Parhaat rahavinkit kaksikymppisille

Kaksikymppisenä käydään vielä koulussa. Olet ehkä yliopistossa tai opiskelet lääkäriksi tai lakimieheksi. Ehkä olet aloittanut oman ammattisi jatko-opinnot. Vaikka Suomessa opiskelu onkin ilmaista, eläminen voi opiskelijalle silti olla tiukkaa. Opiskelijana ei aina ole helppoa saada töitä, eikä niitä pitkän opintopäivän jälkeen jaksa juuri tehdäkään.

Kun vastaan tulee ylimääräisiä kuluja, on hyvin houkuttelevaa (etenkin opiskelijana) napata helppo koroton pikavippi. Se houkuttelee monia, ja monet suomalaiset ovatkin ottaneet lainaa ja pikavippejä sen jälkeen, kun ne rantautuivat Suomeen. Pikavipeissä on suuret korot, jotka saattavat nostaa 100 euron pikavipin jopa 150 euroon. Näin takaisinmaksusta ei tulekaan yhtä helppoa, kuin aluksi luultiin. Pikavipit johtavat monesti velkakierteeseen, joten sen sijaan, että ottaisit pikavippejä kannatellaksesi kulujasi, harkitse tässä artikkelissa esiteltyjä niksejä. Nämä niksit sopivat oikein hyvin kaksikymppisille opiskelijoille tai vastavalmistuneille, jotka vielä etsivät omaa polkuaan.

Suunnittele budjetti

Vaikka käymme koulua monta vuotta, kouluissa ei juurikaan opeteta oman henkilökohtaisen budjetin suunnittelua. Kunnolla suunniteltu on puoliksi tehty – tämä on klisee, jonka monet ovat kuulleet, mutta tässä tapauksessa se on tosi. Kun suunnittelet itsellesi budjetin, jossa jokaisella eurolla on paikkansa, pysyt oman taloudellisen budjettisi rajoissa.

Budjetin suunnitteleminen ja siinä pysyminen voi kuulostaa haastavalta ja työläältä. Se ei kuitenkaan ole sitä. Kun suunnittelet budjetin kerran kunnolla, käyttämällä siihen noin tunnin ajastasi, suurin osa työstä onkin jo tehty.

Käytä helppoa 50/30/20 sääntöä. Mistä ikinä rahasi tulevatkin, käytä 50% rahasta pakollisiin kuluihin, 30% omiin henkilökohtaisiin kuluihisi ja 20% tulisi laittaa säästöön. Toimivan budjetin suunnittelet niin, että kirjaat ensin ylös kaikki tulosi sentilleen, jonka jälkeen kirjaat ylös kaikki menosi. Tarkastele budjettia ankaralla silmällä: ovatko tulosi suuremmat, kuin menosi? Onko sinulla varaa säästää? Jos sinulle tulee yllättävä meno, kaatuuko taloutesi?

Kun budjetti on suunniteltu, pysy kiinni siinä kuin verokarhu saatavissaan.

Avaa tili hätävararahoille

Taloudellinen hätä tuntuu hädältä vain silloin, kun sinulla ei ole säästössä tarpeeksi rahaa. Kun rahaa on laitettu säästöön kunnollinen määrä, pienen ylimääräisen kulun sattuessa taloutesi ei joudu kuralle eikä kaadu.

Voit avata hätävaratilin esimerkiksi omaan pankkiisi säästötilinä. Säästötili kasvattaa tietyn määrän korkoa joka vuosi, joten rahasi ovat turvassa ja kasvavat mukavaa, pientä korkoa. Jos siis hätä iskee ja tarvitset rahaa auton korjaamiseen, muuttoon tai uuteen sohvaan, sinulla on rahaa jo jemmassa. Tällöin vältät kokonaan pienet rahalliset kriisit, ja saat kaikki laskusi ja kulusi maksettua ajallaan.

Sano “ei” autoilulle

Auton pitäminen maksaa paljon rahaa. Vaikka autosta ei tarvitsisikaan maksaa leasing-maksuja, maksat silti joka kuukausi vakuutukset, bensat, huollot ja mahdollisen parkkipaikan. Kannattaa siis miettiä tarkasti, onko auto sinulle ehdottoman välttämätön. Jos asut kaukana koulultasi, ruokakaupoista tai julkisista kulkuvälineistä, auto on tietysti pakollinen. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kilpailuttaa autovakuutus, parkita auto kadulle ilmaiselle paikalle ja autoilla mahdollisimman vähän, jotta bensarahaa säästyy.

Jos sinulla on kuitenkin mahdollisuus kulkea töihin, kouluun ja kauppaan julkisilla kulkuvälineillä tai jopa apostolinkyydillä, se kannattaa. Säästät näin satoja euroja kuukaudessa. Tämän lisäksi ympäristö kiittää sinua.

Jos autoilu on pakollista jossain määrin, voit ehkä ostaa ystäväsi kanssa auton ja maksaa kulut puoliksi. Kämppäkaverin kanssa auton jakaminen on käytännöllistä.

Anna sijoitusten tehdä töitä puolestasi

Sijoittaminen kaksikymppisenä on erittäin hyvä idea. Kun sijoitat jo aikaisessa vaiheessa, sinulla saattaa olla tarpeeksi rahaa oman talon tai asunnon hankkimiseen opiskelujesi jälkeen. Albert Einsteinkin sanoi, että sijoittaminen on mielenkiintoinen asia: hän joka ymmärtää sen, saa rahaa – hän joka ei ymmärrä… maksaa siitä.

Käy pankissasi sijoitusneuvojan puheilla, joka voi auttaa sinua päättämään, mihin omat rahat kannattaa sijoittaa. Ei haittaa, vaikka et ymmärtäisikään mitään sijoittamisesta – sitä varten sijoitusneuvojat ovat! Kannattaa kuitenkin tehdä hieman taustatutkimusta itse, ennen kuin käyt pankissa. Katso ainakin hieman sijoitussanastoa, jotta et ole aivan hukassa silloin, kun sijoitusneuvoja latelee pöytään joukon kummallista termistöä.

Muista oma arvosi

Monet keskittyvät siihen, kuinka paljon rahaa heille tulee palkkatyöstään kuukausittain. Se, kuinka paljon rahaa sinulla on pankkitililläsi ei kuitenkaan kerro mitään omasta arvostasi. Ihmisellä voi olla jopa 100 000 euron palkka vuodessa, mutta jos velkaa on enemmän kuin rahaa on pankissa, sinun arvosi on negatiivinen.

Haluat siis päästä tilanteeseen, jossa sinulla ei ole lainkaan velkaa, mutta rahaa on pankissa sitäkin enemmän. Tällaiseen tilanteeseen pääsee vain yksinkertaisesti sillä, ettei ota itse velkaa ollenkaan. Vaikka lainan ottaminen kaksikymppisenä voi tuntua hyvältä idealta, sitä tulisi kuitenkin välttää kaikin keinoin. Kun pääset tilanteeseen, jossa pankkitililläsi on viisi- tai kuusinumeroinen luku, eikö velkaa ole lainkaan, olet paremmassa jamassa, kuin suurin osa suomalaisista.

Aina voi säästää enemmän, saada rahaa enemmän ja sijoittaa enemmän. Mutta et koskaan saa aikaa takaisin. Tee siis oikeat päätökset jo nuoressa iässä, niin elämä hymyilee sinulle tulevaisuudessa.

Yhteenveto

Bisnekseen ja kaupankäyntiin erikoistuneissa kouluissa ja linjoissa opetetaan rahan arvoa ja voiton saamista omasta yrityksestä. Hyvin harvassa koulussa, jos yhdessäkään, opetetaan oman budjetin luomista. Peruskouluissa päivittäisen budjetin luomista käsitellään joskus yhdellä tai kahdella oppitunnilla. Tämä ei ole kuitenkaan riittävä koulutus antamaan oikeaa käsitystä rahan arvosta ja siitä, kuinka rahaa pitäisi käsitellä.

Raha on asia, jota ilman emme voi elää. Raha ei tee sinusta onnellista, mutta se tekee elämästä paljon helpompaa. Rahan sijoittaminen ja säästäminen ja fiksu kulutus ovat siis hyvin tärkeitä asioita muistaa jo aikaisessa vaiheessa.

Opiskelun rinnalla on vaikeaa tehdä töitä, sillä opiskelu vie paljon aikaa ja energiaa. Älä kuitenkaan sorru ottamaan pikavippejä tai pikalainoja, sillä niistä harvoin koituu mitään hyvää. Jos tarvitset lainaa, käy mieluummin puhumassa pankkisi kanssa eri vaihtoehdoista tai hae vaikka luottokorttia. Nämä voivat olla hyviä mahdollisuuksia saada laina pienellä korolla ja sellaisella takaisinmaksuajalla, joka sopii sinulle parhaiten.

Ennen lainan ottamista kannattaa kuitenkin tehdä itselleen järkevä budjetti 50/30/20 -sääntöä noudattaen ja tutkia sitä huolellisesti. Tämä budjetti voi ehkä auttaa sinua saamaan taloutesi järjestykseen niin, ettei sinun tarvitse ottaakaan lainaa. Samoin ylimääräisten laskujen poisleikkaaminen tai vähintään kilpailuttaminen voi tuoda paljon lisää extraa budjettiisi.

Vaikka sijoittaminen voi tuntua tylsältä aiheelta, etkä ehkä edes tiedä siitä kovin paljon, sijoittaminen on kuitenkin nimensä arvoista. Sijoittamalla pienen summan nyt, saatat yllättyä siitä, kuinka paljon se on kasvanut korkoa muutamien vuosien päästä. Kasvu voi sijoitusmuodosta riippuen olla melkoinen!

Tee siis viisaita päätöksiä rahan suhteen jo kaksikymppisenä, ja tulevaisuuden itsesi kiittää sinua myöhemmin. Älä sorru siihen ajatusmalliin, että sinulla on aikaa korjata virheesi myöhemmin – virheistä voi kasvaa suuria katastrofeja. Näitä katastrofeja saattaa joutua pahimmassa tapauksessa korjailemaan monta vuotta. Kysy pankista apua, jos et ole varma, kuinka hallinnoida talouttasi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI