Mietitkö asuntosijoittajaksi ryhtymistä?

Yhä useampi etsii rahoilleen turvallisia sijoituskohteita, joiden arvo säilyy pitkällä aikavälillä. Säästötilien koron laskun myötä asuntosijoittaminen on vahvistanut suosiotaan, koska se pitää varat suhteellisen turvassa inflaatiolta, Lisäksi sijoituskohde säilyttää arvonsa pitkällä aikavälillä ja mahdollisesti tuottaa jopa voittoa. Osakesijoittamiseen verrattuna tuoton mahdollisuus on verrattain pieni, mutta niin ovat riskitkin. Viime aikoina asuntosijoittaminen on saanut verrattain paljon mediajulkisuutta. Siksi tietoa on tarjolla runsain mitoin.

Passiivisille tulonlähteille on suuri kysyntä. Modernin yhteiskunnan vapautta ja itsensä toteuttamista painottava on avannut ihmisten mielet etsimään vaihtoehtoja perinteiselle kokopäivätyöhön perustuvalle elämänuralle. Asuntosijoittaminen voi käydä suhteellisen vaivattomasti, mikäli sinulla on jo esimerkiksi omistusasunto. Näin omistusasuntosi käy vakuudeksi uudelle asuntolainalle.

On siis mahdollista ryhtyä asuntosijoittajaksi jopa ilman säästöjä. Toisaalta mikäli sinulla ei ole riittävästi omaisuutta eikä säästöjä, asuntosijoitukseen vaadittava kertasijoitus voi edellyttää pidemmän aikavälin säästösuunnitelman.

Arvioi mahdolliset riskitekijät

Mikäli mietit asuntosijoittajaksi ryhtymistä, on oleellista tiedostaa siihen sisältyvät riskit. Kuinka esimerkiksi korkojen nousu vaikuttaa sijoituksen tuottavuuteen? Mitä mahdollisia suurempia remontteja taloyhtiön suunnitelmissa on? Mikä on sinua eniten askarruttava kysymys asuntosijoittamiseen liittyen? Kun olet arvioinut sijoittamisen mahdolliset riskit ja päättänyt siitä huolimatta heittäytyä mukaan, on aika toimia.

Asuntosijoittamista ei ole monimutkaista ymmärtää. Ensimmäiseksi ostat asunnon, suurella todennäköisyydellä n. 70-prosenttisesti velan avulla. Saadaksesi siitä tuottoa etsit siihen vuokralaisia. Vuokratulojen avulla lyhennät sitten lainaa. Tätä asuntoa voit sitten käyttää vakuutena uutta asuntoa ostaessasi. Pyri maksimoimaan sinulle tuleva tuotto jo vuokrasummaa määrittäessäsi. Näin varmistat, että lainanlyhennysten jälkeen sinulle jää rahaa remontteja, hankintoja ja seuraavaa sijoituistasi silmällä pitäen.

Opi kokeneilta asuntosijoittajilta

On tärkeätä tutustua sijoittamisen riskeihin kuuntelemalla kokeneempia sijoittajia. Heidän onnistumisensa ja epäonnistumisensa voivat auttaa sinua välttämään suurimpia kolhuja. Tällä hetkellä asuntomarkkinoilla on esimerkiksi yrityksiä, jotka ostavat aiemmin vuokratoiminnassa olleita asunto-osakeyhtiöitä. He puolestaan myyvät asunto-osakkeet yksitellen hieman yleistä hintatasoa edullisemmin. Nämä taloyhtiöt ovat toimineet pitkän aikaa vuokrakiinteistöinä vain vähäisin remontein. Näin asuntosijoittajalle kasautuu maksettavaksi välttämättömien remonttien suma, joka on pois investoinnin tuottavuudesta.

Tutustu taloyhtiöön

Tämän takia on ensiarvoisen tärkeää ottaa selville kaikki mahdolliset yksityiskohdat taloyhtiötä koskien. Tutustu asiakirjoihin, ja sisällytä tarvittavat remontit budjettiisi. Koeta arvioida remontit mahdollisimman realistisesti, sillä hyvin harvoin niistä selvitään arvioitua vähemmin kustannuksin. Mikäli haluamasi asunto kuuluu taloyhtiöön, joka on uolehtinut kiinteistöstä, säästät suuren summan remonteissa. Älä siis anna pienemmiltä näyttävien kiinteistöjen hintojen ja yhtiövastikkeiden huijata sinua, sillä ne voivat viestiä huonolle hoidolle jääneestä kiinteistöstä. Remontit kuuluvat joka tapauksessa tähän sijoitusmuotoon kuuluviin menoihin, mutta huolellisella pohjatyöllä vältyt turhilta suurremonteilta. Voit aina pyytää neuvoja asiantuntijoilta, mikäli et ole varma sijoituksesi kannattavuudesta.

Luo positiivinen kassavirta

Pyrkimyksenä on saada aikaan passiivinen tulonlähde, joka takaa verojen jälkeen jatkuvan positiivisen rahavirran. On tärkeätä laskea tuottoprosentti, mutta sen lisäksi kannattaa huomioida ottamasi lainan lyhennykset ja yhtiövastike sekä taloyhtiön mahdolliset lainat. Tulon osuus riippuu siis kuinka suuri kuukausittainen lainanlyhennyksesi on. Ennen ostamista kannattaa varmistaa, että lainanlyhennyksen jälkeen kassavirta on plussan puolella. Tämän seurauksena tiedät, kuinka paljon omaa rahaa sinulla pitää olla, että sijoittaminen tähän kiinteistöön kannattaa.

Varmistettuasi sen, että sinulle jää kuukausittaisten lainanlyhennysten ja muiden menojen jälkeen rahaa säästöön, voit varautua tulevaisuudessa tarvittaviin remontteihin jo etukäteen. Mikäli tarvitset lainaa yllättävää remonttia tai hankintaa varten, käy lainavertailusivustolla ja vertaile tarjouksia Suomessa.

Tuottoa vuokratuloista

Voit saada tuottavuutta sijoituksellesi vuokratuloista. Näin kiinteistön omistamisen lisäksi sinusta tulee palveluntarjoaja vuokralaisellesi. Kun vuorovaikutus vuokralaisen kanssa toimii, hyöty tarjoamastasi palvelusta on molemminpuolinen. Mikäli vuokralainen on tyytyväinen, pitää huolta vuokranmaksusta ja elää asunnossa aiheuttamatta ylimääräistä vahinkoa, voit saada sijoituksestasi maksimihyödyn pitkäksi aikaa.

Palveluntarjoajana sinulla on velvollisuus pitää asunnosta huolta. Tämä osaltaan auttaa pitämään vaihtuvuuden pienenä ja vuokratulot säännöllisinä. Lisäinvestointeja siis tulee ajoittaisten korjausten ja remonttien muodossa. Voit ostaa kaikki sijoitukseen liittyvät toimenpiteet ulkopuolisilta tahoilta, mutta tämä tietenkin lisää investointien osuutta.

Kannattaako asunto-osakkeen flippaaminen?

Flippaaminen merkitsee, että teet remontin ostamaasi auntoon ja myyt sen samantien jollekin toiselle. Onko flippaamisen avulla mahdollisuus sitten saada voittoa? Ja mikäli on, kuinka tuon voiton mahdollisuuden voi maksimoida?

Avaimet voiton mahdollisuuteen ovat asunnon ostohinnassa. Mikäli pystyt sisällyttämään tarjoamaasi asunnon hintaan remontin, verot, yhtiövastikkeen ja muut flippaamiseen kuluvat menot, voit mahdollistaa haluamasi voitto-osuuden. Tuottavuus määritetään siis hyvin pitkälle ostotilanteessa.

Sopuhintaiset flippauskohteet eivät ole kuitenkaan niin vain helposti löydettävissä. Tässä omat neuvottelutaitosi laitetaan testiin. Kun etsit asuntoja flipattavaksi, kannattaa keskittyä katselemaan tarjolla olevista vaihtoehdoista niitä, jotka vaativat työtä kiinnostaakseen valtaosaa asunnon etsijöistä. Huonokuntoisuus, erikoiset materiaali- ja pohjaratkaisut voidaan esittää “vikoina”, joiden ansiosta hinnasta voidaan neuvotella. Mikäli asunnon myyjä haluaa siitä kiireellä eroon, sinun on mahdollista saada asunto paljonkin alle yleisen hintatason.

Voiton mahdollisuus on olemassa, vaikka et kykenisikään tekemään remonttia itseksesi. Suurin voitto tietysti syntyy itse tekemällä, mutta hyvällä suunnittelulla voit saada tuottoa vaikka teettäisitkin remontin ammattilaisilla. Siksi omat resurssit, aika ja kyvyt kannattaa arvioida rehellisesti. Voit ottaa vastuullesi remontin suunnittelun, valvonnan ja hankintojen tekemisen.

Suunnittelu onkin avainasemassa projektin tuottavuuden suhteen. On olennaista, että pystyt arvioimaan tarvittavien kunnostustöiden laajuuden ja kunnostukseen sisältyvät kulut. Näistä sinun on hyvä olla selvillä siinä vaiheessa, kun annat tarjouksesi asunnosta.

Projektisi hintaan vaikuttavat siis remontin laajuus ja urakoitsijoille maksetut palkkiot. Flippaajien joukossa on niitä, jotka tekevät nopean pintaremontin ja myyvät asunnon pienemmällä katteella. Toiset tekevät perusteellisemman remontin, johon kuluu sekä aikaa että rahaa. Tämän johdosta voiton osuus on kuitenkin suurempi. Hyvällä suunnittelulla pystyt suoriutumaan kattavammastakin remontista noin kolmessa kuukaudessa. Tämä mahdollistaa suuremman muutoksen alkuperäiseen sijoitukseesi nähden. Voit sisällyttää siihen laadukkaampia materiaaleja ja täten varmistaa saavasi siitä haluamasi hinnan.

Kuinka voin rahoittaa flippaamisen?

Sinulla on oltava varat ainakin suunnittelemaasi remonttia varten. Oma taloudellinen tilanteesi määrittää tulevatko nämä varat omia säästöjäsi vai onko sinulla mahdollisuus hakea lainarahoitusta myös remonttiin. Jos sinulla on riittävästi säästöjä, tarvitset lainaa ainoastaan asunnon ostoon. Suorita siis jo etukäteen huolellinen arvio omasta tilanteestasi. Lisäksi sinun on syytä miettiä käytettävissäsi olevat vaihtoehdot siltä varalta, ettet saakaan asunnosta haluamaasi hintaa. Pohdi kuinka varmistat, että saat ainakin sijoittamasi rahat takaisin. Vaihtoehtoisesti mieti onko asunnon pitäminen mahdollista, mikäli hankit siihen vuokralaisen.

Flippaamisen etuina ovat sen tuoma lisätulo, joka voidaan käyttää uusiin sijoituksiin. Lisätulot auttavat myös lyhentämään muiden asuntojen hankkimiseen otettuja lainoja ja hoitamaan muita niistä koituvia kuluja. Opeteltuasi arvioimaan remonttikuluja ja remontin aikaansaamaa tuottoa realistisesti, voit soveltaa näitä taitoja myös myydessäsi omassa käytössäsi tai aiemmin vuokralla ollutta asuntoasi. Näin voit saada asuntosi arvon nousemaan haluamallesi tasolle.

Asuntosijoittamisen nikseihin tutustuminen siis kannattaa. Mitä paremmin suunnittelet projektisi, sitä tuntuvamman voiton voit siitä saada. Olipa aikomuksesi sitten ottaa vuokralaisia tai remontoida asunto myyntikuntoon, voit hyvällä suunnittelulla maksimoida sijoituksestasi koituvan tuoton. Aloita etsimällä tietoa aiheesta esimerkiksi erilaisista asuntosijoittamista koskevista blogeista, artikkeleista ja kirjoista. Kun paneudut muiden kokemuksiin, saat arvokasta tietoa ja vältyt monilta virhearvioilta.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI