Näin aloitat freelancerina – parhaat vinkit

Tavallinen kello 9:00-17:00 kulkeva toimistotyö ei ole ihan kaikille. Jotkut pitävät tällaisesta työstä, mutta toiset haluavat olla itsenäisempiä ja luoda oman aikataulunsa. Freelancerina toimiminen voi olla parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi oman yrityksen perustaminen. Yrityksen perustaminen vaatii paljon enemmän paperitöitä ja se on pitkällä juoksulla paljon kalliimpaa, ainakin alkuvaiheessa.

Freelancerina työskentely on hauskaa, sillä voit asettaa täysin omat aikataulusi ja tehdä töitä milloin vain ja mistä vain. Voit tienata rahaa niin paljon kuin haluat ja pitää lomaa aina halutessasi. Muista kuitenkin, että kun teet töitä freelancerina, olet käytännössä yrittäjä. Jos siis sairastut, kukaan ei maksa sinulle palkkaa, ellet tee töitä. Et myöskään voi pitää palkallista lomaa. Ennen kuin aloitat freelancerina hommat, mieti tarkkaan, onko freelancerina toimiminen juuri sinulle sopivaa hommaa. Jotkut pitävät tavallisen työpaikan turvallisuudesta, kun taas toiset haluavat enemmän vapautta ja mahdollisuuden luoda omat aikataulunsa.

Freelancerina toimiminen on paljon vapaampaa ja helpompaa kuin yrittäjänä toimiminen. Freelancerina voit aloittaa vaikka heti ja samantien, eikä sinun tarvitse huolehtia paperihommista. Hyvä puoli freelancerina aloittamisessa on se, ettet tarvitse todennäköisesti lainaa. Jos kuitenkin tarvitset itsellesi pienen lainan, jotta pääset freelancerin hommassasi alkuun, voit hakea sen sivulta, jossa kaikki lainat ovat samassa paikassa.

Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, kuinka voit aloittaa freelancerin hommat ja miten pääset alkuun.

1. Päätä toimialasi

Ensimmäinen askel on päättää, mitä haluat tehdä freelancerina. Voit esimerkiksi alkaa tehdä logojen tai nettisivujen suunnittelua, jos olet kätevä käsistäsi ja sinulla on taiteellista silmää. Logojen suunnittelu ja nettisivujen suunnittelu on hommaa, jota voit tehdä kotoasi käsin ja voit tarjota palveluitasi niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin.

Toinen hyvä idea on esimerkiksi alkaa tarjota konsultointipalveluita tai SEO palveluita yrityksille. Monet yritykset palkkaavat mielellään freelancereita ottamaan kontolleen silloin tällöin tehtäviä keikkoja. Jos sen sijaan haluat olla yrittäjämäinen, voit esimerkiksi valmistaa omia myytäviä tuotteitasi tai esimerkiksi lähteä mukaan verkostomarkkinointiin.

Kun olet päättänyt oman toimialasi, seuraava askel on päättää, miten toimit laskutuksen puolesta.

2. Sivutuloverokortti vai laskutuspalvelu?

Freelancerina aloittaminen on paljon helpompaa kuin yrittäjänä aloittaminen. Tämä johtuu monesta syystä, mutta etenkin siitä syystä, että paperihommia on paljon vähemmän. Jos teet keikkoja yritykselle, he saattavat pyytää sinua lähettämään heille sivutuloverokortin. Freelancerit voivat tienata rahaa sivutuloverokortilla, jolloin yritys maksaa sinulle palkkaa samalla tavalla kuin silloin, jos olisit töissä heillä kokopäiväisesti. Ainoana erona sivutuloverokortissa on se, että voit antaa sivutuloverokortteja monille eri yrityksille.

Toinen hieno vaihtoehto on laskutuspalvelu. Esimerkiksi Eezy hoitaa laskutuspalveluna laskutuksen puolestasi. Tämä mahdollistaa sen, että voit toimia yrittäjämäisesti, mutta kuitenkin ilman yritystä. Tässä tilanteessa lähetät päätuloverokorttisi Eezylle, kirjoitat laskun omalle asiakkaallesi Eezyn kautta ja asiakas maksaa laskun Eezyn tilille. Eezy sitten tilittä palkan sinulle otettuaan summasta ensin pois verokortin mukaisen veromäärän, ALV:n ja muut kulut. Tämä vaihtoehto mahdollistaa sen, että voit tehdä töitä yrityksille ja yksityishenkilöille missä vain ja milloin vain.

3. Luo nettisivut

Jotta voit mainostaa omia palveluitasi parhaimmalla tavalla, kannattaa luoda itselleen sopivat nettisivut. Nettisivut voi luoda helposti täysin ilmaiseksi käyttämällä esimerkiksi Wixiä tai Squarespacea. Voit luoda itse nettisivun itsellesi näppärästi. Jos haluat sitten pitää luomasi nettisivun, maksat pienen noin 10 euron maksun kuukausittain ylläpitokuluista. Voit myös ostaa muutamalla eurolla itsellesi oman domainin ja liittää sen nettisivuusi.

Nettisivuille voit kirjoittaa tietoa itsestäsi, kokemuksestasi ja palveluistasi. Näin mahdolliset asiakkaat voivat löytää sinut paljon paremmin ja helpommin. Vaihtoehtoisesti voit aina pyytää jonkun toisen tekemään nettisivut puolestasi.

4. Haluatko itsellesi logon?

Freelancerina toimiminen onnistuu täysin ilman nettisivua ja logoa. Mutta jos haluat itsellesi ammattimaisemman ja yritysmäisemmän ulkonäön, omalle nettisivulle kannattaa lisätä logo. Logo luo paljon ammattimaisemman ulkonäön. Jos olet näppärä kuvankäsittelyssä, voit helposti suunnitella logon itse itsellesi. Toinen vaihtoehto on yksinkertaisesti pyytää jotakuta toista suunnittelemaan itsellesi logon.

5. Ala hommiin!

Koska freelancerina toimiminen ei vaadi turhan paljon paperityötä ja suunnittelua, voit alkaa jo hommiin. Voit etsiä töitä netistä esimerkiksi Mol.fi -sivustolta. Monet yritykset etsivät freelancereita tekemään töitä leivissään ja joskus keikkatöitä voi tehdä helpoiten freelancerina. Voit hakea hommiin yrityksiin aivan samalla tavalla freelancerina kuin hakisit myös tavallisena työntekijänä. Näin hakuprosessi on hyvin helppo ja suoraviivainen. Sinun tulee vain lähettää työnantajallesi sivutuloverokortti, jossa on veroprosenttisi.

Toinen vaihtoehto on alkaa mainostaa omia palveluitasi netissä eri nettisivuilla. Voit mainostaa palveluitasi esimerkiksi Facebookissa ja muilla nettisivuilla. Hyvä nettisivu freelancereille on esimerkiksi Nerot.fi, jossa yksityishenkilöt ja yritykset voivat helposti pyytää tarjouksia töitä ja keikkoja varten tai jättää tarjouksia.

6. Kun saat työn…

Kun saat itsellesi työn joko yrityksen kautta tai yksityishenkilöltä, ota se vakavasti ja muista olla hyvin ammattimainen. Freelancerina tehdessäsi töitä sinulla harvoin on oikeaa työsopimusta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos teet huonoa työtä, yritys tai yksityishenkilö voi napata homman sinulta pois ja antaa sen jollekin toiselle. Ole siis hyvin ammattimainen ja toimita hyvin laadukasta työtä. Näin sinut ehkä palkataan vielä uudestaan ja uudestaan. Kun rakastat työtäsi, se näkyy työsi jäljestä ja omasta innokkuudestasi. Tee siis töitä kovasti, huolellisesti ja iloisilla mielin.

7. Etsi lisää töitä

Kun toimit freelancerina, muista, ettet ole työsuhteessa. Kun yksi keikka on hoidettu pulkkaan, on aika etsiä seuraavaa keikkaa. Ole siis ajoissa liikkeellä ja lähde etsimään itsellesi lisää töitä ajoissa. Näin taloutesi pysyy tasaisena jatkuvasti ja saat rahaa kotiin aina ajoissa ja tarpeeksi. Pidä aina silmäsi auki uusia työmahdollisuuksia varten!

Ja mitä paremmin teet työsi, sen suurempi todennäköisyys on, että kyseinen asiakas palkkaa sinut uudestaan ja uudestaan ja ehkä jopa kertoo sinusta toisille yrityksille ja ihmisille, jotka voivat antaa sinulle lisää työtä.

8. Muista verosi

Jos tekisit töitä yrityksenä, joutuisit huolehtimaan monimutkaisista verotuksista. Mutta verokortilla töitä tehdessäsi olet jo maksanut verosi ja hoidat vain veroilmoituksen täyttämisen aivan kuten normaalistikin. Mikäli teet töitä laskutuspalvelun kautta, verotus hoituu aivan samalla tavalla.
Yhteenveto

Freelancerina toimimisessa on sekä hyvät että huonot puolensa. Hyvä puoli on se, että saat tehdä omat aikataulusi ja tehdä niin paljon tai niin vähän töitä kuin itse vain haluat. Lisäksi voit tehdä töitä missä tahansa ja milloin tahansa ja tienata niin paljon rahaa kuin itse haluat. Freelancerina toimiminen on myös paljon helpompaa kuin oman yrityksen perustaminen, sillä tarvitaan paljon vähemmän paperitöitä ja se on paljon halvempaa.

Freelancerina töiden tekeminen on kuitenkin jossain määrin aivan kuin yrittäjänä oleminen. Joudut etsimään itse itsellesi kaikki keikat ja työpaikat, mikä tarkoittaa sitä, että saat pitää silmäsi auki koko ajan seuraavia työkeikkoja varten. Freelancerina työskentely voi olla stressaavaa, mutta sen arvoista.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI