkku tai kumppanisi suhtautuu myönteisesti mahdollisuuteen muuttaa suurempaan kaupunkiin tai vaikka ulkomaille, mahdollisuudet kehittää unelmiesi uraa moninkertaistuvat. Muista, että maineesi on tärkein puolestapuhujasi. Pidä siis huolta siitä, että sinulla on hyvä maine alasi ammatillisissa verkostoissa.

Tästä on suurta etua myös siinä tilanteessa, että päätät myöhemmässä vaiheessa vaikka työskennellä esimerkiksi freelancerina tai konsulttina.

5. Luo hyviä taloudellisia tapoja

Pidä hyvää huolta raha-asioistasi. Säilytä luottotietosi moitteettomina maksamalla laskusi ajoissa ja välttämällä turhien lainojen ottamista. Käytä budjetointia taloudellisena työkaluna. Huolehdi myös siitä, että arvioit budjettiasi säännöllisin väliajoin ja teet siihen tarvittavia muutoksia. Ensimmäinen askel on ns. “hätävarakassan” luominen. Talleta erilliselle tilille niin pian kuin mahdollista vähintään 1000 euroa äkillisiä hätätilanteita varten. Pyri kasvattamaan tätä joustonvaraa, kunnes se on vuosittaisten menojesi suuruinen. Näin luot joustavuutta budjettiisi ja varaudut myös ennakoimattomiin tilanteisiin, kuten pitkälliseen sairaslomaan, lomautuksiin tai työttömyyteen.

Tämä on ensiarvoisen tärkeää aikaa, jolloin kannattaa keskittyä hyvien talouskäytäntöjen luomiseen. Siten olet jo askeleen edellä, kun asuntolainan lyhennysten ja -korkojen tai perheen perustamisen mukanaan tuomat lisärasitteet astuvat kuvaan.

Tee taloudellinen suunnitelma, älä ainoastaan luo tavoitteita

Taloudellisessa suunnitelmassa näkyy se, mitä sinun tulee tehdä missäkin vaiheessa edetäksesi kohti tulevaisuuden suunnitelmiasi. Se auttaa sinua menemään eteenpäin, vaikka olisitkin jo saavuttanut tavoitteesi.

Taloudellinen suunnitelma kattaa kaikki raha-asioita koskettavat osa-alueet. Näin se auttaa sinua näkemään asiat laajemmasta perspektiivistä. Näin ollen esimerkiksi velanmaksu ei saa varastettua sinun huomiotasi pois pitkän linjan tavoitteistasi.

Laadi suunnitelma pitkälle aikavälille

Mieti, mitä haluat saavuttaa eläkeikään mennessä. Mieti jopa sitä, millaista elämää haluat eläköidyttyäsi elää. Mikäli sinun on vielä vaikeaa miettiä niin pitkän ajanjakson päähän, aloita laatimalla 5:n tai 10:n vuoden suunnitelma. Mitkä ovat sinun haaveesi ja tavoitteesi tuolle ajanjaksolle? Haluatko ostaa oman asunnon, saavuttaa seuraavan urasi merkkipaalun vai perustaa perheen? Vastatessasi näihin kysymyksiin saat käsityksen siitä, mihin sinun kannattaa myös raha-asiasi keskittää.

Luo konkreettisia lähitavoitteita

Mikäli esimerkiksi haluat hankkia oman asunnon, ensimmäinen askel on maksaa velat pois ja ryhtyä asuntosäästäjäksi. Tee tavoitteista niin konkreettisia kuin suinkin. Otetaan esimerkkitavoitteeksi 170 000 euron kaksion hankkiminen 5 vuoden päästä, jota varten on tavoitteena säästää 10% asunnon arvosta. 5 vuoden säästötavoitteesi on siis 17 000 euroa. Tämä tarkoittaa 3 400 euron vuositavoitetta. Kuukaudessa suunnitelmana on tallettaa ASP-tilille noin 285 euroa. Näin jokainen askel, niin kuukausittainen kuin vuosittainenkin, johtaa tuon 5 vuoden suunnitelman toteutumiseen.

Muista budjetoida

Taloudellisen menestyksen avain on säännöllinen budjetointi. Budjetin, eli talousarvion, avulla voit helposti silmäillä tulojasi, menojasi ja säästöjäsi. Se antaa kokonaiskuvan siitä, mihin rahasi menevät. On tärkeää, että olet niin rehellinen kuin suinkin budjettia laatiessasi. Teet itsellesi karhunpalveluksen, mikäli koetat pyöristellä tuloja yläkanttiin ja menoja alakanttiin. Budjetti on tarkoitettu työkaluksi, joka auttaa sinua suunnittelemaan ja arvioimaan rahatilannettasi. Budjettia arvioidessasi voit havaita, jos kulutatkin rahaa muuhun kuin suunniteltuihin menoihin. Näet myös sen, jos et ansaitse tarpeeksi ylläpitääksesi kaikkia menojasi. Näin ollen voit suunnitella tarvittavat korjaustoimenpiteet, jotta pysyisit pitkän tähtäimen tavoitteissasi. Budjetointityökaluja voit löytää verkosta. Voit myös pyytää maksutonta apua paikkakuntasi talous- ja velkaneuvojalta.

Kysy neuvoja ammattilaisilta

Mikäli haluat saada selville, mikä on mahdollisesti sinun tilanteeseesi sopivin sijoitusmuoto eläkettä tai muita pitkän tähtäimen tavoitteita silmällä pitäen, kannattaa kysyä neuvoa ammattilaisilta. On tärkeää, että saat niin paljon tietoa sijoittamiskohteestasi kuin on mahdollista. Voit saada tietoa verkosta sekä eri pankeista ja luottoyhtiöistä. Mikäli näyttää, ettet saa velkojasi maksettua, kannattaa ottaa yhteys oman paikkakuntasi talous- ja velkaneuvojaan, joka voi auttaa luomaan sinun maksukykyäsi vastaavan maskusuunnitelman.

Arvioi taloudellista suunnitelmaasi säännöllisesti

Pitkän aikavälin suunnitelmiin voi tulla muutoksia, sillä elämässä tulee vastaan monenlaisia yllätyksiä. Jotkut tavoitteista eivät ehkä ole realistisia suunnitelmaan kirjatulla aikavälillä. Joskus asiat luistavat jopa paljon nopeammin kuin olisimme koskaan uskoneetkaan. Voi olla, että sinulle tulee ajankohtaiseksi luoda yhteinen taloudellinen suunnitelma kumppanisi kanssa, ja näin ollen sekä velkojen että säästöjen osuus tuloihin näheden voi huomattavasti muuttua.

Siksi on tärkeää tarkastella taloudellista suunnitelmaa säännöllisin väliajoin ja tehdä siihen tarvittavia muutoksia. Huolehdi kuitenkin siitä, että jatkat hätävarakassan ja eläketilin kerryttämistä suunnitelman muuttuessakin.

Taloudellisen suunnitelman rakentaminen edellämainittujen pilarien varaan auttaa sinua luomaan sellaisen tulevaisuuden kuin haluat. Kehittäessäsi tavoitteellisuutta ja säästäväisyyttä voit toteuttaa unelman toisensa jälkeen. Pidä siis katseesi tulevaisuutta kohden ja laita saavutettavia tavoitteita astinkiviksi. Loppujen lopuksi sinä olet oman onnesi seppä, ja nämä työkalut on luotu sinua siinä auttamaan.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI