Rahavinkit, joita ilman lemmikkien omistajat eivät pärjää

Oman lemmikin hankkiminen houkuttelee monia. Koirat ja kissat ovat hyvin yleisiä lemmikkejä, joita ihmiset hankkivat mielellään erilaisista eläinsuojista ja kenneleistä, pelastaen näin monien eläinten henkiä. Mutta oletko koskaan miettinyt, miksi monet eläimet päätyvät eläinsuojaan. Monet hankkivat eläimiä ajattelematta lainkaan, kuinka paljon eläimen pitäminen oikeasti maksaa.

Vaikka eläimistä on paljon iloa, nekin voivat silti tulla kipeäksi ja tarvita eläinlääkärin hoitoa. Eläimiä ei voi jättää hoitamatta, joten oman koiran ja kissan eläinlääkärikuluihinkin tulee olla varaa. Tällaisessa tilanteessa uusi pikavippi ilman korkoa voi vaikuttaa hyvältä idealta, mutta teet rahatilanteestasi näin vain huonomman.

Ostat sitten eläimen kasvattajalta tai hankit sen ilmaiseksi, niillä kaikilla on silti samanlaisia kuluja, jotka tulee ottaa huomioon:

  • Rokotukset. Koirat ja kissat tulee rokottaa säännöllisin väliajoin, jotta ne eivät sairastu. Vaikka jäykkäkouristusrokote on periaatteessa ainoa vaadittu rokote koirilta ja kissoilta, ne kannattaa silti rokottaa myös esimerkiksi influenssaa vastaan.
  • Vakuutukset. Koirat ja kissat ja muut pienet eläimet eivät tarvitse vakuutuksia, mutta vakuutus voi silti tulla hyödylliseksi, jos eläimellesi tapahtuu jotain.
  • Ruoka. Eläimet tarvitsevat tietysti ruokaa. Koirat tarvitsevat joskus paljonkin ruokaa, riippuen niiden koosta. Eläimiä ei voi jättää hoitamatta sillä verukkeella, että ei ole rahaa ostaa niille ruokaa.
  • Lelut. Vaikka lelut eivät ole pakollisia omille lemmikeille, ovat ne silti paljon onnellisimpia saadessaan leikkiä uusilla leluilla aina silloin tällöin.
  • Ylimääräiset kulut. Joskus lemmikit tulevat sairaiksi, jolloin edessä on yllättävä eläinlääkärikulu. Jos lähdet matkalle, sinun tulee miettiä, mihin laitat lemmikkisi siksi aikaa. Hoitolaan laittaminen maksaa aina rahaa.

Vinkit säästämiseen

Lemmikki vie paljon rahaa, se on varmaa. Pidä siis huoli, että sinulla on varmasti varaa ottaa lemmikki, ennen kuin hankit sellaisen. Varmista, että sinulla on varaa pitää siitä huoli niin, kuin se ansaitsee. Monet ihmiset antavat lemmikkinsä eläinsuojille tai myyvät ne, koska heillä ei ole varaa pitää lemmikkiä enää. Vaikka tämä on aina vaihtoehto, se ei kuitenkaan ole paras sellainen. Lemmikit eivät ymmärrä sitä, miksi hylkäät ne. Lemmikit oppivat aina rakastamaan perhettään, eikä ole niiden kannalta reilua antaa niitä pois siksi, että rahatilanne ei ole hyvä. Sen sijaan, että ensimmäisenä vaihtoehtona annat lemmikkisi pois, kokeile sen sijaan muutamia hyviä vinkkejä säästämiseen.

Avaa lemmikillesi säästötili

Avaa lemmikillesi pankkiin säästötili, jonne kuukausittain lykkäät pienen summan rahaa. Tämän summan ei tarvitse olla kovinkaan iso, jopa kymppi tai kaksi riittävät, sillä vuodessa olet jo näin tehdessäsi säästänyt muutaman satasen. Tällainen on hyvin käytännöllistä etenkin silloin, jos lemmikkisi sairastuu yllättäen ja tarvitsee eläinlääkärin apua. Samoin, jos rahasi ovat tiukalla, voit nappaista säästötililtä rahaa lemmikkisi ruokaa varten.

Ota vastaan leluja tai tee niitä itse

Voit pyytää sosiaalisessa mediassa ystäviltäsi lelulahjoituksia lemmikeillesi. Koirat pitävät erilaisista pehmoleluista, joita monilla lemmikittömälläkin ystävälläsi on varmasti jossain lojumassa. Kissoille lelun voi tehdä helposti vanhasta auton antennista ja narusta ja sulista. Kissat leikkivät mielellään myös tavallisella kengännauhalla, jonka voi sitoa tikun päähän. Koirat rakastavat köysiä: tee “köysi” koirallesi vanhasta lakanasta. Solmi siihen lisäksi muutamia solmuja, jotta siitä tulee painavampi ja hauskempi koiralle. Näissä leluissa voi käyttää huoletta mielikuvitustaan.

Kovin näyttäviä lelujen ei tarvitse olla, sillä lemmikit eivät moisesta välitä. Varmista vain, että oli lelu sitten mikä hyvänsä, se on turvallinen eikä siitä irtoa pieniä osia.

Etsi sopiva eläinlääkäri

Eläinlääkärienkin hinnat vaihtelevat. Voit soittaa eri eläinlääkärikeskuksiin ja kysyä hintoja esimerkiksi rokotuksille, niin saat kuvan siitä, kuinka paljon he laskuttavat palveluistaan. Tämä kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen siltä varalta, jos lemmikkisi sattuu yllättäen sairastumaan. Voit lisäksi kysellä kaveripiiristä ehdotuksia hyvälle ja edulliselle eläinlääkärille.

Hoida itse niin paljon, kuin mahdollista

Lemmikkejä ei aina tarvitse viedä eläinlääkärille pienien asioiden takia. Kynsien leikkuun voit esimerkiksi tehdä kotona (vaikka se voi olla työläämpää), ja voit harjata koirasi hampaat välttääksesi hammas- ja suuongelmia mahdollisimman paljon. Pidä myös kotona pientä ensiapupakkausta lemmikeillesi, jossa on sideharsoa, haavanpuhdistusainetta ynnä muuta.

Muista myös, että koirat ja kissat tulee madottaa säännöllisin väliajoin. Pyydä matolääkkeitä eläinlääkäriltäsi niin, että voit tehdä madotuksen itse kotona. Joissain apteekeissa myydään jopa eläimille tarkoitettuja matolääkkeitä.

Sopiva, edullinen ruoka

Eläimetkin ansaitsevat hyvälaatuista ruokaa. Osta lemmikeillesi ruokaa suurissa erissä kerrallaan. Säilykkeet säilyvät hyvänä pitkän aikaa, ja kuivaruoka ei mene piloille ihan hetkessä, kun sitä säilytetään kuivassa paikassa. Ostamalla suuren erän kerralla esimerkiksi tukkukaupasta, säästät pitkällä juoksulla rahaa. Voit myös metsästää kaupoista ruokia, jotka ovat alennuksessa.

Jos on päivä, jolloin rahat ovat hyvin tiukalla, voit myös silloin tällöin syöttää lemmikillesi ihmisten ruokaa. Tietysti sellaista, joka sopii lemmikillesi. Varmista ensin, että lemmikkisi saa syödä ruokaasi. Koirat saavat syödä esimerkiksi lihaa, kalaa, kanaa (ilman luita), riisiä ja keitettyjä perunoita sekä vihanneksia. Toisaalta koirat eivät voi syödä kaikkia hedelmiä (kuten viinirypäleitä), eivätkä suklaata.

Kissoille voit hätätapauksessa antaa esimerkiksi purkillisen tonnikalaa. Eläimet eivät ole moksiskaan tästä – joskus jopa päinvastoin. Ne saattavat vallan innostua moisista herkuista!

Kun lähdet matkalle, harkitse tarkkaan

Matkalle lähtiessäsi mieti tarkkaan, minne laitat lemmikkisi täksi ajaksi. Monet hoitolat ottavat lemmikit vastaan mielellään, mutta se maksaa rahaa. Reissun pituudesta riippuen se voi maksaa kympeistä satasiin. Kysy mieluummin joltakin luotettavalta ystävältäsi, haluaisiko hän hoitaa lemmikkiäsi paluuseesi saakka. Ystäväsi saattaa ottaa innoissaan lemmikin hoidettavakseen jopa ilmaiseksi, tai ainakin hän laskuttaa varmasti vähemmän rahaa, kuin hoitola.

Yhteenveto

Oli rahallinen tilanteesi millainen hyvänsä, lemmikistä on silti aina pidettävä huoli. Lemmikki ei ymmärrä sitä, miksi hylkäät sen toiseen perheeseen tai eläinsuojaan rahanpuutteen vuoksi. Jos siis päätät hankkia lemmikin, muista pitää huoli siitä, että sinulla on varaa maksaa kaikki lemmikkisi kustannukset tulevaisuudessa.

Hyvä idea on avata lemmikille oma säästötili, jonne laittaa pieniä määriä silloin tällöin. Näin jos hätä yllättää, sinulla on jo jemmassa hieman rahaa, ja voit huoletta viedä lemmikkisi eläinlääkäriin ja ostaa sille lisää ruokaa.

Lemmikit tarvitsevat huolta ja huomiota, lähestulkoon niin kuin lapsetkin. Lemmikeillekin pitää olla aikaa, leluja, leikkejä ja kävelylenkkejä (tai omaa aikaa, jos on kissasta kyse). Jos sinulla ei ole rahaa ostaa lemmikeillesi leluja, pyydä apua ystäviltäsi. Heillä on varmasti nurkassa pehmolelu tai kaksi, jonka he voivat lahjoittaa koirallesi. Kissat rakastavat kengännauhoja, höyheniä ja lankoja. Eikä sinun tarvitse edes ostaa leluja välttämättä kalliista eläinkaupasta – palloja löytyy lastenosastoltakin tavallisesta kaupasta.

Pidä vain aina huoli, että lelut ovat lemmikillesi sopivia, eivätkä voi esimerkiksi aiheuttaa tukehtumisvaaraa. Vältä heppoisesta muovista valmistettuja leluja. Vältä myös leluja, joista voi irrota pieniä osia.

Muista, että voit aina pyytää apua ja vinkkejä eläinlääkäriltä. Älä kuitenkaan koskaan jätä viemättä lemmikkiäsi eläinlääkäriin siksi, että rahasi ovat tiukalla – apua saat aina jostakin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI