Ansaitse lisätuloja ryhtymällä Airbnb -majoittajaksi

Asuntosijoittaminen tai omistusasunnon hankkiminen on suuri taloudellinen askel. Asuntosijoittajana voit saada sijoituksestasi tuottoa laittamalla asunnon vuokralle. Voit vaihtoehtoisesti vuokrata asuntoa kalustettuna lyhyemmiksi ajanjaksoiksi. Näin voit laittaa vaikka oman kotisi vuokralle, esimerkiksi loma-ajoiksi, saadaksesi lisätuloja. Airbnb tai Booking -sivustot tarjoavat mahdollisuuden omassa kodissasi tapahtuvien majoituspalveluiden markkinoinnille maailmanlaajuisesti, ja yhä useampi on kiinnostunut oman asuntonsa vuokralle laittamisesta matkailijoille näiden sivustojen välityksellä.

Olemassa on myös palveluntarjoajia, joiden kautta voit laittaa sijoitusasunnon vuokralle pidempiaikaisesti. Näiden palveluiden hintataso on kuitenkin korkeampi. Tämä vaihtoehto voi soveltua väliaikaisen asumistarpeen ratkaisemiseksi esimerkiksi perheille, joiden omassa kodissa on meneillään putkiremontti, tai ulkomaisille perheille esimerkiksi yrityksen väliaikaisen työkommenuksen ajaksi. Vuokra-ajan minimi ja maksimi on asunnon omistajan määriteltävissä.

Asuntoa voidaan vuokrata 1 000 – 1 200 euron kuukausivuokralla esimerkiksi Helsingin seudulla. Tämä auttaa asunnosta aiheutuvien kulujen ja positiivisen kassavirran luomisessa. Kalustettua asuntoa voi vuokrata korkeammalla hinnalla kuin kalustamatonta. Kalustamiseen tarvitaan kuitenkin helposti 2 000 – 3 000 euron budjetti. Tulojen maksimoinniksi tähän prosessiin kannattaa investoida aikaa ja varoja. Asunnon siisteys, sijainti ja varustelutaso ovat tärkeitä vuokralaisten löytämisen kannalta. Wifi-yhteys on myös yksi tämän päivän myyntivalteista. On tärkeätä myös vakuuttaa huoneisto.

Airbnb -majoitustoiminnan verotus

Vuokrasopimusta ei lyhytaikaiseen vuokratoimintaan sisällytetä. Vuokratuloa käsitellään verotuksessa pääomatulona. Vähennyksiä syntyy kalustamisesta ja muista vuokrauskuluista. Yksityishenkilönä et tarvitse toimintaan erillisiä lupia. Mikäli kuitenkin olet yrittäjä, majoitustoiminta luetaan ammattimaiseksi. Sinun tulee siksi tehdä maksullinen ilmoitus ja sopia asunnon tarkastamisesta paikallisen terveysviranomaisen kanssa. Yrittäjän maksettavaksi kuuluu majoitustoimintaa koskien 10 %:n suuruinen ALV ja muita palveluita koskien 24 %:n suuruinen ALV.

Mihin Airbnb -majoittajan tulee varautua?

Vaihtuvuuden ollessa suuri myös työnmäärä lisääntyy. Majoitusjaksojen väliset siivoukset, vuodevaatteiden ja pyyheliinojen pesu sekä avainten luovuttaminen kuuluvat majoittajan velvollisuuksiin. Nämä palvelut voi tietysti ulkoistaa, jolloin kustannukset nousevat, mutta aikaa vapautuu muihin asioihin. Voit kuitenkin sisällyttää kulut pyytämääsi hintaan tai ilmoittaa lisämaksusta, joka on tarkoitettu kattamaan siivouskulut.

Airbnb -majoittaja voi pyytää saada nähtäväksi vuokralaisen henkilötiedot varmennusta varten. Hänellä on myös mahdollisuus asettaa ehtoja, kuten vuokravakuus tai aiempi positiivinen majoitushistoria. Taloyhtiölle, samoin kuin naapureillekin, kannattaa tehdä ilmoitus Airbnb -majoittajaksi ryhtymisestä. Näin vältät mahdollisia myöhempiä kahnauksia. Käy läpi taloyhtiön järjestyssäännöt vieraiden kanssa, ja anna opastusta kuinka toimia, mikäli hankaluuksia ilmaantuu.

Riskinä lyhytaikaisessa vuokraustoiminnassa on, että asunto on tyhjillään joinakin ajanjaksoina. Voit vaikuttaa tähän laskemalla hintaa matalamman kysynnän aikoina, esimerkiksi tammi-helmikuussa. Tämän hinnanlaskun voit tasapainottaa korottamalla hintaa kuukausille, joina kysyntää on paljon. Yleensä kysyntää on enemmän esimerkiksi alkusyksystä.

Mitä säädöksiä sinun on huomioitava?

Kun suunnittelet Airbnb -majoittajaksi ryhtymistä, on syytä tutustua omaa aluettasi koskeviin säännöksiin. Ota selville, onko sinulla lupa toimia majoittajana lyhytaikaisille maksaville majoittujille. Sinun on mahdollisesti rekisteröidyttävä tai hankittava lupa ennen toiminnan aloittamista. Mikäli toimit vastoin paikallishallintosi säännöksiä, sinulle voi tulla siitä seuraamuksia, esimerkiksi sakkoa.

Majoitusveron laskemisessakin on erilaisia käytäntöjä eri alueilla, ja joillakin alueilla voit saada Airbnb:n apua tähän prosessiin. Ennen ilmoituksen tekemistä Airbnb -sivustolle sinun on siis syytä perehtyä tarkoin juuri sinua koskeviin säädöksiin. Sinun on vahvistettava sivustolla, että noudatat niitä.

Voiko sinusta tulla Airbnb -majoittaja?

Majoittajaksi ryhtyminen on helppoa, ja rajoitteita on vähän. Siksi miltei kuka vain voi sen tehdä. Voit rekisteröityä ja ilmoittaa asuntosi vuokrattavaksi maksutta. Esimerkiksi Airbnb -sivustolla on monenlaisia majoittajia, ja näin ollen sinä määrität majoitusehdot. On tärkeätä, että kuvailet huoneistoasi oikealla tavalla, jotta voit kohdistaa sen haluamallesi kohderyhmälle.

Voitko toimia Airbnb -majoittajana, mikäli asut vuokralla?

Ennen kun laitat ilmoituksen sivustolle, keskustele vuokranantajasi kanssa. Kun jaat kuka olet, kuinka huolehdit asunnosta ja miksi haluat ryhtyä Airbnb -majoittajaksi, voit auttaa häntä näkemään päätöksesi positiivisessa valossa. Esittele hänelle kuinka hyvässä kunnossa asunto on ja mitä Airbnb tekee turvatakseen asunnon.

Varmista, että tiedät mitkä velvotteet koskevat sinua esimerkiksi vuokrasopimuksen ja vuokralaisyhdistyksen taholta. Kysy epäselvyyksissä vuokranantajaltasi etenkin vieraita ja alivuokralaisia koskevia yksityiskohtia. Huolehdi siitä, että julkaiset ilmoituksesi vasta kun olet ymmärtänyt nämä. Ota vuokranantajasi mukaan laatimaan sääntöjä vieraita koskien. Näin osoitat vastuullisuutesi. Nämä voivat olla rajoja sille, kuinka usein voit ottaa majoittujia ja kuinka monta majoittujaa sallitaan kerralla. Laita säännöt ilmoitukseesi ja huolehdi, että vieraasi tietävät, mitä tehdä hätätilanteissa. Voit myös viestittää varauksista vuokranantajalle, joten hän on tietoinen milloin vieraita on asunnossa. Ilmoita myös naapureillesi suunnitelmistasi.

Voi olla, että vuokranantaja ei halua sinun majoittavan vieraita vuokra-asunnossa. Pyydä häntä selittämään miksi, ja rohkaise häntä esimerkiksi sopimalla jakaa osan tuotosta hänen kanssaan. Voit myös kertoa, että esimerkiksi Airbnb antaa majoitustakuun ja vakuutusturvan 800 000 :een euroon saakka.

Kuinka voit aloittaa majoitustoiminnan?

Ensimmäinen askel on asunnosta ilmoittaminen. Siihen perustuen potentiaaliset vieraasi saavat tiedon tarjoamastasi majoituksesta. Ilmoitukseen tarvitset valokuvia ja selityksen siitä, millainen asunto on, ja kuinka monelle henkilölle se on tarkoitettu. Voit vertailla hintoja, mutta päätös hinnasta on sinun.

Huolehdi siitä, että kalenterisi pysyy päivitettynä. Näin varmistat, että varauksia tulee ainoastaan niille ajankohdille, jolloin huoneisto on vapaana. Voit asettaa ilmoitukseen tiedot siitä milloin asuntosi on varattavissa, kuinka pitkälle ajalle, saapumisajankohdan ja mitoittaa esimerkiksi aikaa siivoukselle. Laita ilmoitukseesi tieto siitä, jos haluat vieraidesi vahvistavan henkilöllisyytensä henkilöllisyystodistuksen avulla. Sisällytä yhteystietosi, sekä ohjeet saapumis- ja avaintenluovutusprosessia varten. Tämä on myös sopiva paikka kertoa säännöistä ja jakaa muita olennaisia tietoja, jotka auttavat vieraita tekemään olonsa kotoisaksi.

Valmistele asunto

Siivoa tilat ja varmista, että vieraille on riittävästi välttämättömiä tarvikkeita, kuten WC-paperia, kylpytuotteita ja välipaloja, ylimääräisiä vuodevaatteita ja pyyheliinoja. Voit valita teettää siivouksen ja avaimen luovutuksen ulkopuolisella tai tehdä sen itse. Kalustamisen ja asunnon varustelun voit rahoittaa säästöin tai hakemalla tilanteeseesi sopivan lainan. Voit esimerkiksi hakea käteistä raha247.fi -sivustolta. Muista kuitenkin huomioida oma maksukykysi, jotta kykenet maksamaan lainan takaisin sovitun maksuajan mukaisesti.

Tutustu vieraiden luomaan profiiliin ja toivota heidät tervetulleeksi aloittamalla keskustelu jo ennen heidän saapumistaan.

Maksujen käsitteleminen

Vierailta peritään maksu sivuston kautta, ja valintasi mukaan vastaanotat maksun esimerkiksi pankki- tai PayPal -tilillesi vierailijan kirjauduttua sisään. Aibnb tarkistaa majoittujien tiedot, ja lisäksi voit varmentaa heidän henkilöllisyytensä myös itse.

Airbnb -majoittajaksi ryhtymällä voit siis saada tervetullutta lisätuloa, joka auttaa sinua esimerkiksi asuntolainan maksamisessa. On kuitenkin olennaista huomioida ne säännökset ja sopimukset, jotka koskevat vieraiden majoittamista ja alivuokralaisten ottamista yksityishenkilönä tai yrittäjänä. Varmista, että olet selvillä kaikista sinulle kuuluvista velvotteista ennenkuin otat sen ratkaisevan ensimmäisen askeleen ja luot ilmoituksen asunnostasi joko Airbnb:n tai muun asunnonvuokrausta välittävän palvelun verkkosivulle.

On tärkeää, että valmistelet asunnon ja pidät siitä hyvää huolta. Kalusta ja varustele se huolella. Näin majoituspalvelusi saa positiivista palautetta. Kun panostat laatuun, voit myös hinnoitella asunnon sen mukaan. Sen ansiosta sinulla on mahdollisuus majoittaa yhä useampia vieraita, mikäli omat resurssisi sen vain sallivat.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI