Rahansäästövinkit sinkulle

Sinkuilla menee usein suhteellisesti enemmän rahaa kuin esimerkiksi yhdessä asuvilla pariskunnilla. Sinkulla ei ole ketään, jonka kanssa jakaa asumiskustannuksia, ja tämä tulee yksin yleensä kalliimmaksi. Asuminen on yksi suurimmista kustannuksista kuukausittaisessa budjetissa, ja tämä näkyy sinkun lompakossa. Vaikka asuttaisiinkin yksiössä, maksaa se silti yleensä enemmän kuin vaikkapa kaksion vuokran jakaminen kahden ihmisen kesken. Sinkku voi myös joutua ruokakaupassa ostamaan turhan isoja pakkauskokoja, vaikka haluttaisiin ostaa jotakin vain yhden päivän tarpeeseen. Usein sanotaan, että yksineläjällä on kaikista suurimmat pakolliset kustannukset. Vaikka ruokaa voitaisiinkin laittaa iso satsi kerrallaan 400 gramman jauhelihapaketista, ei välttämättä ole kovin houkuttelevaa syödä samaa ruokaa koko viikkoa putkeen. Täytyy siis keksiä jotakin muuta. Siksi tähän onkin koottu hyviä vinkkejä siihen, miten sinkku voi parhaassa tapauksessa säästää menoissa erilaisissa kohdissa.

Miten sinkku voi säästää rahaa?

Kuten mainittu on oltava parempiakin ideoita rahan säästämiseksi kuin saman ruoan syöminen päivästä toiseen. Sinkuille, kuten muillekin, löytyy kuitenkin myös varteen otettavia vinkkejä, joiden avulla voidaan tehdä säästöjä, jotta rahaa jää muuhunkin kuin vain pakollisten menojen kattamiseen:

  1. Tarkasta asumismenot. Kuten mainittu, asumiseen saa menemään hurjasti rahaa, varsinkin yksin asuvalle. Mikäli sinulla on aivan kohtuuttoman korkea vuokra suhteessa omiin tuloihisi, kannattaa ehkä harkita toisenlaisen asumisratkaisun etsimistä.
  2. Muuta kimppakämppään. Jos haluat ihan tosissasi säästää asumiskustannuksissa, muuta kimppakämppään. Monessa maassa yhdessä asuminen sinkkujen keskuudessa myös aikuisiällä on todella yleistä, juuri korkeiden vuokrien takia. Suomessa tällaista ratkaisua usein ihmetellään, mutta maailmalla se ei välttämättä ole mikään ihmetyksen aihe. Kuka haluaa oikeasti laittaa puolet palkastaan pelkästään vuokraan? Suomessa ollaan ehkä turhankin paljon totuttu laittamaan hirveästi rahaa asumiseen, eikä siitä aina olla valmiita tinkimään. Kannattaa kuitenkin ihan vakavasti harkita tätä ehdotusta edes väliaikaisratkaisuna.
  3. Osta grammoittain älä isoissa pakkauksissa. Yksin ruokailevalle isot säästöpakkaukset eivät välttämättä ole ne paras idea. Siksi kannattaa suosia ruoka-aineiden ostamista grammoittain. Lihatiskiltä voit ostaa lihaa ja kalaa vaikka vain yhden annoksen verran. Tai tekeekö mieli leipoa viikonloppuna? Osta kuiva-aineet grammoittain niihin tarkoitetutuista kaupoista. Sinun ei siis tarvitse ostaa koko jauhopussia kaappiin homehtumaan. Näin voidaan parhaassa tapauksessa säästää rahaa ja samalla minimoida hävikki.
  4. Älä hamstraa. Vaikka löytäisitkin ruokaa alennuksesta kaupasta, sinkun ei kuitenkaan kannata hamstrata. Ylimääräiset ruokatarpeet menevät helposti roskiin, ja se tulee kaikkein kalleimmaksi. Alesta ostaminen saattaa olla houkuttelevaa, mutta turhaan sitä ei kannata tehdä.
  5. Älä osta ylimääräistä. Jos elät yhden hengen taloudessa, ei ylimääräisten ostosten tekeminen kannata varsinkaan, kun puhutaan ruokaostoksista. Syö siis ensin jääkaappi ainakin lähes tyhjäksi ennen, kun lähdet uusille ruokaostoksille. Sinkun ei muutenkaan kannata tehdä liian isoja ostoksia kerralla, koska ruoka menee huonoksi tai mieli alkaakin tekemään jotakin muuta. Sinkulle sopii siis pienet ostokset kerrallaan.

Uskaltaako sinkku ottaa lainaa?

Sanotaan, että sinkun talous en kaikista haavoittuvaisin, sillä kaikesta ollaan vastuussa periaatteessa yksin. Uskaltaako sinkku siis ottaa lainaa? Jos olet palkkatyössä ja sinulla on enemmän tai vähemmän säännölliset tulot, niin miksipä ei. Kun oma talous on suurin piirtein kunnossa, ei ole mitään syytä miksi kohtuullista lainaa ei voitaisi ottaa. Lainan tarve saattaa joskus yllättää nopeasti ja silloin rahaa tarvitaan heti. Laina, joka voi olla pikavippi 200e heti tilille ominaisuudella voi olla juuri se mitä tarvitaan. Lisärahoituksen tarpeen ei siis tarvitse olla iso, mutta se voi tulla todelliseen tarpeeseen. Oliko viime kuussa tiukkaa ja palkka päivä siintää vielä viikkojen päässä? Edessä olisi kuitenkin tyttöjen viikonloppu reissu Tallinnaan ja omat käyttövarat ovat lopussa. Silloin pienen lainan ottaminen voi olla loistava idea. Yleensä sen takaisin maksamiseen ei tule ongelmia työssäkäyvillä ihmisillä. Lainantarjoajat ovat myös vastuullisia toimijoita ja myöntävät lainoja vain sellaisille henkilöille, jotka ovat maksukykyisä. Halutessasi voit käyttää apunasi erilaisia lainalaskureita, jotta näet millaiseen lainaa sinulla oikein on varaa.

Sinkkuudesta voi olla myös hyötyä

Jotkut olisivat myös valmiita kumoamaan tämän sinkkumyytin, jossa kaikki on kalliimpaa yksineläjälle. Riippuu kuitenkin mihin verrataan. Pariskunnat ilman lapsia pärjäävät vertailussa varmasti kaikkein parhaiten, kun kulut voidaan jakaa mutta elätettävänä ei ole lapsia. Mutta jos katsotaan perheitä, jossa on monta lasta, saattavat sinkut yllättäen olla paremmassa asemassa. Sinkku voi esimerkiksi itse päättää mihin laittaa rahaa ja mihin ei, mutta vaikkapa lapsiperheillä on paljon enemmän juuri pakollisia menoja. Lomalla sinkku pääsee helpommalla, kun ei ole kolmea lasta, jotka haluavat joka välissä jäätelöä, reissuja Linnanmäelle ja muuta sellaista. Moni sinkku saattaa jopa olla hyvinkin tyytyväinen asemaansa. Sinkku, jolla on säännölliset tulot, ei lapsia, eikä autoa tai omistusasuntoa törmää paljon harvemmin ikäviin yllätyksiin erilaisten yllättävien kustannusten osalta. Kannattaa siis nauttia sinkkuna olemisesta niin kauan kuin sitä kestää.

Maksaako sinkku enemmän kuin parisuhteessa elävä?

Onko myytti siis kuitenkin totta? Sinkku joutuu maksamaan joka tapauksessa monia asioita yksin, kuten auton vakuutukset tai rikkoutuneen pesukoneen. Epätoivoon ei kuitenkaan kannata ajautua, sillä kuten mainittu myös etuja on. Kaupunki sinkku ei välttämättä tarvitse autoa ja toisaalta monissa talouksissa on muutenkin pihassa autoja kaksin kappalein. Kimppakämpässä asuva, menojaan seuraava sinkku saattaa jopa säästää eniten rahaa, ja on vapaa säästämään tai käyttämään ylimääräiset varat vaikkapa matkusteluun. Kaikki riippuu lopulta siis omista valinnoista, ja vaikka monet asiat saattavat tulla kalliimmaksi sinkuille, on asioihin ihan oikeasti mahdollista vaikuttaa erilaisilla elämäntapavalinnoilla.

Yhteenveto

Vaikka myytti elää edelleen vahvana siitä, että kaikki tulee yksineläjälle kalliimmaksi kuin esimerkiksi pariskunnille ja perheellisille, voi sinkku kuitenkin itse vaikuttaa siihen, millaiseen taloudelliseen tilanteeseen hän itsensä laittaa. Moni sinkku on myös asunnonomistaja ja usein päädytään myös erilaisten lainojen, kuten kulutusluottojen ja pikavippien ottamiseen, ja silti oma talous rullaa hyvin eteenpäin. Mikäli sinkku kuitenkin sitoutuu kohtuuttomaan taloudelliseen takkaan omaan tulotasoonsa nähden, vaikkapa kalliin asunnon ja liiallisen lainanottamisen myötä, ei tilanne välttämättä näytäkään niin hyvältä, koska taakkaa ei voi jakaa kenenkään kanssa. Sinkku voi toisaalta olla myös onnekkaassa asemassa. Mikäli lapsia ei ole, voidaan välttyä todella monilta menoilta ja oikeastaan kaikki varat voidaan käyttää itseensä.

Kenties yhteiskunnassa tai ruokateollisuudessa sinkut tulisi ottaa paremmin huomioon. Esimerkiksi yksiöt voivat olla todella kalliita verrattuna vain hieman kalliimpiin kaksioihin, jolloin yksinasuvalle voi tulla aivan kohtuuttoman suuret asumiskustannukset omiin tuloihin nähden. Joskus oikeasti järkevä vaihtoehto voi olla kokeilla kimppa-asumista. Toisaalta kaupassa isot pakkauskoot eivät välttämättä sovellu kovin hyvin sinkun ostoskassiin. Varsinkin vaihtelunhaluiselle voi olla tylsää syödä samoja ruoka-aineita koko viikko. Sinkulle voikin olla paras vaihtoehto ostaa joitakin ruoka-aineita grammoittain, hävikin minimoimiseksi. Olit sinkku sitten vapaasta tahdosta tai et, niin aina löytyy tapoja säästää omassa kulutuksessa ja nauttia oman itsensä herruudesta täysin siemauksin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI