Haluatko eroon korkeista luottokorttimaksuista?

Mikäli sinulle on kertynyt hieman suurempi luottokorttisaldo, sillä voi olla vahingollinen vaikutus luottotietoihisi ja raha-asioidesi hoitoon nähden. Luottojen suuruus on luottotietoihisi toiseksi eniten vaikuttava tekijä, ja niinpä yksittäinenkin luottorajoillasi kieppuva luottokorttisaldo voi jo osaltaan aiheuttaa taloudellista harmia. Luottotietojen lisäksi luottokorttisi saldo vaikuttaa muihin käyttövaroihisi, sillä mitä suuremmmasta summasta on kyse, sitä enemmän siitä aiheutuu sinulle kuluja. Mikäli luottokortin korot ovat korkeat, saldon pois maksaminen voi tuntua lähes mahdottomalta.

Lisäksi se voi vaikeuttaa muiden luottokorttien ja lainojen saamista. Mikäli onnistut saamaan luottoa, joudut todennäköisimmin maksamaan siitä suurempaa korkoa. On siis olemassa monia hyviä syitä maksaa luottokorttisi saldo pois niin pian kuin se vain on mahdollista. Kuitenkin olla, että käytännössä se on vaikeampaa kuin teoriassa.

Ensimmäinen askel: Lopeta luottokortin käyttö

On mahdotonta maksaa luottokorttivelkaa samalla kun jatkat sen käyttämistä. Se on kuin hölmöläisten peiton pidentämistä: leikataan toisesta päästä ja jatketaan toisesta. Ei se siitä valmiimmaksi tule. Jos haluat päästä eroon velasta, lopeta täysin kortin käyttäminen maksuvälineenä. Muuten pidät vain yllä velkaantumisen noidankehää.

Varma tapa välttyä luottokortin käyttämiseltä on pitää kulutuksesi omien tulojesi rajoissa. Näin saat myös kartutettua enemmän varoja luottokorttivelan takaisin maksamista varten. Voi olla, että sinun kannattaa sulkea luottokorttitilisi. Vaikka tilin sulkemisella saattaakin olla vaikutusta luottotietoihisi lyhyellä aikavälillä, pidemmällä tähtäimellä luottotietosi paranevat maksettuasi velan pois. Voit myös pitää luottokorttitilin, mutta varmistaa luottokorttisi olevan käyttökelvoton leikkaamalla sen poikki. Kun hävität palaset, et voi käyttää sitä edes verkko-ostoksiin. Poista luottokorttisi esitäytetyt tiedot kaikilta sivustoilta. Varmista, että kaikki toistuvat maksut veloitetaan joko pankkikortiltasi tai suoraan tililtäsi.

On myös tärkeää välttää suuret luottokorttikulut. Kaikkein turhimpia ovat myöhästymismaksut, jotka vain hidastavat velan takaisinmaksua. Luottokortin vuosimaksu ei välttämättä ole vältettävissä, ellet sitten siirrä luottoa toiselle, vuosimaksuttomalle kortille.

Toinen askel: siirrä luottokorttisi saldo halvemmalle tilille

Korolla on suuri vaikutus kykyysi maksaa pois luottokorttisi saldoa. Joka kuukausi osa maksamastasi summasta kuluu koron maksamiseen. Mitä korkeammat korot, sitä tuntuvampi on kulujen osuus luottokorttimaksuistasi. Kun maksat luottokorttisaldosi siirtämällä sen pienempikorkoiselle luottokorttitilille, voit päästä minimoida korkojen vaikutuksen.

Suurimmat luottoyhtiöt tarjoavat myös matalampikorkoisia, jopa aloituskorkoprosentiltaan 0%:n, luottokortteja saldonsiirtoa varten. Mikäli sinulle myönnetään tällainen kortti, voit maksaa luottokorttimaksujasi pois vähintään kuuden kuukauden ajan ilman korkoa tai vähintäänkin pienemmällä korolla. Tämä voi olla jopa pidempikin ajanjakso, riippuen sinulle myönnetyn kortin ehdoista. Voit hyödyntää tämän ajan maksamalla luottokorttisaldoasi suuremmissa osissa. Mikäli kamppailet useamman luottokorttisaldon kanssa, tämä saldonsiirto kannattaa tehdä kortille, jonka korot ovat korkeimmat.

Vältä kortin käyttämistä maksuvälineenä, vaikka kortti antaisikin sinulle korottoman kauden myös ostosten osalle. Valitse luottorajaksi ainoastaan nykyisen saldosi määrä, jotta vältyt käyttämästä luottoa ostoksiin.

Voit vertailla eri luottoyhtiöiden tarjoamia luottokorttiehtoja erillisillä vertailusivustoilla. Vertaillessasi niitä kiinnitä huomiota sellaisiin tekijöihin kuin korkomarginaaliin, viitekorkoon, palkkioihin sekä kuukausi- tai vuosimaksuihin. Huomioi, että marginaali on luottoyhtiön määrittämä, ja yhtiö voi korottaa hankkimasi kortin marginaalia jopa kortin hankinnan jälkeen. Tutki myös muut tarjotut edut kortteja vertaillessasi. Joihinkin korttisopimuksiin voi sisältyä esimerkiksi matkavakuutusetu.

Kolmas askel: Suorita suurempia kertamaksuja

Luottoyhtiöt luovat sinulle mukavuusvyöhykkeen tarjoamalla mahdollisuuden maksaa joka kuukausi ainoastaan vähimmäismaksu. Maksamalla vähimmäismaksun vältyt myöhästymismaksuilta ja luottotietosi näyttävät asianmukaisilta. Vähimmäismaksujen maksaminen ei kuitenkaan auta sinua maksamaan luottokortin saldoa pois. Minimimaksuja maksamalla korkojen osuus on suurimmillaan ja maksuaika venyy pisimmäksi.

Otetaan esimerkiksi vaikka 1000 euron saldo, josta maksat (15,9 % APR) vähimmäismaksuna hieman alle 11 euroa kuukaudessa. Saldon pois maksamiseen kuluu näin 13 vuotta, vaikka et käyttäisi korttia koko aikana uusien ostosten tekoon. Suuri osa vähimmäismaksusta on suunnattu korkojen maksuun. Siksi pystyt maksamaan saldoa pois vain vähän kerrallaan. Useimmissa tapauksissa vähimmäismaksu määräytyy kortin saldon mukaan. Kun maksat saldoa pois, vähimmäismaksun osuus pienenee.

Jotta saisit korkean luottokorttisaldosi hallintaan, sinun on keskityttävä maksamaan suurempia maksuja kuukausittain. Jos suoritat esimerkkisaldostamme kuukausittain 50 euron maksuja, saat saldon maksettua pois jo kahdessa vuodessa. Samalla säästät suuren summan koroissa.

Tutkimalla viimeisintä luottokorttilaskuasi saat selville, missä ajassa saisit saldosi maksettua suorittamalla kuukausittain ainoastaan vähimmäismaksun. Luottoyhtiön on ilmoitettava myös kuinka paljon tämä tulee sinulle maksamaan. Toinen tieto, jonka löydät laskustasi on sen kuukausimaksun suuruus, jolla saat maksetuksi saldosi pois kolmessa vuodessa.

Tärkein tekijä on siis jatkuvuus. Mikäli maksat jatkuvasti suuremman osan saldostasi kuin pelkän vähimmäismaksun suuruuden, saat saldon maksetuksi pois. Kun olet maksanut luottokorttisaldosi pois kokonaisuudessaan, sinun kannattaa tehdä päätös maksaa koko luottokorttilaskusi pois joka kuukausi. Näin saldosi ei pääse enää kertymään hallitsemattomaksi.

Neljäs askel: Harkitse muita rahoitusmuotoja

Voi olla, että olet tottunut lainaamaan rahaa luottokortilla, koska se on saatavillasi aina kun sitä tarvitset. Luottokortti on useimmiten kuitenkin kalliimpi vaihtoehto kuin esimerkiksi pankkilaina. Maksettuasi koko luottokorttisaldon pois on hyvä aika aloittaa säästäminen. Nyt se sama summa, jonka olet kuukausittain käyttänyt saldon pois maksamiseen, onkin mahdollista laittaa erilliselle säästö- tai sijoitustilille. Kun luottokorttisaldo ei ole enää painamassa harteitasi, voit alkaa suunnitella tulevaisuuttasi.

Olipa haaveenasi sitten matkustelu, auton, kesämökin tai asunnon osto, voit tehdä budjetin tuon haaveen toteuttamiseksi laittamalla tietyn summan syrjään joka kuukausi. Tämä auttaa myös välttämään kiusausta käyttää rahojasi turhiin ostoksiin. Näin opit suuntaamaan myös rahankäyttöäsi omia tavoitteitasi kohden.

Hankintojen tekeminen on aina edullisinta säästöjen avulla. Siksi kannattaa tehdä hyvin perusteellinen suunnitelma sille, kuinka saavut tavoitteeseesi säästöjen avulla. Suurempien hankintojen ajankohtaisuus, kuten auton tarve työmatkaa varten, voi joskus kuitenkin luoda tarpeen hakea lisärahoitusta. Jos olet kuitenkin onnistunut säästämään osan tarvittavasta summasta, sinun on yleensä mahdollista saada lainaa paremmin ehdoin. Voit vertailla ja tutustua lainavertailusivustoilla, kuinka hakea lainaa verkossa.

Sinun on mahdollisuus hakea esimerkiksi joustolainaa, joka toimii hieman luottokortin tavoin. Maksaessasi lainaamasi rahan takaisin joka kuukausi, sinulla on jälleen koko summa käytössäsi. Muista kuitenkin aina rahaa lainatessasi, että se on jossain vaiheessa myös maksettava takaisin. Älä anna itsellesi lupaa käyttää lainarahaa turhaan, vaan keskity sen sijaan kehittämään tavoitteellista säästämistä.

Viides askel: Luo tavoitteita velattoman elämän ylläpitämiseksi

Tavoitteellisuus on yksi suurimpia työkaluja velkaantumista vastaan. Mitä yksityiskohtaisempia ja motivoivampia tavoitteesi ovat, sitä helpompi sinun on välttää turhaa kuluttamista. Mikäli esimerkiksi haluat säästää rahaa matkustelua varten, laadi sitä varten yksityiskohtainen budjetti. Tutki tarkasti, kuinka paljon matkat, yöpyminen, ruokailu sekä haluamiisi kohteisiin tutustuminen tulevat sinulle maksamaan. Laskelmoi, kuinka paljon aikaa koko summan säästäminen sinulta vie. Suunnittele matkan toteutus ajalle, jolloin säästötavoitteesi on jo toteutunut.

Joissakin maissa matkustaessasi voi olla hyödyllistä, että sinulla on luottokortti käytettävissäsi. Välty uuden luottokorttisaldon kerryttämiseltä maksamalla luottokorttisi jo etukäteen miinukselle. Näin sinun ei tarvitse huolehtia ylimääräisistä maksuista eikä sinulla ole loman jälkeen velkaa painolastinasi. Sen sijaan voit aloittaa välittömästi seuraavan matkan suunnittelemisen ja laatia siihen uuden säästösuunnitelman.

Yksi tärkeä tavoite luottokorttisaldon pois maksamiselle onkin omien tottumusten ja ajattelutapojen muuttaminen. Totuttaessasi itseäsi säästämään sen sijaan, että turvautuisit lainarahaan, vapaudut suunnittelemaan tulevaisuutta ja toteuttamaan todellisia unelmiasi.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI