Millaista talouskasvatusta annat lapsillesi?

Ruuhkavuodet saattavat asettaa hyvinkin mittavan haasteen perheen taloudelle. Usein tässä vaiheessa lyhennetään asuntolainaa ja tehdään ylipitkiä päiviä, jotta voidaan turvata perheelle riittävä toimeentulo. Pikavippi netistä saattaa kuulostaa houkuttelevalta ja auttaa pahimman yli. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että pysähdymme laskemaan pystymmekö maksamaan lainan pois sovitussa aikataulussa. Kun meillä vanhempina on vaikeuksia hoitaa perheen raha-asioita, mitä pystymme opettamaan lapsillemme rahankäytöstä?

Esimerkin voima

Muista aina, että esimerkki puhuu paljon enemmän kuin sanasi. Huolehdi siitä, että teet parhaasi ollaksesi mahdollisimman hyvä esikuva lapsillesi. Mikäli et ole aloittanut kuukausittaisten talousarvioiden tekoa, tee se nyt. Kun olet kirjannut ylös perheesi säännölliset tulot ja menot, ota lapset mukaan rahankäytön suunnitteluun. Ole rehellinen myös maksettavien velkojen suhteen. Näin annat lapsille realistisen kuvan raha-asioista, ja autat heitä kehittymään vastuullisiksi yksilöiksi. Mikäli sinulla ja puolisollasi on erilaisia mielipiteitä rahankäytön suhteen, työstäkää niitä kahdestaan. Riitely rahasta rikkoo sen hyvän perustan, jota avoimuus on alkanut rakentaa.

Yhteinen talousarvio on hyvä tapa opettaa mitä tulojen tulee ainakin kattaa. Mikäli lapsilta tulee ehdotuksia tarvittaviin hankintoihin, kuten uusiin talvikenkiin, voidaan yhdessä koettaa järkeillä kuinka ne voitaisiin rahoittaa. Kannattaa myös asettaa yhteisiä, koko perhettä motivoivia säästötavoitteita, joiden saavuttaminen on jokaiselle jo palkinto sinänsä. Tällainen voi olla esimerkiksi jokavuotinen kesälomamatka, jonka rahoittamiseksi etsitään yhdessä mahdollisia säästökohteita.

Koko perheellä markettiin

Moni vanhempi jännittää lapsen viemistä ruokakauppaan, sillä lapsen mielihalut saattavat herätä epämukavalla tavalla lelu- tai karamellihyllyn kohdalla. Olemme kaikki nähneet häpeileviä vanhempia, jotka koettavat hiljaisesti lepyttää kiukuttelevaa lasta. Moni valitseekin jättää lapset kotiin ja piipahtaa pikaisesti tekemään tarvittavat ostokset. Ruokaostosten tekeminen yhdessä tarjoaa kuitenkin toisen äärettömän kallisarvoisen opetustilanteen. Voit keskustella tuotteita ostoskoriin laittaessasi, miksi kukin ruokatarvike hankitaan. Jos teet ruokalistan muutamalle päivälle etukäteen, valitset pääosin ruoka-aineita, joita valmistamiisi ruokiin tarvitaan. Tämän avulla voidaan käydä keskustelua siitä, miksi ruoka kannattaa tehdä itse. Nyt kun lapset ovat nähneet mitä ruoanlaittoon tarvitaan, he ehkä voivat osaltaan auttaa myös ruoanvalmistuksessa. Tämä on erittäin otollinen aika välittää lapsille tietoa niistä arvoista, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Kulutustottumusten luominen

Lasten ajattelu on usein paljon mustavalkoisempaa kuin meidän aikuisten. Yksi mörkö, joka tulee vastaan joka kulman takaa, on meitä ympäröivä kertakäyttökulttuuri. Siihen liittyy hyvin lyhytnäköinen ajattelu. Lasten mielissä tämä usein muodostuu ajatukseksi, että heidän on saatava jotain juuri nyt. Kavereilla ehkä on jo tuo puhelin tai peli, ja lapsesi mielestä heillä on myös oikeus siihen. Taustalla voi olla ehkä uskomus, että mikäli he eivät voi saada samoja asioita kuin kaverit, heidän perheensä on köyhä.

Tuo kokemus köyhyydestä on heille todellinen, ja siksi on tärkeää selittää asioita ymmärrettävällä tavalla. Tämä voi auttaa heitä näkemään asiat uudella tavalla. Tämä on jälleen hyvä hetki arvokeskustelulle. On eri asia sanoa: “Emme pysty tai halua ostaa sitä” kuin selittää, että “me mieluummin säästämme rahaa voidaksemme mennä Disneylandiin tai ostaa sinulle uuden polkupyörän, josta on sinulle iloa kauemman aikaa.”

Älä ruoki kulutushysteriaa

Valitse muunlaisia tapoja palkita lapsiasi. Opeta heitä siihen, ettei perheen keskinäinen aika tarkoita välttämättä lelu- tai vaateostoksille tai elokuviin menoa. Sen sijaan voit järjestää perheen yhteisiä peli- tai elokuvailtoja kotona, joiden valmisteluun jokainen osallistuu naposteltavien leipomisen tai filmin valitsemisen muodossa. Tee luontoretkiä ja hyödynnä lähiympäristön ilmaisia retkikohteita.

Viikkorahan antama opetus

Viikkorahan avulla voit opettaa lapsillesi rahankäyttöä. Voit kehottaa lastasi tallettamaan osan saadusta viikkorahasta esimerkiksi tiettyä heidän haluamaansa tavaraa varten. Tämä on oiva mahdollisuus opettaa heille säästäväisyyttä. On myös hyvä ajatus maksaa viikkorahaa esimerkiksi sen jälkeen kun oma huone on siivottu tai antaa mahdollisuus lisätienestiin tarjoamalla rahaa palkaksi tehdyistä kotitöistä. Tämä antaa lapselle myös mallin työn tarpeellisuudesta, ja opettaa heitä arvostamaan ansaitsemaansa rahaa.

Kun lapsi tulee teini-ikään, voidaan viikkorahasta siirtyä kuukausirahaan. Tämä on hyvä vaihe opettaa lasta kirjaamaan ylös, mihin hän näitä rahoja aikoo käyttää tai säästää. Hänen vastuulleen voidaan antaa pieniä taloudellisia tavoitteita, kuten esimerkiksi hänen haluamansa coolit farkut. Se on ensimmäinen askel suunnitelmalliseen raha-asioiden hoitoon ja auttaa ymmärtämään, kuinka tärkeää kurinalaisuus on hänen haluamiensa tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ole avoin raha-asioiden suhteen

Ne asiat, joista kotona vaietaan, ovat lapselle tuntemattomia ja voivat aiheuttaa turhia pelkoja. Siksi lasten ottaminen mukaan raha-asioita koskeviin keskusteluihin lievittää niihin liittyvää ahdistusta ja epävarmuutta. Se viestittää myös raha-asioiden tärkeydestä sekä antaa lapsille mahdollisuuden esittää kysymyksiä kuulemistaan asioita. Näin voidaan välttää monta väärinymmärrystä.

Myös lasten omasta rahankäytöstä on hyvä puhua. Mikäli lapsi oli esimerkiksi asettanut tavoitteekseen hankkia uuden rullaludan viikorahoja säästämällä, mutta käyttikin suuren osan säästöistään karkkiin ja pikaruokaan, voidaan yhdessä miettiä mitä seuraamuksia tällä on heidän omiin säästötavoitteisiinsa nähden. Vaikka vanhempina meille usein olisikin helpointa vain ostaa se rullalauta, kannattaa keskusteluun panostaa lapsen oppimiskokemuksen takia.

Sijoita, älä lainaa

Kun lapsesi tulevat teini-ikään menot vain kasvavat, ja perheen ulkopuoliset ihmiset vaikuttavat heihin entistä enemmän. Siksi paine taloudellisten tottumusten luomisesta saattaa aika ajoin koitua suureksi. Vastusta kiusausta lainata teini-ikäiselle lapsellesi rahaa ja opeta ennemmin, kuinka hän voi suunnitella tuon hankinnan säästämällä siihen rahaa.

Mitä paremmin vanhemmat ovat varautuneet lasta koskevien menojen kasvamiseen, sitä paremman mallin he voivat säästäväisyydestä välittää myös lapsilleen. Aloita sijoittaminen siis ajoissa, ja kokoa heille varoja lukiokirjoja tai ajokorttia varten jo etukäteen. Tallettamalla 50 euroa kuussa kymmenen vuoden ajan voit saada helposti kokoon varat esimerkiksi autokoulua varten. Voi olla hyödyllistä näyttää teini-ikäiselle, kuinka häntä varten talletetut tai sijoitetut rahat ovat kerryttäneet säästöä. Näin voit opettaa hänelle myös koroista, säästämisestä ja lainoista.

Osallistu lapsesi harrastuksiin

Lapsilla on luontainen uteliaisuus rahaa kohtaan. Niinpä kauppa- ja kampaajaleikit saavat yhä uusia muotoja lapsen kasvaessa. Seuraa lapsesi kiinnostuksen kohteita ja leiki heidän kanssaan. Voit kehittää lapsen kiinnostuksesta nousevia harrastuksia mahdollisuuksina opettaa lisää taloudellisia taitoja. Mikäli lapsesi on esimerkiksi kiinnostunut eläinten hoidosta, voit luoda hänen kanssaan erillisen budjetin esimerkiksi oman hamsterin hankkimiseksi. Voitte tutustua yhdessä siihen, mitä hamsterin ostaminen ja pitäminen maksaa. Mikäli päädytte hamsterin hankkimiseen, on seuraavaksi hyvä tutustua siihen, mitä sen hoito vaatii. Näin realismi säilyy sekä taloudellisten että muiden käytännön velvollisuuksien osalta.

Elämäntaitojen opettaminen

Taloudelliset asiat eivät elä tyhjiössä, vaan ovat yhteydessä syvempiin, merkityksellisiin elämänarvoihin. Siksi avoimesti keskustellen, esimerkkiä näyttäen ja yhdessä ihmetellen voidaan välittää lapselle tärkeitä, koko hänen elämäänsä kantavia arvoja. Yksi näistä on kestävä kehitys. Kun pidämme yllä keskustelua siitä, miksi teemme joitain tiettyjä taloudellisia ja ekologisia ratkaisuja, autamme heitä näkemään maailmaa heidän oman itsensä ulkopuolella. Voi olla, että perheenä haluatte myös käyttää pienen prosentin toisten auttamiseen, jotta lapset saavat kokea antamisen ilon olevan saamista tärkeämpää. Nämä ovat asioita, joita he omaksuttuaan opettavat seuraavalle sukupolvelle. Näin voimme osaltamme olla siirtämässä vastuullista ajattelua eteenpäin.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI