Pikalaina

Kätevin tapa korjata pieni rahapula on ottaa pikalaina. Niiden saaminen on nopeaa ja helppoa, ja lainatun summan voi käyttää mihin tahansa. Summia on monen suuruisia, joten pikalainalla maksaa helposti vuokrat, kalliimmat hankinnat tai vaikka viikon ruoat. Alun perin pikalainat kehitettiin siihen tilanteeseen, kun rahat loppuvat ja palkkapäivään on vielä muutama päivä tai viikko. Tästä tulee myös pikalainan englanninkielinen nimi, payday loan eli palkkapäivälaina. Vielä nykyäänkin tämä on yleinen syy ottaa pikalainaa.

Lainapaikka Min lainasumma Max lainasumma Ikäraja Max laina-aika Hae lainaa
rahalaitos_logo 500 € 70000 € 20v. 180 kuukautta Hae lainaa
500 € 60000 € 18v. 180 kuukautta Hae lainaa
500 € 50000 € 20v. 180 kuukautta Hae lainaa
500 € 50000 € 18v. 180 kuukautta Hae lainaa
100 € 50000 € 180 kuukautta Hae lainaa
2000 € 60000 € 20v. 180 kuukautta Hae lainaa
1000 € 60000 € 20v. 180 kuukautta Hae lainaa
500 € 20000 € 26v. 129 kuukautta Hae lainaa
 

Mikä on pikalaina

Pikalaina eli pienlaina on lyhytaikainen, vakuudeton laina. Niitä myönnetään nopeasti, niiden saaminen on helppoa ja ne maksetaan myös takaisin nopeasti. Pikalainojen lainasummat ovat myös pienempiä kuin tavallisten lainojen. Pankit eivät myönnä pikalainoja, vaan pikavippi voidaan hakea netistä rahoitusalan yrityksiltä. Hakeminen on helppoa: hakemus allekirjoitetaan verkkopankkitunnuksin, ja hakijan maksukyvystä tehdään arvio tarkistamalla luottotiedot. Hakija voikin saada käytännössä lainaa heti: rahat voivat olla tilillä jopa tunnin sisällä.

Ennen kuin pikavippi yleistyivät, lainattiin tarpeen vaatiessa pieniä summia sukulaisilta tai tuttavilta eli otettiin vertaislainaa. Vertaislainoja saa nykyisin jopa netistä, mutta niiden summat ovat melko suuria. Moni myös saattoi nostaa luottokortilta kalliskorkoista luottoa, kun muita vaihtoehtoja ei ollut. Pikalaina 2018 on näitä vaihtoehtoja kätevämpi valinta, sillä rahat saa nopeasti ja luotettavasti erittäin vähällä vaivalla.

Voit hakea lainaa heti tilille 10—1000 euroa. Osa yrityksistä antaa asiakkaan valita itse summan suuruuden, kun taas osa tarjoaa pienlaina ainoastaan kiinteinä summina kuten 400 tai 600 euroa. Takaisinmaksu tapahtuu yleensä muutaman päivän tai viikon sisällä, eli laina-aika on erittäin lyhyt. Pidemmät sopimukset ovat mahdollisia, mutta harvinaisempia.

Pikalainan voi kuitenkin maksaa takaisin 6—12 kuukauden sisällä. Tällöin viitekorko on useimmiten kiinteä, ja etuajassa maksamisesta saatetaan periä lisämaksu. Pitkä maksuaika kuitenkin tuo huomattavasti lisää liikkuvuutta budjettiin. Tämä on tietenkin kalliimpaa kuin lyhyellä laina-ajalla lainaaminen, mutta silti useimmiten halvempaa kuin luottotililtä tai -kortilta nostaminen ja luoton maksaminen takaisin samalla aikataululla.

Pikalainojen yhteydessä ilmoitetaan yleensä kaksi eri korkoa: todellinen vuosikorko ja viitekorko. Viitekorko on lainan korko, joka määritetään yleensä hakijan maksukyvyn mukaan. Mitä paremmat tulot, sitä edullisemmin ja helpommin lainaa saa; mitä heikompi maksukyky, sitä suuremman riskin yritys joutuu ottamaan ja sitä suurempi viitekorko on. Viitekorot voivat vaihdella noin 10—30 %:n välillä. Viitekorkoa tärkeämpi on kuitenkin todellinen vuosikorko.

Todellinen vuosikorko on numero, josta selviää, kuinka paljon kuluja lainasta aiheutuu vuoden aikana yhteensä. Lukuun lasketaan mukaan viitekoron lisäksi muut kulut, kuten avausmaksut, hallinnolliset kulut jne. Pikalainoja on Suomessa saanut ottaa vuodesta 2008 saakka. Ne saivat alussa huonon maineen kalliiden kulujen ja korkojensa vuoksi, ja vuonna 2013 alaa alettiinkin säännellä tarkemmin asettamalla pikavipeille korkokatto, jonka mukaan todellinen vuosikorko saa olla 50 prosenttiyksikköä ja viitekorko yhteenlaskettuna. Tämän seurauksena moni yritys lopetti toimintansa tai monipuolisti valikoimaansa.

Pikavippi korko voi olla jopa 0 %, sillä nykyisin monet lainayritykset tarjoavat niitä tutustumistarjouksena. Tämä tekee pikalainoista erittäin varteenotettavan vaihtoehdon, kun tarvitaan lainaa. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että yleensä maksetaan takaisin koroton pikavippi heti ensimmäisenä eräpäivänä.

Suomen pikalainamarkkinoilla saavat toimia vain Etelä-Suomen Aluehallinnon hyväksymät yritykset. Kilpailua on, sillä Suomessa toimii kymmeniä kansainvälisiä ja suomalaisia yrityksiä, joiden palveluissa sekä hinnoissa on paljon vaihtelua.

Näin pikalainat eroavat muista lainoista netissä

Pikalainat eroavat monin tavoin muista netin kautta haettavista lainoista. Kukin lainatyyppi on suunniteltu erilaisia käyttötarkoituksia ja tilanteita ajatellen. Pikavipi on laina, joka sopii erityisen hyvin lyhytaikaiseen rahantarpeeseen, kun hakijalla on säännöllinen tulonlähde. Se sopii myös hyvin nuorille hakijoille, joiden voi olla vaikea saada muita lainoja. Näin pikavippi eroavat muista lainoista

Pikavippi saaminen on helpompaa. Lainaa on yleisesti ottaen helppoa hakea netissä, mutta pikavippi ovat kaikista käyttäjäystävällisin lainatyyppi. Tämä johtuu eritoten siitä, että lainasummat ovat pieniä, joten niihin liittyvä riski on lainantarjoajallekin pieni. Luotto hakemiseen vaaditaan harvoin todistuksia tuloista tai muita dokumentteja – tunnistautuminen verkkopankissa riittää.

Voit saada lainaa heti tilille. Pikalainat ovat netin nopein lainatyyppi. Parhaimmillaan voit saada lainaa jopa 15 minuutissa: lainahakemuksen täyttäminen on helppoa ja nopeaa, ja ne käsitellään yrityksen aukioloaikoina heti. Rahat voi saada alle tunnissa, mutta kuitenkin yleensä saman päivän aikana. Tarkka siirtymisaika riippuu myös pankistasi. Esimerkiksi kulutusluottojen sekä vertaislainojen käsittelyyn voi mennä enemmän aikaa.

Lainasummat ovat pieniä. Pienlaina voi saada 10—1000 euroa, joten ne ovat käteviä pienempien laskujen maksamiseen, mutta eivät sovi isompiin projekteihin. Yleisin pikalainasumma on 500 euroa. Pikalainan voi joutua maksamaan takaisin kokonaisuudessaan jo ensimmäisenä eräpäivänä, joten isot lainasummat voivat siksikin olla ongelmallisia. Pienellä lainasummalla maksaa kuitenkin jo helposti vuokrat, viikon ruoat tai vaikka uuden tietokoneen.

Pikavippi on kertaluontoinen. Netissä tarjottavista lainaratkaisuista iso osa on tililuottoja, kuten joustoluottoja. Joustoluotto on jatkuva sopimus, jossa asiakkaan käyttöön annetaan luottotili, jolta voi nostaa milloin tahansa rahaa. Pikavippi on kertaluontoinen laina, joka otetaan ja maksetaan takaisin nopeasti, eikä asiaa tarvitse sen jälkeen ajatella. Tästä syystä moni ottaakin mieluummin pikavippi.

Jopa 18-vuotiaat voivat saada helposti pikalainaa. Monet lainayritykset asettavat ikärajoja esimerkiksi kulutusluotoille ja joustoluotoille, mutta koska pikalainojen kohdalla puhutaan yleensä pienemmistä summista, myönnetään niitä tavallisesti myös 18-vuotiaille hakijoille.

Toisin kuin monia muita netissä tarjottavia lainoja, laina koskee erityisen tarkka lainsäädäntö. Vuonna 2013 alle 2000 euron pienlainoille määritettiin korkokatto, jonka mukaan lainan todellinen vuosikorko voi olla enintään 50 prosenttiyksikön ja viitekoron summa. Esimerkiksi joustoluottojen todellinen vuosikorko voi nousta yli 200 %:n, joten tämä on kuluttajan kannalta todella edullinen sääntö.

Voit lainata ilman korkoja. Pikaluotto on siitä edullinen lainatyyppi, että voit lainata jopa ilman kuluja tai korkoja. Monet lainayritykset tarjoavat pikavippi tutustumistarjouksina: voit saada korottoman pikavipin, kunhan maksat sen takaisin ensimmäiseen eräpäivään mennessä. Vertailun avulla voit itsekin löytää korottomia lainatarjouksia helposti.

Pikavippi maksetaan takaisin nopeasti. Pikalainojen laina-aika on yleensä lyhyempi kuin muissa lainoissa. Kulutusluotot ja tililuotot voidaan maksaa takaisin usean kuukauden kuluessa, kun taas valtaosa pikavipeistä maksetaan takaisin jo 3—45 päivän kuluessa; Suomessa tyypillisin laina-aika on noin 2 viikkoa. Pienlaina voi saada myös usean kuukauden maksuajalla, mutta koska lainasummat ovat niin pieniä, moni maksaa mieluummin lainan takaisin yhdellä kertaa heti, kun saa rahaa.

Pienlaina on käytännössä hieman huolettomampi ja helpompi ratkaisu kuin muut saatavilla olevat lainat. Toisin kuin kertaluotot ja luottotilit, pikavippi eivät vaadi pitkää sitoutumista, ja niiden korot ovat yleensä kohtuulliset. Kyseessä on erittäin monipuolinen ja tiukasti säännelty lainatuote. Pankit eivät tarjoa lainkaan laina, vaikka tuote täyttää selvän markkinaraon. Se on paras ratkaisu silloin, kun tilapäinen rahantarve on pieni ja kun sitä on saatava nopeasti.

Pikalainojen kelpoisuusvaatimukset

Vaikka pikavippi saaminen on helpompaa kuin monien muiden lainojen, on hakijan silti täytettävä tietyt kelpoisuusvaatimukset, jotta hakemus hyväksytään. Tämän menettelyn avulla pyritään suojelemaan hakijaa liialliselta velkaantumiselta sekä lainantarjoajaa asiakkailta, jotka eivät maksa lainojaan takaisin. Kelpoisuusvaatimuksissa voi esiintyä jonkin verran vaihtelua yrityksien välillä, mutta perussäännöt ovat pitkälti samanlaiset.

Yleisesti ottaen pika-lainoja myönnetään täysi-ikäisille hakijoille, jotka asuvat Suomessa vakituisesti. Eri yritysten ikärajat voivat hieman vaihdella 18—20 ikävuoden välillä, mutta yleensä 18-vuotiaatkin voivat löytää pikavippejä. Osa yrityksistä voi myös käyttää yläikärajaa, joka on 65—80 ikävuoden välillä.

Yleisiin kelpoisuuskriteereihin kuuluu myös, että raha-asiat on hoidettu hyvin. Hakijan luottotiedot tarkistetaan, eikä lainaa yleensä myönnetä, jos voimassaolevia luottomerkintöjä löytyy. Myös positiiviset luottotiedot saatetaan tarkistaa. Omat luottotiedot voi itse tarkistaa netistä, mikäli siitä ei ole varma. Lainahakemuksessa pyydetään aina lupaa tietojen tarkistamiseen; jos et anna lupaa, ei lainaa yleensä myönnetä. Jos luottoluokitus on A, on melko helppoa saada pikavippi heti, mutta käytännössä kukin yritys muodostaa itse oman arvionsa hakijan maksukyvystä saamiensa tietojen mukaan.

Hakijalla on oltava pysyvä osoite Suomessa, ja usein vaaditaan myös Suomen kansalaisuutta tai pitkäaikaiseen oleskeluun oikeuttavaa viisumia. Hakemusta varten on tunnistauduttava sähköisesti verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteen avulla. Pikalainaa varten tarvitset siis myös henkilökohtaisen puhelinnumeron ja oman, suomalaisen pankkitilin verkkopankkitunnuksineen. Ensikertaa lainaa hakevien asiakkaiden hakemukset hyväksytään usein helpommin. Luotto siirretään suoraan ilmoitetulle pankkitilille, ja varmistus tulee sähköpostitse.

Koska yritykset eivät tienaa paljon rahaa pika-lainoista, niitä käytetään usein tutustumistarjouksina. Tästä syystä moni yritys tarjoaa myös laina samalle asiakkaalle ainoastaan kerran. Sinun on siis oltava uusi asiakas valitsemassasi yrityksessä, jotta saisit pikavippi. Vanhoille asiakkaille tarjotaan lähinnä tililuottoja ja kertalainoja. Voit lähettää pikalainahakemuksen toiseen yritykseen, jos haluat hakea nimenomaan pienlaina.

Jos sinulla ilmenee usein tarvetta lainalle ja tulosi ovat säännölliset, voit myös harkita tililuottoa. Laina on yhä vaikeampi saada, koska yritykset ovat supistaneet tarjontaansa, mutta joustoluotot ovat todella yleisiä. Joustoluottotiliä voi usein testata tekemällä ensimmäisen noston ilmaiseksi, eli kyseessä on käytännössä pikalaina. Jatkossa nostoista peritään nostoprovisio, korot ja toisinaan tilinhoitomaksu, mutta voit saada tilillesi lainaa heti ilman hakemuksia. Ole kuitenkin tarkkana siitä, minkä yrityksen valitset. Käytä vertailua ja kiinnitä huomiota etenkin todellisiin vuosikorkoihin.

Näin haet pikalainaa

Kun tarvitset lainaa heti, on pienlaina paras ratkaisu. Pikalainan hakemisen voi suorittaa kokonaan netissä, mikä tekee siitä todella näppärän ratkaisun kiireisenkin arjen keskellä. Ennen kuin tarttuu ensimmäisen houkuttelevaan lainatarjoukseen, kannattaa kuitenkin miettiä ja vertailla. Pohdi ensin tarkasti, kuinka paljon lainaa tarvitset. Koska pikalainat maksetaan usein takaisin nopeasti ja kerralla, ei lainaa kannata ottaa enempää kuin on pakko. Toisaalta ylijäävän lainarahan voi säilyttää ja käyttää takaisinmaksuun, mikä voi olla toimiva ratkaisu etenkin korottomien lainojen kohdalla, koska ylimääräisestä lainasta ei kerry lisää korkoa ja kuluja.

Kun olet päättänyt sopivan lainasumman, vertaile eri tarjouksia lainavertailun avulla. Tämä on helpoin ja luotettavin tapa löytää esimerkiksi korottomat lainat tai löytää matalakorkoinen pikavippi heti pitkällä laina-ajalla. Lainavertailun avulla voit vertailla esimerkiksi ikärajoja, laina-aikoja, lainasummia, todellisia vuosikorkoja ja kuukausierien suuruuksia. Vertailuihin valitaan vain hyvämaineisia, luotettavia yrityksiä, jotka on hyväksytty Suomen markkinoille, joten päätöksen voi tehdä vertailussa rauhallisin mielin.

Pikalainavertailuista voi usein löytyä kahdenlaisia luotto: perinteisiä kertalainoja ja korottomia nostoja luottotililtä. Jälkimmäinen on käytännössä sama pikavippi: voit nostaa 50—2000 euroa ilman korkoja ja kuluja, kunhan maksat luoton takaisin ensimmäiseen eräpäivään mennessä. Sopimus on kuitenkin luottosopimus, ja tämän lainan jälkeen sinulla on käytössäsi luottotili, jota voit käyttää tai olla käyttämättä mielesi mukaan. Luottotilin olemassaolosta ei kerry kuluja. Perinteinen kertaluontoinen pikavippi on nykyisin harvinaisempi, mutta niitäkin on olemassa usein kiinteinä summina. Vertailusivusto auttaa kiireen keskellä, sillä vertailusta pääsee suoraan hakemukseen lainayrityksen sivuille.

Hakemuksia voi täyttää vuorokauden ympäri, mutta voit saada lainaa heti ainoastaan päiväsaikaan. Pikavippi ei saa lain mukaan myöntää öisin. Hakemusta varten tarvitset tilitietosi, verkkopankkitunnuksesi ja matkapuhelimesi. Täytä hakemus huolellisesti ja hyväksy sopimusehdot. Hakemuksesi käsitellään heti, ja voit saada lainaa tilille heti tai saman päivän aikana. Rahojen siirtymiseen kuluva aika riippuu myös käyttämästäsi pankista, mutta yleensä pika-lainaa on mahdollista saada erittäin nopeasti.

Pikavippi hakeminen on erittäin nopeaa. Koko prosessin voi vertailuineen suorittaa jopa 15—20 minuutissa. Lainavertailu auttaa merkittävästi, sillä omillaan lainojen etsimiseen ja vertailuun saa helposti kulumaan jopa tuntikausia. Netistä haettavan lainan avulla voit myös välttää erimielisyydet ja epämiellyttävät tilanteet sukulaisten tai ystävien kanssa, sillä heiltä lainaaminen ei ole aina helppoa.

Pikalaina auttaa monessa tilanteessa

Pikalaina on kätevä apu useaan erilaiseen tilanteeseen. Vaikka lainasummat ovat yleisesti ottaen pienehköjä, voi niillä kattaa kuluja monissa arkisissa tai yllättävissä tilanteissa. Laina hakiessa ei tarvitse todistella lainan käyttötarkoitusta, vaan rahat voi käyttää miten tahtoo. Tässä esimerkkejä yleisistä käyttötarkoituksista:

  • Laskujen tai vuokran maksaminen
  • Ruokaostokset ja muut välttämättömät ostokset
  • Elektroniikka ja teknologia
  • Matkailu
  • Tapahtumien tai juhlien järjestäminen ja niihin osallistuminen, esimerkiksi liput festivaaliin tai häälahjan ostaminen
  • Kalusteostokset

Pikalainan voi nopeasti ottaa missä tahansa tilanteessa. Valtaosa pikalainayritysten asiakkaista on tavallisia suomalaisia, joiden kuukausibudjettiin on jäänyt luotto kokoinen rako, tai jotka muutoin tarvitsevat hieman rahallista vipuvoimaa kalliimman ostoksen tekemiseen. Pienen tutkinnan jälkeen moni huomaa, että edullinen pikaluotto on kätevä tapa tilkitä budjettia.

Jos on ennestään paljon lainaa monista eri yrityksistä ja pankeista, kannattaa pikavippi ottamista harkita tarkkaan. Lainan voi saada, etenkin kun kaikki muut lainat on hoidettu moitteettomasti, mutta kannattaa miettiä sopiiko se omaan tilanteeseen ja onko muita ratkaisuja. Erityisesti koroton pika-vippi, joka maksetaan kerralla takaisin, voi olla iso kuluerä, jos on muitakin lainoja takaisinmaksettavana. Tällöin korollinen laina tai lisälainan ottaminen olemassa olevalta luottotililtä voi olla parempi ratkaisu. Kun talous ei pysy hallinnassa, voi apua hakea kunnan tai kirkon kautta.

Kaikista yleisimmin pikavippi käytetään arkisten kulujen maksamiseen. Joskus ilmaantuu yllättäviä kuluja, eikä vuokraan, laskuihin tai ruokaan jää riittävästi rahaa, ja seuraavaan palkkapäivään on vielä muutama päivä tai viikko aikaa. Pikavipillä saa kätevästi muutaman satasen käyttörahaa siihen asti, että palkka tai etuudet tulevat tilille, ja vipin maksaa helposti takaisin heti rahojen tultua.

Myös matkoja on kätevä rahoittaa pikavipillä. Jos sopivat lennot löytyvät uskomattomasta tarjouksesta vaikka palkkapäivään on vielä pari viikkoa aikaan, voi ne ostaa pikalainan avulla ja maksaa lainan takaisin joko palkkapäivän tultua tai esimerkiksi 6—12 kuukauden aikana. Saat lainaa heti tilille ja voit maksaa lentojen lisäksi esimerkiksi majoituksen tai lippuja nähtävyyksiin sekä aktiviteetteihin matkakohteessa.

UUTISET JA TARJOUKSET

Tilauksellasi suostut vastaanottamaan uutisia ja tarjouksia meiltä ja kumppaneilta.

REKLAAMI