Näin käytät 50/30/20 -sääntöä budjetissasi

Olet varmasti kuullut sanan “budjetti” jo muutamaan otteeseen elämäsi aikana. Jos olet yksi niistä ihmisistä, joiden niskakarvat nousevat pystyyn tämän sanan kuullenssaankin, sinulle on tulossa hyviä uutisia: 50/30/20 -sääntö.

Se, mikä budjetoinnista tekee loppupeleissä niin kovin rasittavaa ja haastava on jokaikisestä eurosta kiinni pitäminen. Etenkin silloin, kun rahat ovat tiukilla, jokainen euro pitää laskea ajatuksen kanssa ja tuntuu siltä, että budjetin alle tukehtuu. Mutta jos voit tehdä budjetistasi automaattisen niin, ettei sinun tarvitse ajatella sitä, saat hieman hengitystilaa ja budjettisi pysyy silti kuosissa.

Oli budjetointi kuinka tukahduttavaa tahansa, sitä ei koskaan tulisi jättää tekemättä. Muuten huomaat olevasi yksi heistä, jotka hikoilevat suuren laskupinon kasvaessa pöydällä. Nämä ihmiset usein huomaavat Googlettavansa yöllä peiton sitä, miten pikavipin saa 24 tuntia vuorokaudessa puhelimella 500e summalle. Tällainen tilanne se vasta ahdistava onkin, joten kannattaa vain katsoa sitä pienempää pahaa (eli budjetointia) silmästä silmään.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka hyvin helppo 50/30/20 -sääntö voi auttaa sinua pitämään kiinni budjetistasi helposti niin, että sinulla on silti hieman tilaa hengittää.

Kuinka käytetään 50/30/20 -sääntöä?

Tämä sääntö perustettiin itse asiassa Yhdysvaltain senaattorin, Elizabeth Warrenin ja hänen tyttärensä Amelia Waggen Tyagin toimesta heidän kirjassaan “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan”, joka onkin saanut melkoista suosiota koko maailmalla. Tavoitteena tässä säännössä on pilkkoa kuukausittainen rahankäyttösi kolmeen osaa, ja keskittyä niihin sen sijaan, että nappaat kuitin mukaan jokaisesta ostoksestasi ja lasket pennejä.

Pakolliset elinkustannukset: 50%

Pakolliset elinkustannukset ovat käytännössä asioita, joita ilman et vain voi elää. Toisin sanoen, näihin kuuluvat esimerkiksi:

 • Vuokra/lainanlyhennys. Sinun tulee maksaa vuokra/lainanlyhennys asunnostasi, sillä tarvitset katon pääsi päälle.
 • Sähkö- ja vesilasku. Talossa tarvitaan valot (jotta näet maksaa laskusi) ja tietysti vettäkin tarvitaan jokapäiväisessä elämässä.
 • Ruoka. Ilman ruokaa et voi elää, ja vaikka voitkin ostaa hieman halvempaa ruokaa, sinun tulee silti pitää jääkaappisi täynnä.
 • Auto. Mieti tarkkaan, tarvitsetko autoa. Auton mukana tulevat myös vakuutusmaksut sekä mahdollinen huolto sekä bensa. Jos siis tarvitset autoa töidesi kannalta, kyllä, se on pakollinen kulu.
 • Mutta harkitse, voitko jättää autosi pois ja alkaa kulkemaan bussilla tai junalla.
 • Puhelin ja internet. Ilman puhelinta on nykypäivänä hyvin vaikeaa elää. Ja nettiä tarvitset tietysti niiden laskujen maksamiseen ainakin!
 • Lainojen ja luottokorttien lyhennykset. Kyllä vain, nekin ovat pakollisia kuluja. Nämä on pakko maksaa, jotta vältyt myöhästymismaksuilta ja perintökuluilta.

Taloudelliset tavoitteet: 20%

Tämä on yksi niistä tavoitteista elämässä, joka ei saa sinua vielä kehittymisvaiheessa hyppimään ilosta. Mutta kun pankissasi alkaa kiiltää muutakin kuin pyöreitä nollia, alkavat suupielesikin nousta hieman enemmän ylöspäin. Tähän kuuluvat esimerkiksi seuraavat:

 • Säästäminen. Olet varmasti kuullut sen, että jokaisesta palkasta tulisi laittaa hieman sivuun pahan päivän varalle. Osa tästä 20 prosentista tulisi siis käyttää niin, että laitat rahan täysin sivuun, etkä koske siihen ollenkaan. Säästötili on hyvä idea.
 • Sijoitukset. Jos sinulla on sijoituksia, niihin voi ottaa rahaa tästä lohkosta.
 • Velkojen maksu. Tähän velkojen maksun kohtaan kuuluvat ne velat, jotka eivät mahdu ylemmässä pointissa tuotuihin velkoihin. Eli siis kaikki minimisumman ylimenevät osat, plus tietysti se kaikki raha, jonka olet velkaa esimerkiksi kaverillesi.

Oma käyttö: 30%

Tämä on se lohko, joka saa sinut rentoutumaan – kirjaimellisesti. Rahaa tulee olla hieman hauskanpitoonkin, eikä pelkästään laskujen maksuun. Tässä siivussa olevaa rahaa voit käyttää miten lystäät. Huomaatko, että prosenttiosuus on suhteellisen kohtuullinen?

 • Ulkona syöminen. Ulkona syöminen on kallista, eikä sitä sovi tehdä joka päivä. Se on kuitenkin hauskaa silloin tällöin!
 • Lomat. Lomallekin täytyy päästä pari kertaa vuodessa. Lomien ei tarvitse olla hulppeita luksuslomia, mutta pienikin viikonloppuloma vaikka Keski-Eurooppaan tuo kummasti lisää energiaa.
 • Shoppailu. Shoppailet sitten vaatteita, elektroniikkaa tai vaikka sisustusta varten, se raha lähtee tästä lohkosta.
 • Viihde. Netflix, leffat, ulkona käyminen… kaikki nämä kustannukset mahtuvat tähän 30 prosenttiin oikein hyvin. Suunnittele tämän 30 prosentin käyttö niin, että saat tehdä jotain hauskaa koko kuukauden, eikä sinun tarvitse jäädä kotiin muhimaan ensimmäisen viikonlopun jälkeen loppukuukaudeksi siksi, että rahasi ovat lopussa.

Vinkit tämän säännön ylläpitämiseen

Tämä on melkoisen helppo sääntö budjetointiin. Tämä ei vie kauaa ja siitä kiinni pitäminen on suhteellisen suoraviivaista. Tässä on kuitenkin muutamia vinkkejä siihen, kuinka voit parhaiten pitää kiinni tästä säännöstä ja pysyä budjetissasi.

Ensinnäkin, ensimmäisen lohkon 50% pitäisi olla maksimi, mitä käytät kuukausittaisiin elinkustannuksiin. Aivan niin, maksimi. Ideaali tilanne on se, missä käytät 30% kuukausittaisiin kuluihisi. Mutta jos kuitenkin menet yli 50 prosentin, on aika miettiä muuttamista halvempaan asuntoon. Se ei ole hauskaa, mutta laskut pitää maksaa. Toinen vaihtoehto on lisätyön hankkiminen, tai paremman palkan pyytäminen.

Toinen kohta, jossa säästät 20% tai käytät rahaa velkojen maksuun. Tämän prosentin katto ei jää 20 prosenttiin. Jos sinulla jää rahaa yli, voit aina maksaa lisää velkoja pois. Tavoitteena on kuitenkin päästä pois veloista ja maksaa ne pois mahdollisimman nopeasti. Korot ja kulut juoksevat, mitä kauemmin velkasummasi on avoinna. Jos sinulle siis jää ylimääräistä rahaa, älä juokse heti käyttämään sitä, vaan laita se jemmaan.

Ja viimeisenä, 30 % omaan käyttöön. Jos sinun tulee nipistää rahaa jostain, voit nipistää sitä tästä prosentista. Voit aina jäädä kotiin katsomaan Netflixiä leffassa käymisen sijaan. Voit myös kutsua kavereita kylään viini- tai saunailtaan ulos menemisen sijaan.

Yhteenveto

Niinhän sitä sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Jos siis suunnittelet huolella omat taloudelliset kulutuksesi, pysyt budjetissasi ja painajaiset maksamattomista laskuista saattavat loppua. Ei se ole elämää eikä mitään, jos huolehdit päivä toisensa jälkeen siitä, kuinka paljon rahaa sinulle jää tai ei jää käteen, tai että saatko maksettua kaikki laskusi.

Suunnittele budjetti kerralla huolella tätä sääntöä käyttäen. Voit jopa ottaa avuksesi käteisen: Maksettuasi kaikki pakolliset elinkustannukset pois, ota itsellesi loppumäärä käteisellä. Käteistä on vaikeampi kuluttaa, kuin kortilla olevaa rahaa, koska näet sen kirjaimellisesti liukuvan pois sormiesi välistä.

Jos huomaat, että elinkustannuksesi ovat liian korkeita (korkeampia, kuin 50% palkastasi), on aika muuttaa halvempaa asuntoon. Tai voit mahdollisesti muuttaa yhteen kämppäkaverin kanssa, tai asua vanhempiesi luona sen aikaa, että saat maksettua pois suuret velkasi. Jos sinun tarvitsee nipistää kustannuksista, nipistä henkilkohtaisesta kulutuksestasi – älä velkojen maksusta ja säästämisestä. Omista kuluista voi aina nipistää pois hieman, jos pakko iskee.

Kun suunnittelet budjettisi kunnolla, siitä kiinnipitäminen on paljon helpompaa. Kirjoita kaikki ylös huolellisesti yhtäkään laskua unohtamatta. Oma taloutesi kiittää sinua myöhemmin. Ja sitten sinä kiität budjettiasi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI