Miten matkustaa kesällä halvalla?

Moni haaveilee kesällä matkustamisesta niin kotimaassa kuin ulkomailla mutta joskus epäilyttää, riittävätkö varat. Matkustamiseen menee rahaa, pysyttiin sitten Suomen rajojen sisäpuolella tai lennettiin muualle nauttimaan vaikkapa Euroopan lämmöstä. Suomen kesät eivät aina lunasta lupaustaan paahtavasta auringosta, joten sade ja harmaus saattavat ajaa monet ulkomaille auringon ja lämmön perässä. Etelä-Euroopassa aurinko on kesällä taattu, joten periaatteessa siinä ei voi mennä pieleen. Moni pitää myös kotimaassa matkustamisesta mutta se saattaa tulla majoituksineen, ruokineen ja muine tekemisineen tulla aivan yhtä kalliiksi kuin ulkomaanmatkat. Matkustamiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse laittaa omaisuutta, vaan on keinoja matkustaa niin kotimaassa kuin ulkomailla hieman edullisemmin.

Mihin suomalaiset matkustavat?

Suomalaiset ovat kovaa kansaa matkustamaan. Ahkerasti matkustetaan ympäri vuoden niin kesällä kuin talvella ja suomalaiset ovat yleinen näky monissa Euroopan suosituissa matkakohteissa. Niin sanotuissa turisti rysissä voit jopa kuulla sanan jos toisenkin suomeksi muulta kuin suomalaiselta kanssamatkustajalta.

Espanja on suomalaisten oikea kestosuosikki ja sinne tehdään paljon juurikin valmismatkoja. Eurooppa on muutenkin kaikista helpoin ja myös jatkuvassa suosiossa oleva matkustamisen kohde mutta esimerkiksi myös Thaimaa on houkuttanut suomalaisia jo vuosia. Espanja ja etenkin Kanarian saaret ovat kuitenkin säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen. Myös niiden läheinen etäisyys houkuttaa ja hintataso saattaa olla hieman Suomea edullisempi, mikä sopii lomailuun vallanmainiosti. Suomalaiset matkustavat ahkerasti myös Kreikkaan ja Italiaan ja esimerkiksi Kroatiaan matkailu on kasvanut viime vuosien aikana.

Myös kotimaan matkailu on ollut suosiossa, sillä myös Suomessa riittää nähtävää. Varsinkin lapsiperheet saattavat suosia Suomessa matkustamista. Kotimaassa matkustaminen on turvallista ja täällä ei törmää moniin ongelmiin tai kielimuureihin, joihin voidaan usein kompastua matkustaessa ulkomailla. Kieli ja valuutta pysyvät samana, ja yleisiltä turistupöpöiltä voidaan välttyä. Moni arvostaa Suomen monimuotoista ja puhdasta luontoa, eikä olisi pahitteeksi monellekaan pääkaupunkiseutulaiselle harjoittaa hieman maakuntamatkailua. Suomessa on siis paljon matkailutarjontaa, joskin se saattaa tulla kalliiksi, mutta viisailla ratkaisuilla on mahdollista säästää kuluissa tai tarvittaessa ottaa pientä lisärahoitusta loma-ajalle.

Vinkkejä edulliseen lomailuun:

 • Osta halvat lennot hyvissä ajoin ennen matkaa. Yleensä lentojen hinnat kallistivat esimerkiksi sesonkikausia kohden ja yleensä varhainen varaaminen takaa paremmat hinnat.
 • Matkaile sesongin ulkopuolella, mikäli mahdollista. Esimerkiksi lentolippuja voi saada silloin huomattavasti halvemmalla.
  Ota äkkilähtö: mikäli olet joustava ja valmis lähtemään matkaan vaikka seuraavana päivänä, äkkilähtöjä voi saada todella edulliseen hintaan lähes kaikkiin Euroopan suosituimpiin kohteisiin. Äkkilähtöjä kyllä riittää pitkin kevättä ja kesää.
 • Majoitu sukulaisten luokse. Varsinkin jos matkailet kotimaassa, kannattaa harkita sukulaisten luokse majoittumista, koska tällöin voidaan välttyä suurimmalta osalta matkan kustannuksista. Jos sinulla on tuttuja ulkomailla, niin sen parempi. Majoitus on lähes aina yksi kalleimmista kustannuksista.
 • Kokeile sohva surffausta: kaikkein rohkeimmille matkaajille voidaan suositella toisten nurkissa nukkumista ilmaiseksi. Sinun täytyy vaan liittyä palveluun, jossa ihmiset tarjoavat ilmaisia majapaikkoja. Perheille tämä ei ehkä ihan sovellu, mutta rohkeille sinkuille ja kaveruksille kyllä.
 • Ota matkavakuutus, sillä saatat myöhemmin säästää huimasti rahaa, vahingon sattuessa. Vakuutuksia saa yleensä melko edullisesti ja myös lyhyellä varoitusajalla viikon tai parin lomiin. Muista myös tarkistaa onko sinulla mahdollisuutta saada matkavakuutus oman luottokorttisi kautta. Joskus kortteihin jopa kuuluu matkavakuutus osana sopimusta.
 • Matkusta halpaan kohteeseen. Monet Itä- ja Etelä-Euroopan maat ovat hintatasoltaan huomattavasti kotimaata edullisempia. Mikäli onnistut saamaan halvat lennot ja majoituksen voi viisaalla rahankäytöllä selvitä paljon vähäisemmällä rahalla kuin täällä Suomessa.
 • Tee ruokasi itse. Varsinkin Suomessa, missä hintataso on korkealla, saattaa ulkona syömiseen mennä rutkasti rahaa. Voit siis säästää sievoisen summan kokkaamalla itse, ottamalla mukaan piknikevästä tai ostamalla kaupasta pientä ruokaa mukaan. Ulkona syömiseen saa helposti uppoamaan satoja euroja viikon aikana.
 • Ota lainaa. Moni päätyy ottamaan lainaa kesällä, koska muuten ei yksinkertaisesti ole mahdollista nauttia kaikista loman antimista. Onko sinulla pieni kesälomabudjetti mutta se kaipaisi hieman lisävaroja? Jo pieni pikalaina 200 euron edestä voi tuoda piristystä lomaviikkoon.

Lomana ulkomaanmatka

Joku ei välttämättä pidä lomaa todellisena lomana, ellei päästä irtautumaan Suomen maasta ulkomaanmatkan merkeissä. Joskus voi todella tehdä hyvää irtautua arjesta ja tutuista kuvioista uusien tuoksujen ja makujen äärelle. Suomen kesät ovat joskus myös aivan liian kylmiä, harmaita ja sateisia, joten ei mikään ihme, että moni haaveilee lomareissulle lähtemistä. Valinnanvaraa riittää ja edullisen paketin metsästämisen lisäksi myös lomakohteessa on mahdollista käyttää rahaa viisaasti eivätkä kustannukset näin nouse pilviin.

Vinkit ulkomaille matkustaessa

 1. Varaa aikaa matkustamiseen: mikäli sinulla ei ole kiire, kannattaa huomata, että halvimmat liput sää yleensä siten, että matkustamiseen menee hieman aikaa. Kalleimmat liput ovat yleensä niitä nopeimpia, mutta mikäli sinua ei haittaa pitkä matkustusaika, voi vaikkapa lentolippuja löytää todella hyvään hintaan. Paikan päällä voidaan taksien sijasta suosia vaikka julkista liikennettä. Myös siten voidaan säästää merkittävä summa rahaa.
 2. Matkusta vain käsimatkatavaroilla: monet lentoyhtiöt perivät nykyään erikseen maksua rumaan laitettavista matkatavaroista, ellei kyse ole pakettimatkasta. Halvimmat lennot ovat usein juuri halpalentoyhtiöiden operoimia, eikä lippuun yleensä kuulu matkatavarat. Säästä siis kokonaan nämä kulut ja ota vain käsimatkatavarat mukaan lomalle. Useimmat yhtiöt sallivat kuitenkin kohtuullinen kokoisen noin kymmenkilon painoisen käsimatkatavaran mukaan otettavaksi. Sellaisella määrällä pärjää helposti jopa viikon parin reissun, jos maltetaan pakata fiksusti.
 3. Liiku kohteessa jalan: kävelemällä lomakohteessa mahdollisimman paljon, näet paljon nähtävyyksiä ihan lähietäisyydeltä sekä säästät rahaa esimerkiksi takseissa. Joskus julkinen liikenne voi ulkomailla olla olematonta, joten silloin kannattaa turvautua omiin jalkoihin ja nauttia uusista ympäristöistä. Saat samalla hyötyliikuntaa ja saatat säästää pitkän pennin.
 4. Syö paikallista ruokaa: samalla kun pääset maistamaan aitoa paikallista ruokaa, et tuhlaa rahojasi kalliisiin, usein turisteille suunnattuihin ravintoloihin. Suurella todennäköisyydellä pääset myös maistamaan uusia ihania makuja ja saat elämyksiä, joita et taatusti löydä turistikadun ravintoloista.
 5. Jätä shoppailu kokonaan väliin: varsinkin jos päätit lähteä pelkillä käsimatkatavaroilla, ei laukkuusi edes mahtuisi mitään ylimääräisiä hankintoja. Älä siis osta mitään uutta, ellei se ole aivan välttämätöntä ja ilmoita jo etukäteen kavereille ja sukulaisille, että tuliaisia on tältä reissulta turha odottaa. Näin matkabudjetin ei alkujaankaan tarvitse olla niin iso, kun ostokset jäävät tyystin välistä.

Yhteenveto

Lomamatkalle lähdön ei siis ollenkaan tarvitse olla paljon rahaa vievää, kuten alkujaan helposti ajatellaan. On monia keinoja saada matkabudjetti pysymään kohtuullisena, ja silti voidaan nauttia matkailusta niin kotimaassa kuin etelän lämmössä tai vaikkapa kaupunkilomalla. Mikäli omat varat eivät aivan riitä, voidaan matka rahoittaa myös kokonaan tai osittain lainarahalla, eikä tämä välttämättä ole ollenkaan huono vaihtoehto. Joka tapauksessa matkustamiseen tarvitaan hieman varoja, mutta kulut on mahdollista pitää hyvin kohtuullisena niin matkakuluissa kuin paikan päällä käytettävien varojen osalta. Voit siis rohkeasti alkaa miettimään, miltä näyttää sinun seuraava unelma lomasi ja alkaa tekemään suunnitelmia sen toteutumiseksi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI