Maksuhäiriömerkintä – miten sen kanssa eletään?

Vuonna 2005 Suomeen rantautui Amerikasta kotoisin olevia pikavippejä. Pikavipit ovat lähtöisin payday loans -konseptista, jossa lainaa myönnettiin Amerikassa palkkakuitteja vastaan. Lainalla oli lyhyt maksuaika ja se tuli maksaa takaisin muutamissa viikoissa.

Kun nämä lainat saapuivat Suomeen, monet ottivat innoissaan pikavippejä, sillä niitä sai otettua helposti jopa tekstiviestillä. Monet kuitenkin unohtivat tarkistaa, kuinka suuret pikavippien korot ja kulut olivat. Sitten he yllättyivät kuun lopussa suuren laskun kolahdettua luukusta sisään. Tämä aiheutti monille velkakierteen, kun piti ottaa uusi pikavippi maksaakseen edellisen vipin pois.

Velkakierteet usein johtivat maksuhäiriömerkinnän saamiseen. Maksuhäiriömerkintää ei ole helppo saada, sillä se ei synny pelkästään myöhästyneestä laskusta. Jotta voit saada luottotietoihisi merkinnän, laskun tulisi olla maksamatta vähintään 60 päivää eräpäivästä ja sinun tulisi olla saanut muistutuslasku vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriömerkinnän syntymistä luottotietoihisi.

Maksuhäiriömerkintää ei siis ole helppo saada, joten et ehkä ylläty, että myös sen poistaminen luottotiedoista on työn ja tuskan takana. Maksuhäiriömerkintä pysyy luottotiedoissa 2-5 vuotta sen saamisen jälkeen. Aika riippuu aina siitä, onko velka maksettu pois, miten nopeasti sen on maksettu ja kuinka suuri velka oli. Kaikki velat vanhenevat aikanaan, joten vaikka et maksaisi velkaa pois, se tulee joskus poistumaan luottotiedoista ja ulosotosta. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

Kuinka maksuhäiriömerkintä tulee luottotietoihin?

Mikäli olet jättänyt laskun maksamatta ja se on ollut maksamattomana jo yli 2 kuukautta, lasku voi mennä perintätoimiston harteille. Mikäli lasku on mennyt perintätoimistoon, ja lasku jää edelleen maksamatta, sinulle napsahtaa luottotietoihin maksuhäiriömerkintä. Saat tiedon maksuhäiriömerkinnästä kirjeellä. Siinä kerrotaan, että tietoihisi on laitettu maksuhäiriömerkintä maksamattoman laskun takia.

Maksuhäiriömerkintää ei voi poistaa luottotiedoista millään muulla tavalla kuin maksamalla velan pois ja odottamalla. Mikäli et ole varma, onko sinulla luottotiedoissa merkintää, voit tarkistaa sen luottotietorekisteristä maksamalla pienen maksun. Näet sieltä, kuinka monta maksuhäiriömerkintää sinulla on ja mistä ne ovat tulleet.

Miten maksuhäiriömerkintä vaikuttaa elämääsi?

Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa elämääsi melkoisen suurellakin tavalla. Ensimmäinen asia on se, ettet voi saada lainaa lainkaan, mikäli luottotiedoissasi on maksuhäiriömerkintä. Yksikin merkintä voi vielä luottotietosi kokonaan kuralle. Monet miettivätkin, että mistä voi saada lainaa ilman luottotietoja, mutta todellisuus on se, ettei se ole käytännöllisesti katsoen mahdollista. Mikään netin kautta saatava laina ei onnistu, eivätkä pankitkaan myönnä lainaa luottotiedottomalle. Eivät ainakaan ilman vakuuksia tai takaajia. Et myöskään voi hakea itsellesi luottokorttia.

Toinen asia on se, että asunnon vuokraamisesta tulee hyvin hankalaa. Kaikki vuokraisännät tarkistavat luottotiedot, ja mikäli niitä ei ole, vastaus on melko suurella todennäköisyydellä negatiivinen.

Lisäksi jopa tavallisen puhelinliittymän saaminen voi käydä hyvin vaikeaksi. Et myöskään voi maksaa mitään osamaksulla. Auton vuokraaminen leasing-sopimuksella on myös käytännöllisesti katsoen mahdotonta.

Miten luottotietojen menetykseen voi sopeutua?

Mikäli luottotietoihisi on tullut merkintä, et voi päästä siitä eroon. Ainoa tapa on sopeutua siihen parhaalla mahdollisella tavalla. Ensimmäinen asia on selvittää, mistä maksuhäiriömerkintä on tullut. Kun tiedät, mistä se on tullut, voit tehdä järjestelyjä maksaaksesi velan takaisin mahdollisimman nopeasti. Näin saat maksuhäiriömerkinnän nopeammin pois tiedoistasi, vaikka se silti onkin siellä ainakin pari vuotta.

Mikäli merkintä on tullut siksi, että olet ollut esimerkiksi takaajana jollekin toiselle, voit pyytää selvityksen tekemistä merkinnän syystä luottotietoihisi. Tämä voi auttaa sinua tulevaisuudessa.

Jos haluat lainaa ilman luottotietoja, ainoa tapa on kääntyä perheen ja omien ystävien puoleen. Vaihtoehtoisesti voit hakea pankista lainaa takaajien tai anteliaiden vakuuksien kera. Ilman näitä edes pankki ei myönnä sinulle lainaa.

Omat edelliset lainat ja laskut kannattaa myös järjestellä kuntoon. Et tosiaan halua toista tai kolmatta maksuhäiriömerkintää luottotietoihisi siksi, että et käyttänyt aikaa laskujesi järjestelemiseen.

Mitä asunnon vuokraamiseen tulee, paras vaihtoehtosi on joko vuokrata yksityiseltä vuokranantajalta, jolle voit selittää kasvotuksin maksuhäiriömerkinnän syyt. Mikäli tämä ei kuitenkaan toimi, voit aina etsiä kämppäkaveria siihen saakka, kunnes maksuhäiriömerkintä on poistunut luottotiedoistasi.

Miten voit estää maksuhäiriömerkinnän syntymisen?

Ainoa tapa estää luottotietomerkinnän saaminen on yksinkertaisesti pitää hyvä huoli omasta taloudesta. Vältä ylimääräisten laskujen ottamista kontollesi. Älä siis ota lainaa, ellei se ole aivan pakollista. Kannattaa myös välttää osamaksulla ostamista ja ostaa kaikki aina kokonaan käteisellä. Mikäli auton hankkiminen on ajankohtaista, hanki se käteisellä sen sijaan, että tekisit vuokra- tai leasing-sopimuksen. Näin vältät mahdollisia yllättäviä kuluja ja kuukausittaiset laskusi pienentyvät.

Suunnittele itsellesi yksityiskohtainen budjetti. Näin olet perillä omasta taloudellisesta tilanteestasi jatkuvasti. Yllätykselliset kulut eivät siis pääse yllättämään sinua. Budjetin suunnitteleminen on helppoa eikä siihen kulu niin paljon aikaa kuin voisi kuvitella. Kirjoita ylös ensin kaikki tulosi. Sen jälkeen miinusta tuloista yksitellen kaikki menosi. Näin tiedät, miltä taloutesi näyttää ja elätkö yli varojesi. Mikäli huomaat, että taloudessasi on aukkoja tai että et tienaa niin paljon kuin sinun pitäisi, voit aina tehdä muutoksia ennen kuin on liian myöhäistä. Säästä rahaa kaikesta, mistä vain voit ja tienaa lisää rahaa aina silloin, kun se vain suinkin on mahdollista.

Varojen yli eläminen on varma tapa saada maksuhäiriömerkintä luottotietoihin ennemmin tai myöhemmin. Vaikka kaikki olisi tällä hetkellä hyvin, laskut saavat sinut kiinni jossain vaiheessa. Katso siis kriittisesti budjettiasi ja varmista, että taloutesi on noususuhdanteessa.

Järjestele laskusi ajoissa

Laita laskusi järjestykseen ajoissa. Varmista, että tililläsi on aina tarpeeksi rahaa laskujen eräpäivään mennessä. Kaikista paras suunnitelma on maksaa kaikki laskut aina mahdollisimman ajoissa etukäteen. Kannattaa siis maksaa pois kaikki omat laskut jo palkkapäivänä sen sijaan, että odottaisit viimeiseen eräpäivään.

Mikäli huomaat, että sinulla ei ole varaa maksaa jotakin laskua, soita laskun lähettäneeseen yritykseen. Voit yleensä sopia heidän kanssaan uuden eräpäivän tai maksaa laskun esimerkiksi osissa. Yritykset ovat yleensä ymmärtäväisiä, kunhan vain olet rehellinen heidän kanssaan ja kommunikoit heidän kanssaan ajoissa.

Rahaa voit säästää hyvinkin radikaaleilla tavoilla silloin, jos on pakko. Voit esimerkiksi kilpailuttaa omat laskusi, kuten vakuutuksen ja puhelinliittymän. Sen lisäksi voit leikata pois kuluja, kuten yhdistää vakuutuksia, jättää pois harrastuksen, käydä ostoksilla vähemmän ja jättää ravintolaillat sikseen.

Yhteenveto

Luottotiedottoman elämä voi vaikeutua melkoisesti. Et voi saada minkäänlaista luottoa, lainaa, osamaksusopimuksia, vuokra-autoa, vuokrata asuntoa ja jopa puhelinliittymän saaminen voi olla vaikeaa. Ainoa tapa välttää tähän tilanteeseen päätymistä on yksinkertaisesti hoitaa omat laskut ja oma talous vastuullisella tavalla. Mikäli olet holtiton taloutesi kanssa, voit törmätä kuoppiin matkan varrella. Käytä siis aikaa budjetin tekemiseen ja rahan säästämiseen. Budjetin tekeminen ei loppujen lopuksi ole kovin aikaa vievää eikä vaikeaa, mutta jos sitä ei tee, se voi maksaa sinulle paljon pitkällä juoksulla. Tee itsellesi budjetti, järjestele laskusi, säästä rahaa ja tienaa enemmän kuin kulutat, ja taloutesi on jo melkoisen hyvällä mallilla.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI