7 asiaa, jotka voit tehdä tällä viikolla parantaaksesi talouttasi

Yhdessä viikossa on 7 päivää. Voiko muka yhdessä pienessä viikossa parantaa omaa taloutta? Kyllä voi. Voit aloittaa oman taloutesi parantamisen tänään, aivan heti. Pienillä askeleilla oikeaan suuntaan pääset kuin pääsetkin päämäärääsi: pois veloista ja plussan puolelle.

PIkavippien ja netistä otettavien lainojen ansiosta monet suomalaiset ovat jääneet velkakierteeseen, josta on hyvin vaikea päästä pois. Yksi pikavippi otetaan paikkaamaan pientä kuoppaa taloustilanteessa, mutta sitten ei olekaan enää rahaa maksaa kyseistä vippiä pois. Sitten otetaan toinen laina tämän edellisen päälle, jotta ensimmäinen voidaan maksaa pois. Ja sitten oravanpyörä onkin valmis.

Markkinoille tipahtelee koko ajan uusia pikavippiyrtityksiä, ja uusi laina ilman korkoa voi olla hyvin houkutteleva idea. Tämä on tosin aivan väärä suunta, sillä laina tulee maksaa aina takaisin korkojen ja kulujen kanssa, eikä siitä pääse yli eikä ympäri.

Jos rahatilanteesi on kuitenkin päässyt kuralle, älä hätäile, sillä voit alkaa parantaa omaa rahatilannettasi nyt heti. Mitä nopeammin otat härkää sarvista ja teet kaikkesi parantaaksesi omaa talouttasi, sen nopeammin tilitilanteesi muuttuu. Jokainen haluaa olla tilanteessa, jossa velkaa ei ole ja tilille jää hieman rahaakin laskujen jälkeen. Jos seuraat tässä artikkelissa lueteltuja vinkkejä, saat taloutesi hieman parempaan suuntaan jo yhdessä viikossa.

Päivä 1:

Tarkista omat luottotietosi. Sinulla toivottavasti ei ole luottotiedoissa merkintöjä, ja olet siitä tietoinen. Oman rahatilanteen kannalta on kuitenkin aivan välttämätöntä, että tiedät, millaisessa jamassa luottotietosi ovat. Jos luottotietosi ovat menneet, ei sinulla ole asiaa hakemaan lainaa, vuokraamaan asuntoa, hankkimaan puhelinliittymää etkä voi edes ottaa autoa leasingiin.

Luottotiedoissa oleva merkintä säilyy tiedoissa 2-5 vuotta. Varmista siis netistä itse, ettei sinulle ole päässyt putkahtamaan luottotietomerkintää huomaamattasi. Netistä tietojen tarkistaminen maksaa pari kymppiä, mutta se on sen arvoista. Ainakin tällöin tiedät, missä jamassa omat tietosi ovat.

Päivä 2:

Yhdistele velkasi. Jos sinulla on monia pikavippejä tai lainoja plakkarissasi, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä yhdeksi suureksi lainaksi. Monien lainojen lyhentäminen on paitsi työlästä, myös kallista. Jos sinulla on esimerkiksi 5 pikavippilainaa, maksat viiden lainan lyhennyksen, korot sekä kulut. Tämä voi nousta kuukausitasolla moniin satasiin.

Käy sen sijaan omassa pankissasi kertomassa heille tilanteesi. Saatat voida hakea yhdistelylainaa, jossa otat yhden suuren lainan maksaaksesi pois kaikki pienemmät lainat. Yksi suuri laina on helpompi maksaa pois, sillä maksat kuukausittain vain yhtä lainanlyhennystä, jonka lisäksi maksat vain yhdet korot ja kulut. Pääset siis paljon helpommalla paitsi ajallisesti, myös rahallisesti.

Netistäkin voit mahdollisesti hakea yhdistelylainaa. Ole kuitenkin tarkkana, sillä lainojen korot ja kulut voivat nousta taivaisiin, jos et ole tarkkana.

Päivä 3:

Ala säästää rahaa. Ei ole väliä, millä tavalla alat säästää rahaa. Yksi hyvä tapa on avata itselleen säästötili ja laittaa automaattinen maksu omalta käyttötililtäsi kuukausittain menemään omalle säästötilillesi. Näin säästät rahaa automaattisesti huomaamattasi. Hyvä nyrkkisääntö on se, että omasta palkasta säästöön tulisi laittaa noin 20%.

Toinen hyvä idea säästämiselle on viiden euron sääntö. Joka kerran, kun saat vaihtorahana 5 euron setelin, laita se säästöön. Laita setelit vaikka villasukanvarteen ja unohda ne sinne. Älä katso niitä, äläkä käytä niitä. Vuoden lopussa voit tarkistaa, kuinka paljon onnistuitkaan säästämään.

Näiden keinojen lisäksi voit milloin vain laittaa muutaman euron sivuun omaan purkkiinsa ja säästää. Säästäminen on nimittäin aina hyvä idea.

Päivä 4:

Ala pitämään lukua kuiteistasi. Jos otat kuitit vastaan ostoksistasi joka kerran kaupassa asioidessasi, alat saada kuvan siitä, kuinka paljon rahaa oikeasti kulutat ja mihin se menee. Kokeile yhden kuukauden ajan kirjoittaa ylös aivan kaikki, mihin käytät rahaa. Oli kyseessä sitten lasku tai kahvikupillisen ostaminen, kirjoita se ylös. Saatat huomata käyttäväsi monia kymppejä suklaapatukoihin, kahvikuppiin tai johonkin muuhun, jota voit rajoittaa.

Kuitit auttavat sinua myös pysymään hyvin budjetissasi. Vaikka budjetin luomisen ei tarvitse olla Excel-taulukko täynnä numeroita liitettyjen kuittien kanssa, se voi kuitenkin olla sitä. Jos olet pikkutarkka ja hyvä numeroiden kanssa, anna palaa. Mitä tarkempi budjetti, sen parempi.

Päivä 5:

Kilpailuta kaikki laskusi. Tietysti vuokraa ja ruokaa on vaikeaa kilpailuttaa, mutta voit kilpailuttaa esimerkiksi sähkölaskusi, internettisi, televisiosi, vakuutuksesi ja muut ylimääräiset laskut. Siirtämällä kaikki vakuutukset yhden katon alle ja kilpailuttamalla eri yritykset, säästät rahaa. Samoin puhelinliittymäsi kannattaa kilpailuttaa ja internettisi samaten. Kannattaa myös harkita sitä, tarvitsetko lainkaan televisiota, vai tyytyisitkö mieluummin maksamaan Netflixistä kuukausittain.

Päivä 6:

Leikkaa ylimääräiset kulusi pois. Onko sinulla kuluja, jotka ovat ehkä turhia? Tässä kohdassa kannattaa olla rehellinen, ja todella miettiä, tarvitsetko sitä jokapäiväistä kahvikupillistasi paikallisesta kahvilasta, vai keitätkö mieluummin itse. Voisitko peruuttaa lehtitilauksiasi ja sen sijaan ostaa silloin tällöin irtonumeron?

Tämän takia kuittien säästäminen jokaisesta ostoksesta on erittäin hyvä idea. Jos tarkoituksena on säästää rahaa, tulisi sinun leikata kuluja, joita et välttämättä tarvitse kontollesi. Ole rehellinen itsellesi ja lompakollesi – tulevaisuuden sinä ja oma lompakkosi kiittävät takuulla.

Päivä 7:

Suunnittele budjettisi. Nyt, kun olet leikannut kulujasi, kilpailuttanut kaikki yritykset ja myynyt pois ylimääräisiä tavaroitasi, voit alkaa suunnitella realistista budjettia. Kuinka paljon voit käyttää omiin kuluihisi ja kuinka paljon voit laittaa säästöön?

Nyrkkisääntönä tulisi olla 50 % omiin pakollisiin kuluihin, 30 % henkilökohtaisiin huvituksiin ja 20 % säästöön. Ensimmäisen siivun katto tulisi olla 50 %, sillä pakollisten kulujen optimaalinen prosentti olisi 25 %. Se kuitenkin onnistuu hyvin harvalta. Säästämisen prosenttia sen sijaan voi kasvattaa, jos siihen on varaa. Ja omien henkilökohtaisten kulujen siivusta sen sijaan voi ottaa pois, jos kuukausi on tiukka.

Suunnittele itsellesi järkevä, yksinkertainen budjetti joka sopii sinulle itsellesi parhaiten, ja jota pystyt helposti seuraamaan.

Yhteenveto

Kukaan ei halua ajatella rahaa yhtään sen enempää, kuin sitä on pakko jo kuukausi- ja päivätasolla ajatella. Paras tilanne olisi se, ettei sinun tarvitsisi ajatella rahojasi kuin kerran vuodessa: veroilmoituspäivänä. Jokainen haluaa päästä siihen pisteeseen, jossa velkaa ei ole lainkaan, mutta pankkitili on pullollaan. Tähän pisteeseen pääsee vain sillä, että et ota yhtään velkaa, ja säästät niin paljon, kuin pystyt.

Monien tavoitteena onkin olla ottamatta lainkaan velkaa, mutta elämän tuodessa tielle kuopan, se tulee täyttää jotenkin. Jos sinulla on jo säästöjä, voit täyttää kuopan säästötililtäsi. Jos niitä ei ole, silloin onkin jo korkea aika alkaa säästämään oikein kunnolla.

Jos olet jo tilanteessa, jossa velkaa on ja tulot eivät meinaa riittää, ota härkää sarvista. Mitä pikemmin otat kiinni tilanteestasi ja ohjaat raha-asioitasi oikeaan suuntaan, sen pikemmin saat itsesi oikeille raiteille. Voit aina tarvittaessa pyytää apua omasta pankistasi. Laina- ja sijoitusneuvojat voivat usein auttaa sinua, tai osoittaa sinut oikeaan suuntaan. Pienikin askel oikeaan suuntaan joka päivä, on edistystä.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI