Edullinen pääsiäisloma lasten kanssa

Pääsiäinen perinteineen tuo mukavan tauon ja tilaisuuden nauttia alkukeväästä. Vaikka koulusta ei sen enempää lomaa olisikaan, on neljän päivän vapaa oiva tilaisuus viettää laatuaikaa lapsosten kanssa. Mutta mitäs sitten tehtäisiin?

Lumileikit

Suomen kevät on arvaamaton ja monet mukavat aktiviteetit ovat säistä riippuvaisia. Pulkkamäki, luistelu ja hiihtoretki ovat hauskoja vapaapäivän ohjelmanumeroita koko perheelle, mutta edellyttävät onnistuakseen talvista säätä ja lunta. Jos olet niin onnekas, että lähistölläsi on vielä kunnon hanget, käytä tilaisuus hyväksesi. Pakkaa mukaan eväsvoileivät ja kuumaa kaakaota termariin ja nauti talven viimeisistä lumista, ihan ilmaiseksi.

Jos lumet ovat jo sulaneet, on aika pakata talvivarusteet kaappeihin ensi vuotta odottamaan. Luontopolku ja leikkipuisto sopivat kuivemmalle säälle, sisäleikkipuistot ovat oiva kurakelin vierailukohde ja liiallisen energian purkupaikka. Kannattaa kuitenkin varautua ruuhkaan, sillä sama ajatus on varmasti tullut monen muunkin vanhemman mieleen.

Koti kuntoon

Pidempi vapaa on hyvä tilaisuus tehdä kotona kunnon kevätsiivous, ja lisäkädet eli lapsethan voi tietysti ottaa mukaan tähän projektiin, ehkä erilaisin pienin kannustimin. Käy läpi talvivaatteet, heitä pienet ja kesän aikana todennäköisesti pieneksi jäävät vaatteet ja kengät kunnosta riippuen kierrätykseen tai kokonaan pois, ja pese loput ja säilö varastoon odottamaan ensi talvea. Tarkista varastosta esiin kaivetut kevätvaatteet ja tee ostoslista tarvittavista uusista hankinnoista. Siivoa kodin tavarat paikoilleen, pese ikkunat ja moppaa lattiat. Vaihda verhot ja muut kodin tekstiilit keväisiin. Vielä maljakollinen keltaisia narsisseja pöydälle ja koti on saanut uuden pirteän ilmeen.

Pääsiäisaskartelut

Jos suunnittelit askartelevasi virpomisoksia ja meneväsi lasten kanssa virpomiskierrokselle naapurustoon, pidä kiirettä. Hyvää onnea tulevalle vuodelle nimittäin toivotetaan jo palmusunnuntaina eli viikkoa ennen pääsiäistä, joten varsinaisen pääsiäisen ajanvietteeksi niistä ei siis ole. Mikään ei tietenkään kuitenkaan estä sinua koristelemasta muutamia oksia ja maalaamasta munia oman kodin koristeeksi vielä pääsiäisenä. Naapurit ja sukulaiset myös varmasti ilahtuvat itsetehdyistä pääsiäiskorteista. Äläkä unohda pääsiäisen rairuohoa. Se alkaa vihertää jo muutamassa päivässä, ja tuo mukavaa pääsiäisen ja kevään tunnelmaa kotiin.

Pääsiäiskokko

Pääsiäislauantain perinteisiin etenkin Pohjanmaalla kuuluu pääsiäskokko. Alunperin tarkoitus on karkottaa noidat ja pahat henget, nykyisin perinne on enemmän mukava tapa viettää pääsiäislauantaita perheen kesken. Kokkoja sytytetään siis enimmäkseen Pohjanmaalla, mutta Helsingin pohjalaiset ovat tuoneet perinteen myös Seurasaareen, ja vastaavia tapahtumia on myös muualla Suomessa. Jos asut maalla tai vietät pääsiäistä mökillä, voit ehkä sytyttää oman pienen kokon ja vaikkapa aloittaa tämän vuoden grillimakkara- ja tikkupullakauden nuotion hiilloksella.

Pääsiäisen herkut

Jos ruoanlaitto on perheen harrastus, voitte ehkä valmistaa yhdessä perinteisiä pääsiäisruokia. Etenkin erilaisia pääsiäisen jälkiruokia on mukava leipoa yhdessä lasten kanssa, ja koristelutyylihän on näissä vapaa. Varaa leipojille erilaisia pääsiäiskarkkeja ja keväisiä kakunkoristeita, joilla voitte taikoa pääsiäisen ilmettä leipomuksiin. Perinteisten pääsiäisruokien, kuten mämmin, babapullan ja pashan, maistaminenkin voi olla lapsille jännittävä kokemus, ovathan ne vain kerran vuodessa nautittavia herkkuja.

Munanmetsästys

Tai mitäpä, jos suunnittelisit lapsille oman pääsiäismunien metsästyksen? Esimerkiksi Englannissa erilaiset lapsille suunnatut Egg Hunt -tapahtumat ovat erittäin suosittuja, ja miksipä ei, onhan reippaan puuhastelun palkkiona maukas pääsiäissuklaa. Yleensä tehtäväpoluilla ei tapahtuman nimestä huolimatta etsitä suklaamunia, vaan ratkotaan pieniä tehtäviä. Joskus tehtävät ovat toisistaan riippumattomia, ja niitä voi etsiä missä tahansa järjestyksessä, näin on esimerkiksi useissa suosituissa nähtävyyksissä, joita muutenkin voi kiertää omaan tahtiinsa haluamassaan järjestyksessä. Kun kaikki tehtävät on ratkottu, odottaa maalissa pieni suklaapupu tai muna. Näin jokainen varmasti saa suklaansa, eikä aamun ensimmäinen polkua kiertävä kahmi taskuihinsa kaikkia herkkuja.

Jos ei tarvitse pelätä suklaarohmuja, voi makeita palkintoja olla jaossa jo reitin varrella. Pienille lapsille voi sopia jo pelkkä suklaiden etsiminen omalta pihamaalta, mutta vähän isommille kannattaa jo keksiä ihan oikeita pähkinöitä purtavaksi. Lisähaastetta kierrokseen saa, kun tehtävän ratkaisu on vihje seuraavalle rastille, josta taas oikealla vastauksella löytää eteenpäin kierroksella. Mikä parasta, leikin varjolla voi vahingossa myös oppia uusia asioita tai ainakin ryhmässä toimimista, kun vihjeitä ratkotaan kavereiden kesken. Lopuksi suklaat jaetaan kaikkien kesken, joten myös matemaattiset taidot ja jakamisen ilo pääsevät koetukselle.

Käy maatilalla

Maatilan eläimet ovat pienten ja isompienkin lapsien mielestä aina yhtä suloisia ja traktorit jännittäviä. Vierailu kotieläinpihalla tai maatilalla voikin olla superkiva ohjelmanumero pääsiäisenä. Ehkäpä näette myös pieniä kevään eläinvauvoja! Joillakin kotieläintiloilla on myös mahdollisuus päästä kokeilemaan ratsastusta joko ihan oikealla hevosella tai pienemmän ponin selässä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun perheet voivat vierailla Haltialan tai Falkullan kotieläintilalla myös pääsiäisenä, ja sisäänpääsy on ilmainen. Kirkkonummen Rehndahlin kotieläinpihalla on pääsiäisenä erityistä pääsiäisohjelmaa, ja Porvoon lähistöllä Kungsbackan tila on myös auki lauantaina. Kahteen jälkimmäiseen on pääsymaksu.

Seurakunnan tapahtumat

Kristillisille kirkoille pääsiäinen on vuoden suurin juhla, ja seurakunnat järjestävätkin runsaasti erilaista ohjelmaa pääsiäisen aikaan. Seurakuntien järjestämät tilaisuudet ovat usein joko täysin maksuttomia tai ainakin hyvin edullisia osallistujille.

Etenkin hiukan vanhempien lasten kanssa voi myös lähteä katsomaan pääsiäiskulkuetta tai näytelmää. Viime vuosina on Suomessakin yleistynyt tapa esittää pääsiäisen uskonnollisia tapahtumia näytelmänä ulkona kaupungilla niin, että yleisö voi osallistua. Näytelmä esitetään usein tosin vasta ilta-aikaan, eikä se ehkä muutenkaan sovi aivan pienimmille lapsille, kannattaa tarkistaa tapahtuman tiedot. Helsingin perinteinen Via Crucis kulkee Kaisaniemen puistosta Tuomiokirkon portaille pääsiäislauantai-iltana. Tampereella taas pääsiäisen tapahtumat on sovitettu koko perheelle sopivaan muotoon, näytelmä esitetään Aitolahden kirkossa pääsiäissunnuntaina koko perheen messussa.

Laivaristeilylle

Lasten kanssa on myös helppo lähteä laivaristeilylle vaikkapa Tallinnaan tai Tukholmaan haistelemaan naapurimaiden pääsiäisenviettoa. Jo laivamatka on tietysti jännittävä seikkailu leikkipaikkoineen ja pallomerineen ja muiden laivojen bongailuineen. Tallinnan Rocca Al Maren ulkoilmamuseo tai TV-tornin näköalatasanne ovat varmasti mielenkiintoisia koko perheelle, samoin Tukholman huvipuistot tai vanhan kaupungin kujat ovat aina yhtä kiehtovia. Eikä tietenkään unohdeta kummankaan kaupungin ihastuttavia kahviloita tai mahdollisuuksia ostosten tekoon.

Kylpylään tai Eurooppaan

Jos kuitenkin kylpyläviikonloppu tai pikapyrähdys eteläisempään Eurooppaan kuulostaa enemmän sinun tavaltasi viettää pääsiäistä, ei vielä ole liian myöhäistä, tosin viime hetken varaukset voivat olla melko hintavia. Kannattaa tarkistaa vuoden 2018 parhaat lainat, niin pääset viettämään vuoden parasta lomaa. Ei myöskään kannata aikailla varauksen kanssa, sillä pääsiäinen on erittäin suosittu ajankohta kylpylälomalle tai lomaselle ulkomailla. Kylpylässä pääset kirjaimellisesti huuhtomaan talven huolet hartioilta ja tekemistä riittää koko perheelle vauvasta vaariin. Euroopassa taas kevät on jo pitkällä ja saat kaivattua aurinkoterapiaa sylin täydeltä.

Älä tee mitään

Joskus on myös täysin hyväksyttävää ihan vaan olla, ilman mitään järjestettyä ohjelmaa. Vuokratkaa leffa, katsokaa telkkaria, lukekaa kirjoja, pelatkaa lautapelejä. Myös lapsille tekee välillä hyvää hiukan tylsistyä ja oppia, ettei joka hetkeä tarvitse täyttää liialla tekemisellä. Kun tulee liian tylsää, voivat lapset vaihteeksi ihan itse keksiä ajanvietettä itselleen. Kuulostaako pelottavalta? Älä huolehdi, voit yllättyä, kuinka hyviä leikkejä ja puuhasteluja pienetkin lapset keksivät, kun heillä on siihen aikaa ja mahdollisuus.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI