Häät budjetilla – eleganssia ilman suurta laskua

Häät ovat yksi tärkeimmistä päivistä ihmisen elämässä. Häissä sitoudutaan toiseen ihmiseen sellaisella sitoumuksella, joka kestää toivottavasti elämän loppuun saakka. Ihmiset käyttävätkin esimerkiksi USA:ssa jopa miljoonia dollareita vuosittain häiden järjestämiseen. Häihin käytetään Suomessakin melkoisen pitkä penni, sillä ovathan häät ikimuistoiset juhlat, jotka tulisikin järjestää yksityiskohtia miettien.

Häät ovat kuitenkin hyvin kalliit, katsoi sitä sitten millä suunnalla tahansa. Häiden järjestämiseen saa helposti kulumaan tuhansia tai jopa kymmeniä ja satoja tuhansia euroja. Kaikilla ei kuitenkaan ole tällaiseen varaa, eikä sen tulisi tarkoittaa sitä, ettei häistä saisi järjestettyä uskomattoman kaunista juhlaa. Suomalaiset lainantarjoajat tarjoavat mielellään lainoja häitä varten, mutta lainoihin ei ole pakko turvautua. Voit järjestää kauniit ja elegantit häät helposti rahaa säästäen, kunhan vain tiedät, mistä säästää.

Häissä päästään juhlimaan yhdessä sukulaisten ja ystävien kanssa. Monet haluavatkin kutsua häihin jopa sata tai kaksisataa ihmistä, mikä tekee kaikesta paljon kalliimman. Juhliminen on tietysti aina parempaa suuremmalla porukalla ja kaikkien rakkaiden ihmisten seurassa.

Kaikesta ei kuitenkaan kannata häissä pihistellä. Tässä artikkelissa käymme läpi säästövinkkejä häiden järjestämiseen.

1. Millainen tunnelma

Ensin kannattaa miettiä, millaisen tunnelman haluat luoda häissänne. Ovatko häät yksinkertaiset, elegantit, maalaishäät vai luksushäät? On myös hyvä miettiä, ovatko haluamasi yksityiskohdat häiden teeman kannalta tärkeitä, vai ovatko ne kenties pieniä yksityiskohtia, joka ei jää kenenkään mieleen. Listaa siis kaikki asiat, jotka ovat sinulle hyvin tärkeitä häissä.

Hyvin pienet yksityiskohdat eivät ehkä muuta häiden tunnelmaa suuntaan eivätkä toiseen, mutta ne saattavat maksaa maltaita. Suunnitelkaa siis tunnelma tarkkaan ennen kuin alatte suunnittelemaan mitään muuta. Lisäksi hienon ja kauniin tunnelman voi saada aikaan hyvin vähäisellä koristelulla.

2. Juhlapaikasta voi tinkiä – kohtuudella

Häissä on monia asioita, joista voi tinkiä, mutta kaikesta ei kannata lähteä venyttämään penniä. Juhlapaikalla on väliä. Tilan tulisi olla sopivan iso, sen tulisi olla hyvällä paikalla ja sen tulisi tietysti sopia myös valitsemaasi teemaan ja tunnelmaan. Hienon juhlapaikan voi löytää kuitenkin hyvin edullisesti.

Voit esimerkiksi miettiä kirkon tiluksia, jos sinulla on kesähäät. Näin ei tarvitse maksaa kuljetuksesta kirkosta juhlapaikalle. Tunnelma voi myös olla oikein kaunis. Ulkona vietettävät juhlat saattavat tulla halvemmiksi, mutta tietysti tässä tulee ottaa huomioon mahdollinen sadepäivä. Voit myös esimerkiksi kysyä ystäviltäsi ja perheeltäsi, tietävätkö he mahdollista kaunista hääpaikkaa.

Oikean hääpaikan voi löytää jopa sattumanvaraisesti ajellessasi autolla paikasta toiseen sillä alueella, jolla haluat pitää juhlasi. Pidä siis silmäsi ja mielesi avoinna!

Tingi siis juhlapaikasta kohtuudella. Jos löydät täydellisen paikan, varaa se – oli se sitten ilmainen tai ei.

2. Ruokailu on tärkeää

Hääsuunnittelijat sanovat, että häissä noin puolet budjetista käytetään ruokailuun. Ruokailu onkin yksi suurimmista ja tärkeimmistä asioista häissä. Usein häissä tarjotaan pääruoka, jälkiruoka ja tietysti myös kakkua. Mitä useampia vieraita häihisi tulee, sen useampia suita joudut ruokkimaan. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että voit onneksi tinkiä tästä hieman.

Yksi vaihtoehto on kutsua hieman vähemmän vieraita. Kutsu kaikki tärkeimmät sukulaisesi ja ystäväsi, mutta ehkä naapurin koiranulkoiluttajan voi jättää kutsumatta. Rajoittamalla vieraiden määrää, voit napata hieman rahaa budjetista pois.

Toinen vaihtoehto on esimerkiksi järjestää buffettiruokailu. Se voi tulla hieman edullisemmaksi kuin tarjota jokaiselle ateriavaihtoehto. Lisäksi jos oikein haluat pihistellä ruokailusta, voit tarjota vain kahvi- ja cocktailtyyppisen tarjoilun juhlissasi. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että jos häissäsi on pitkänmatkalaisia, heitä tulisi informoida tästä päätöksestä.

3. Koristelussa voi säästää

Koristelu häissä on todella tärkeää, sillä se voi luoda tärkeitä elementtejä tunnelmaan. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että voit helposti säästää koristelussa. Sen sijaan, että maksat pitkän pennin kukkakaupan kukista, voit esimerkiksi turvautua luonnonkukkiin.

Kierrättäminen kannattaa – jopa häissä. On hyvä kysellä esimerkiksi ystäviltä koristeita, tai koluta läpi erilaisia kirpputoreja. Käytetyt hääkoristeet voivat säästää sinulta paljon rahaa, eikä näitä koristeita ole takuulla käytetty paljon. Ja jos olet kätevä käsistäsi, voit aina tehdä itse hääkoristeita. Mitä hulppeammat koristeet sinulla on, sen enemmän ne yleensä tulevat maksamaan. Ehkä siis yksinkertaiset ja elegantit koristeet olisivat edullisempi ja kätevämpi vaihtoehto.

4. Hääpuku ja kaason puvut

Oman hääpuvun tulisi olla juuri sellainen täydellinen puku, joka sopii sinulle ja jota rakastat. Hääpuvun hankkimisesta ei kannata tinkiä paljon. Omaan hääpukuun tulisi olla tyytyväinen. Mutta voit kuitenkin löytää helposti kerran tanssittuja hääpukuja ja kaason pukuja käytettynä, ja näin voit säästää rahaa ja silti löytää itsellesi unelmiesi hääpuvun.

Kannattaa myös koluta erilaisia nettisivuja, nimittäin netistä tilaamalla voit saada itsellesi halvemman puvun. Sinun tulee ehkä kokeilla paria erilaista ja joudut näin palauttamaan puvun tai kaksi takaisin verkkokauppaan, mutta voit säästää pitkän pennin pukusi hankinnassa.

5. Kutsut

Hääsuunnittelijat muistuttavat, että kaiken itse tekemällä ei välttämättä säästä rahaa ollenkaan. Esimerkiksi kutsuihin tarvittavat materiaalit saattavat loppujen lopuksi maksaa paljon enemmän kuin se, että ostaisit ne täysin valmiina itse. Jos olet oikea penninvenyttäjä, kilpailutat kaiken ja mietit tarkkaan, ennen kuin ostat. Etkä tee heräteostoksia. Kutsut ovat tärkeä osa häitä, joten älä jätä tätä kohtaa suunnittelematta kunnolla.

6. Hääkuvat – älä säästä tästä

Häistä jää käteen hienoja hääkuvia. Ne ovatkin ainoa konkreettinen asia, joka häistä jää jäljelle. Tämä on siis asia, josta ei todellakaan kannata venyttää penniä. Palkkaamalla edullisen kuvaajan tai opiskelijan, saatat saada ihan mukavia kuvia, mutta kauniit ja täydelliset hääkuvat saavat mielesi aina paremmaksi. Palkkaa siis ammattitaitoinen kuvaaja, joka osaa asiansa. Vertaile eri kuvaajia ja pyydä nähdä heidän portfolionsa. Kannattaa myös kysellä toisten asiakkaiden mielipiteitä.

7. Kuljetus

Kuljetus kirkosta hääpaikalle voi olla melkoisen hintavaa myöskin, riippuen siitä, millaisen kuljetuksen tilaat. Haluat tietysti saapua kirkkoon tyylillä ja lähteä tyylillä, mutta sinun ei tarvitse käyttää siihen omaisuutta. Vertaile eri yritysten hintoja. Mieti myös, tarvitsetko limusiinin vai voitko kenties hankkia tavallisen mustan luksusauton kuljettamaan sinut kirkkoon ja kirkosta.

Jotkut jopa lähtevät kirkosta hevosrattailla, mikä onkin melkoisen romanttinen ja tyylikäs tapa. Mieti erilaisia vaihtoehtoja ja vertaile hintoja.

Yhteenveto

Häät ovat yksi ihanimmista ja romanttisista sekä tietysti tärkeimmistä tapahtumista ihmisen elämässä. Ei siis ole ihme, että ihmiset käyttävät mielellään paljon rahaa häiden suunnitteluun ajankäytöstä puhumattakaan. Vaikka monet maksavat paljon häistään ja palkkaavat jopa hääsuunnittelijan, kaikilla ei kuitenkaan ole varaa tähän. Hyvä uutinen on, että voit tinkiä muutamista asioista häiden suunnittelussa. Voit esimerkiksi tinkiä juhlapaikasta ja sen koosta, ruokailusta (aina tiettyyn pisteeseen asti), kuljetuksesta ja koristelusta.

Ihan kaikesta ei kuitenkaan kannata lähteä tinkimään. Kannattaa esimerkiksi huolehtia siitä, että saat itsellesi unelmiesi hääpuvun. Pidä myös huoli siitä, että valokuvaaja, jonka palkkaat hääkuvauksiin, on ammattitaitoinen ja saa otettua kauniita hääkuvia. Suunnittele tarkkaan, sillä se on puoli työtä!

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI